Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί μαζί με τον Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στην Αβάνα. (φωτ. EPA/Ernesto Mastrascusa)

Το Ιράν αναζητά συμμάχους κατά των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική

Στην Κούβα ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, όπου είχε επίσημη συνάντηση με τον ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ στην Αβάνα, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο χωρών προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την «επιθετική πολιτική» των ΗΠΑ,

Οι κυβερνήσεις της Κούβας και του Ιράν εξέφρασαν χθες Πέμπτη τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους για να αντιμετωπίσουν την «επιθετική πολιτική» των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Αβάνα του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος ολοκλήρωσε στη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που υποδέχθηκε τον Ιρανό ομόλογό του στο Παλάτι της Επανάστασης, τόνισε πως επιθυμία του είναι η συμμαχία με την Τεχεράνη να επιτρέψει να «αντιμετωπίσουμε μαζί την επιθετική πολιτική της αυτοκρατορίας», αναφερόμενος στην Ουάσιγκτον.

Ιράν και Κούβα πρέπει «να αντιμετωπίσουν, προβάλλοντας ακατάσβεστη αντίσταση, τις κυρώσεις, τις πιέσεις, τις απειλές, τα εμπάργκο και την αδιαφορία του γιάνκικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του», συνέχισε ο κ. Ντίας-Κανέλ.

«Οι συνθήκες και οι περιστάσεις στις οποίες βρίσκονται η Κούβα και το Ιράν έχουν πολλά κοινά», πλειοδότησε ο Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας πως οι δύο χώρες «έχουν τη βούληση να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους», σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της τοποθέτησής του.

Τόσο το Ιράν όσο και η Κούβα υφίστανται αμερικανικές κυρώσεις κι έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κρατών που, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η συνάντηση του οποίου με τον Κουβανό ομόλογό του καθυστέρησε μια μέρα εξαιτίας της αργοπορημένης άφιξής του το βράδυ της Τετάρτης στην Αβάνα, τερμάτισε στην Κούβα τη μίνι περιοδεία του σε «φίλες χώρες» στη Λατινική Αμερική.

Άρχισε τη Δευτέρα στη Βενεζουέλα και συνεχίστηκε στη Νικαράγουα. Και οι τρεις χώρες υφίστανται αμερικανικές κυρώσεις και χαρακτηρίζονται σύμμαχοι της Ρωσίας.

Στην Αβάνα, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία των τελωνείων, των τηλεπικοινωνιών και της δικαιοσύνης.

Το πρωί, ο κ. Ραϊσί συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ, όπου διαβεβαίωσε πως η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να «συνεργαστεί με την Κούβα στην επιστήμη και στην τεχνολογία», ειδικά όσον αφορά υδροηλεκτρικά, θερμοηλεκτρικά έργα και στη βιομηχανία εξόρυξης πρώτων υλών.

Στη Βενεζουέλα, υπογράφτηκαν 25 συμφωνίες στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της εξόρυξης. Στη Νικαράγουα, υπογράφτηκε συμφωνία με σκοπό να τονωθεί η οικονομική, εμπορική και επιστημονικοτεχνολογική συνεργασία.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν επισκέφθηκε την Κούβα τον Φεβρουάριο. Η προηγούμενη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στην Αβάνα ήταν αυτή που έκανε το 2016 ο Χασάν Ροχανί.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε