Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Το κάψιμο του Ιούδα στη μέση της λίμνης του Αγίου Νικολάου, το βράδυ της Ανάστασης, αποτελεί ένα έθιμο το οποίο είναι ταυτισμένο με την περιοχή

Το κάψιμο του Ιούδα στη λίμνη του Αγίου Νικολάου στο Ηράκλειο

Το κάψιμο του Ιούδα στη μέση της λίμνης του Αγίου Νικολάου, το βράδυ της Ανάστασης, αποτελεί ένα έθιμο το οποίο είναι ταυτισμένο με την περιοχή και που κάθε χρόνο συγκεντρώνει όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής, γύρω από την ειδυλλιακή λίμνη.

«Απ’ όσο θυμάμαι και γνωρίζω από τις περιγραφές μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, εδώ και σαράντα χρόνια το έθιμο τηρείται με ευλάβεια και νομίζω ότι πλέον αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία για την περιοχή μας, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης. Επισήμανε ότι από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου νέοι που έχουν μαζέψει κλαδιά, φτιάχνουν μια αυτοσχέδια πλωτή βάση σαν σχεδία και σε αυτήν τοποθετούν την αγχόνη, από την οποία κρέμεται το ομοίωμα του Ιούδα.

Η σχεδία, με τη βοήθεια κάποιου βαρκάρη μεταφέρεται στο κέντρο της λίμνης και η φωτιά φτάνει από την κορυφή του υψώματος, με τη βοήθεια σχοινιών που επιπλέον κρατούν σταθερή την κατασκευή.

«Είναι μοναδικό το θέαμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όπου ο κόσμος γύρω από τη λίμνη με αναμμένα τα κεριά της Ανάστασης, μοιράζεται το αναστάσιμο μήνυμα και ανταλλάσσει ευχές με γνωστούς αλλά και επισκέπτες» τόνισε ο κ. Αλεξάκης, ο οποίος σημείωσε ότι επί της ουσίας με αυτό το έθιμο, ανοίγει κάθε χρόνο η τουριστική περίοδος.

«Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό που πολύ συνειδητά επιλέγουν αυτές τις ημέρες να επισκεφθούν τον τόπο μας και μας λένε ότι ένας από τους λόγους, είναι και αυτό το μοναδικό έθιμο» κατέληξε ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε