Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Το κάστρο Χιμέτζι, στη δυτική Ιαπωνία, είναι το καλύτερο σωζόμενο δείγμα της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής κάστρων των αρχών του 17ου αιώνα. (Avigator Fortuner/Shutterstock.com)

Το κάστρο Χιμέτζι: το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της Ιαπωνίας του 17ου αιώνα

Μεγάλη τέχνη που μας εμπνέει διαμέσου των αιώνων

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Από το 1333, στη δυτική Ιαπωνία, υπήρχε ένα φρούριο στο λόφο του Χιμέτζι. Ανάμεσα στα 1601 και 1609, το κτίσμα αυτό καταστράφηκε και στη θέση του χτίστηκε το κάστρο Χιμέτζι, το οποίο βρίσκεται εκεί μέχρι σήμερα.

Αυτό το κάστρο των αρχών του 17ου αιώνα είναι το καλύτερα σωζόμενο δείγμα του είδους του. Κατασκευασμένο κυρίως από ξύλο, είναι επίσης γνωστό ως Σιρασάγκι-τζο («Το κάστρο του λευκού ερωδιού»), ονομασία που οφείλεται στον λευκό σοβά που καλύπτει τους χωμάτινους τοίχους του. Το εσωτερικό χωρίζεται σε δωμάτια από συρόμενους τοίχους (φουσούμα) και αναδιπλούμενα παραβάν (μπιόμπου).

Η συνολική περιοχή του κάστρου εκτείνεται σε 66 τ.χλμ και περιλαμβάνει 82 οχυρωμένα κτίρια γύρω από ένα Τένσου-γκουν, ένα κάστρο δηλαδή στην καρδιά του κάστρου, ένα τελευταίο καταφύγιο. Το Τένσου-γκουν το προστατεύουν περαιτέρω πύλες, τάφροι, προμαχώνες και ψηλοί, πέτρινοι τοίχοι.

Ένας λαβύρινθος ελικοειδών μονοπατιών και δρόμων μας οδηγούν στο κάστρο μέσα από σχολαστικά φροντισμένα πάρκα και κήπους ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης. Κάθε διαδρομή έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να επαυξάνει όσο γίνεται περισσότερο τις αμυντικές δυνατότητες. Μερικές φορές, ένα μονοπάτι στενεύει ή γυρίζει πίσω, με σκοπό να μπερδέψει τους εισβολείς και να εντοπιστούν ευκολότερα από τους πολεμιστές του κάστρου. Αντιστοίχως, τα φιδογυριστά μονοπάτια έκαναν τους εχθρούς εύκολο στόχο για τους τοξότες που κρύβονταν πίσω από τα αναρίθμητα παραθυράκια του οχυρού.

Οι Ιάπωνες πιστεύουν στην αρμονική συμβίωση με το φυσικό περιβάλλον. Στην αρχιτεκτονική του κάστρου Χιμέτζι οι φυσικές πινελιές είναι διάχυτες. Παραδείγματος χάριν, κάποια από τα πλακάκια της σκεπής απεικονίζουν πεταλούδες οικογενειακών θυρεών. Και ένα μυθικό πλάσμα, που ονομάζεται σατσιχόκο και έχει κεφάλι τίγρης και σώμα κυπρίνου, εμφανίζεται στα αετώματα της στέγης δίνοντάς της τη χαρακτηριστική ιαπωνική μορφή.

Αυτό το πλάσμα δεν είναι απλώς διακοσμητικό. Σύμφωνα με την ιαπωνική λαϊκή παράδοση, το σατσιχόκο φέρνει τη βροχή και τοποθετημένο στα κτίρια τα προστατεύει από τη φωτιά. Ένα άλλο παρόμοιο πλάσμα, το τσίουεν, εμφανίζεται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κίνας ήδη από τη Δυναστεία Χαν (202 π.Χ. – 220 μ.Χ.)

Δύο σατσιχόκο, μυθικά πλάσματα της ιαπωνικής παράδοσης με κεφάλι τίγρης και σώμα κυπρίνου, προστατεύουν το κάστρο Χιμέτζι από τη φωτιά. (Cyrus_2000/Shutterstock.com)

 

Τα ελικοειδή μονοπάτια και δρομάκια στο κτήμα Χιμέτζι αποτελούν μέρος του περίπλοκου αμυντικού συστήματος του κάστρου. (Thiti Wongluang/Shutterstock.com)

 

Λεπτομέρεια της κομψής αλλά και λειτουργικής ξύλινης αρχιτεκτονικής του κάστρου Χιμέτζι. (Pixeljoy/Shutterstock.com)

 

Πολλά μικρά παράθυρα βοηθούσαν τους στρατιώτες να παρακολουθούν χωρίς να φαίνονται τις κινήσεις των εισβολέων. (Leonid Andronov/Shutterstock.com)

 

Ένα σατσιχόκο. (jflin98/Shutterstock.com)

 

Οικογενειακά εμβλήματα με πεταλούδες στα πλακίδια της στέγης του κάστρου Χιμέτζι. (artincamera/Shutterstock.com)

 

Ένας διάδρομος μέσα στο κάστρο Χιμέτζι. (Cyrus_2000/Shutterstock.com)

 

Σε μια από τις αίθουσες του κάστρου Χιμέτζι εκτίθεται το εθνικό ένδυμα της Ιαπωνίας, το κιμονό. (Kit Leong/Shutterstock.com)

 

Ιαπωνικές πανοπλίες στο κάστρο Χιμέτζι. (tera.ken/Shutterstock.com)

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε