Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Σκάφη ταχείας επίθεσης από το Ναυτικό του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, που κατακλύζουν το πετρελαιοφόρο Niovi με σημαία Παναμά καθώς διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ από το Ντουμπάι στο λιμάνι της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στον Αραβικό Κόλπο, πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Μαΐου 2023 (U.S. Naval Forces Central Command/U.S. 5th Fleet/Παραχώρηση μέσω Reuters)

Το Ιράν ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς οι ΗΠΑ προσφέρουν φρουρούς για πλοία στον Κόλπο

ΝΤΟΥΜΠΑΙ-Το Ιράν έχει εξοπλίσει το ναυτικό των Revolutionary Guards (Φρουρών της Επανάστασης) με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων, μετέδωσαν το Σάββατο ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, καθώς οι ΗΠΑ προσφέρονται να τοποθετήσουν φρουρούς σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ στον Κόλπο.

Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη παρουσία αμερικανικών φρουρών, ο εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων ταξίαρχος Αμπολφαζλ Σεκαρτσί (Abolfazl Shekarchi) δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής είναι «ικανές να διασφαλίσουν μόνες τους την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου».

«Τι σχέση έχουν ο Περσικός Κόλπος, ο Κόλπος του Ομάν και ο Ινδικός Ωκεανός με την Αμερική; Ποια είναι η δουλειά σας να βρίσκεστε εδώ;», ανέφερε ο Σεκαρτσί στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι τα όπλα των Φρουρών της Επανάστασης περιλαμβάνουν «διάφορους τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών […] και αρκετές εκατοντάδες πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 300 έως 1.000 χιλιομέτρων είναι μεταξύ των συστημάτων και του εξοπλισμού που προστέθηκαν σήμερα στις δυνατότητες του ναυτικού των Φρουρών».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα μπορούσε σύντομα να προσφερθεί να τοποθετήσει ένοπλους ναύτες και πεζοναύτες σε εμπορικά πλοία στην περιοχή μετά την κατάσχεση και παρενόχληση πλοίων από το Ιράν.

Τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι θα στείλει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-16, μαζί με ένα πολεμικό πλοίο στη Μέση Ανατολή, για την παρακολούθηση των πλωτών οδών. Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου αργού πετρελαίου διέρχεται από το Στενό του Ορμούζ μεταξύ Ιράν και Ομάν.

Η Τεχεράνη συνήθως λέει ότι τα πλοία που κρατούνται έχουν διαπράξει ναυτιλιακές παραβιάσεις. Ορισμένα έχουν αφεθεί ελεύθερα μόνο αφού ξένες χώρες απελευθέρωσαν κρατούμενα ιρανικά πλοία.

Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης Αλιρέζα Τανγκσιρί (Alireza Tangsiri) δήλωσε το Σάββατο στην κρατική τηλεόραση ότι οι νέοι πύραυλοι έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια καθώς και μεγαλύτερο βεληνεκές.

«Οι πύραυλοι κρουζ μπορούν να επιτεθούν σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα και οι εντολές μπορούν να τροποποιηθούν μετά την απογείωση», δήλωσε ο Τανγκσιρί.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε