Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Ένας Ισραηλινός λαμβάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για τον COVID-19, στις 27 Δεκεμβρίου, 2021. (Jack Guez/AFP μέσω Getty Images)

Το Ισραήλ εγκρίνει την 4η δόση του εμβολίου COVID-19 για τους ανοσοκατασταλμένους

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη δεύτερη αναμνηστική δόση COVID-19 για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως καρκινοπαθείς και λήπτες μεταμοσχευμένων οργάνων.

Η απόφαση αυτή έρχεται αφού η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Πανδημία της χώρας την περασμένη εβδομάδα συνέστησε την τέταρτη λήψη του εμβολίου Pfizer-BioNTech για ανοσοκατεσταλμένους, άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς.

«Σήμερα, ενέκρινα τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους, ανθρώπους με ασθένειες και θεραπείες που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα», είπε ο Νάχμαν Ας, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

«Το έκανα με βάση  ερευνών που δείχνουν τα οφέλη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένου της τέτρατης δόσης, για αυτόν τον πληθυσμό, και υπό το φως των ανησυχιών ότι είναι πιο ευάλωτοι στο ξέσπασμα [της παραλλαγής Όμικρον]. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα σε καθημερινή βάση και θα δούμε αν χρειάζεται να διευρύνουμε αυτή τη σύσταση και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την έγκριση μιας 4ης δόσης εμβολίου COVID-19 για άτομα άνω των 60 ετών και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

«Υπό το πρίσμα των υπαρχόντων κενών στη γνώση στον κόσμο σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας τέταρτης δόσης, στην παρούσα κατάσταση, ενεργούμε προσεκτικά και υπεύθυνα», δήλωσε ο Ας την Πέμπτη. «Αν δούμε σημάδια που δείχνουν ότι η σοβαρή νόσηση αναμένεται να αυξηθεί στους ηλικιωμένους πληθυσμούς, τότε θα λάβουμε αυτή την απόφαση. Η πρόκληση είναι να το κάνουμε αρκετά νωρίς για να εμβολιαστούν έγκαιρα».

Τη Δευτέρα, ένα ισραηλινό νοσοκομείο -το ιατρικό κέντρο Σέμπα- χορήγησε την δεύτερη αναμνηστική δόση – το τέταρτο εμβόλιο για τον COVID-19 – σε μια ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σε αυτό που αποκάλεσε την πρώτη μεγάλη μελέτη για το εάν ένας ακόμα γύρος αναμνηστικών δόσεων θα βοηθήσει κατά της παραλλαγής του κορονοϊού «Όμικρον». Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός δύο εβδομάδων. Η δοκιμή «της δεύτερης αναμνηστικής δόσης» περιλαμβάνει 150 άτομα με χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων.

Το Ισραήλ ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στον κόσμο που εισήγαγε το εμβόλιο COVID-19 για το κοινό και άρχισε να προσφέρει ελεύθερα αναμνηστικές δόσεις το περασμένο καλοκαίρι, αφού έρευνες έδειχναν ότι η ανοσία μειώνετε με την πάροδο του χρόνου.

Η χώρα ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων στον κόσμο που εισήγαγε διαβατήρια εμβολιασμου καθώς και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό, το Ισραήλ έζησε ένα κύμα κρουσμάτων COVID-19 που αποδίδονται στην μετάλλαξη «Δέλτα». Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν για ένα ακόμα κύμα, αυτή τη φορά λόγο της μετάλλαξης «’Ομικρον».

Το Ισραήλ βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, μέχρι τον Αύγουστο περίπου, όταν στράφηκε σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο της Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer εξακολουθεί να χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, επειδή το εμβόλιο της Moderna δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση για αυτούς. Το εμβόλιο της Pfizer χορηγείται επίσης σε άτομα που περιμένουν τη δεύτερη δόση COVID-19.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει προηγουμένως στις 15 Νοεμβρίου ότι στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα χορηγείτε μια ασθενέστερη δόση του εμβολίου της Pfizer — μια μόλις εβδομάδα αφότου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνέστησε το παιδιατρικό εμβόλιο για ευρεία χρήση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Ισραήλ έλαβε την πρώτη παρτίδα  χαπιών κατά του COVID-19 της Pfizer, Paxlovid. Τα χάπια προορίζονται για χρήση στο σπίτι για τη μείωση της νοσηλείας και των θανάτων και θα είναι διαθέσιμα στη χώρα δωρεάν σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Associated Press και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε