Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Μια ισραηλινή νοσοκόμα λαμβάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Ραμάτ Γκαν κοντά στο Τελ Αβίβ, στις 27 Δεκεμβρίου 2021. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Το Ισραήλ καταγράφει το 1ο περιστατικό ασθενούς με COVID-19 και γρίπη, που ονομάστηκε «Flurona»

Το Ισραήλ κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της νόσου «Flurona», μιας διπλής λοίμωξης από κορονοϊό και εποχικής γρίπης σε μια μη εμβολιασμένη έγκυο γυναίκα, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Η ανώνυμη γυναίκα εμφάνισε ήπια συμπτώματα του ιού στο Ιατρικό Κέντρο Rabin στην πόλη Πετάχ Τίκβα στις 30 Δεκεμβρίου, ανέφερε η Hamodia. Είναι καλά στην υγεία της και αναμενόταν να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αργότερα την Πέμπτη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Διαγνώστηκε με γρίπη και κορονοϊό αμέσως μόλις έφτασε. Και οι δύο εξετάσεις βγήκαν θετικές, ακόμη και μετά τον επανέλεγχο που κάναμε», δήλωσε ο καθηγητής Αρνόν Βιζχνίτσερ, ειδικός μαιευτήρας και γυναικολόγος και διευθυντής του γυναικολογικού τμήματος του νοσοκομείου. «Πρόκειται για την ίδια ασθένεια- είναι ιογενείς και προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και οι δύο προσβάλλουν την ανώτερη αναπνευστική οδό».

Ο Βιζχνίτσερ δήλωσε ότι βλέπει όλο και περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που έχουν προσβληθεί ταυτόχρονα τόσο από τον κορονοϊό όσο και από την εποχική γρίπη. Και οι δύο μεταδοτικές αναπνευστικές ασθένειες μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, όπως βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, μυϊκούς ή σωματικούς πόνους και κόπωση.

«Πέρυσι, δεν παρατηρήσαμε κρούσματα γρίπης μεταξύ εγκύων ή λεχώνων», δήλωσε ο Βιζχνίτσερ . «Σήμερα, βλέπουμε κρούσματα τόσο του κορονοϊού όσο και της γρίπης που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους».

Ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη γρίπη τείνουν να αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, σε ορισμένους μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως πνευμονία, φλεγμονή της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα) και πολυοργανική ανεπάρκεια, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Την περασμένη εβδομάδα, μια 31χρονη έγκυος πέθανε στην Ιερουσαλήμ μετά από γρίπη, ανέφεραν οι Times of Israel. Η γυναίκα, η οποία γέννησε έναν γιο με καισαρική τομή στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah, απεβίωσε λίγο αφότου τοποθετήθηκε σε αναπνευστήρα λόγω αναπνευστικών επιπλοκών. Το παιδί της λέγεται ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού για τη λεγόμενη «Flurona», αν και αναγνώρισε ότι μπορεί να δούμε έναν αυξανόμενο αριθμό τέτοιων περιπτώσεων να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο.

«Δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορονοιό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ, αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες», έγραψε ο Μόσιαλος στο Facebook την Κυριακή.

«Είναι επομένως απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπατριωτών μας, και με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό εξάλλου τονίζουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Μόσιαλος. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».

Το Ισραήλ ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που εισήγαγε τα διαβατήρια εμβολιασμού και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Τον περασμένο μήνα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενέκριναν μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου COVID-19 για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως καρκινοπαθείς και λήπτες μοσχευμάτων.

Η έγκριση ήρθε σχεδόν μια εβδομάδα αφότου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της χώρας για την πανδημία συνέστησε την τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ στις 27 Δεκεμβρίου χορήγησε επίσης έγκριση έκτακτης ανάγκης σε ένα αντι-ιικό φάρμακο COVID-19 από το στόμα που αναπτύχθηκε από την Pfizer και ονομάζεται Paxlovid. Το χάπι λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες σε συνδυασμό με ένα δεύτερο φάρμακο που ονομάζεται ριτοναβίρη, ένα γενόσημο αντιιικό φάρμακο.

Το φάρμακο υποτίθεται ότι προορίζεται για ασθενείς που υποφέρουν από «ήπια έως μέτρια» συμπτώματα του COVID-19 ως προληπτικό μέτρο για να μην αρρωστήσουν τόσο πολύ ώστε να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο, δήλωσαν αξιωματούχοι και η Pfizer.

Το Ισραήλ έχει παραγγείλει περίπου 100.000 δόσεις χαπιών σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην καταπολέμηση ενός νέου κύματος κορονοϊών που προκάλεσε η ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή Όμικρον.

Παρόλα αυτά, το 63,69% του πληθυσμού είναι διπλά εμβολιασμένο, ενώ το 6,91% είναι μερικώς εμβολιασμένο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε