Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Ουροζάιν, ένα μικρό χωριό στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους του Κιέβου.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά από δύο και πλέον μήνες μιας ουκρανικής αντεπίθεσης που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.
«Το Ουροζάιν απελευθερώθηκε», δήλωσε η Χάνα Μαλιάρ, υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, στις 16 Αυγούστου στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Οι υπερασπιστές μας έχουν οχυρωθεί στα περίχωρα του [χωριού]».
Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Κίεβο δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν ανακαταλάβει το κοντινό χωριό Σταρομάιροσκε, που βρίσκεται ακριβώς δυτικά του Ουροζάιν.
Και τα δύο χωριά είχαν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στις αρχές του περασμένου έτους, λίγο μετά την αρχική εισβολή της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την κατάληψη του Ουροζάιν από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο Γιαν Γκάγκιν, εκπρόσωπος της αναγνωρισμένης από τη Μόσχα Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, λέει ότι «σφοδρές μάχες» εξακολουθούν να διεξάγονται μέσα και γύρω από το χωριό.
Η εν εξελίξει αντεπίθεση του Κιέβου, η οποία ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, έχει ως στόχο την ανακατάληψη εδαφών που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Το Κίεβο ελπίζει τελικά να προωθήσει τα στρατεύματά του προς τα νότια μέχρι την Αζοφική Θάλασσα, αποκόπτοντας έτσι τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η Ουροζάιν και η Σταρομάιροσκε βρίσκονται και οι δύο περίπου 45 χιλιόμετρα βόρεια της Αζοφικής Θάλασσας.
«Θύλακας καταστροφής»
Εκτός από μερικά χωριά, η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του Κιέβου απέτυχε να επιτύχει κάποια σημαντική πρόοδο, παραδέχονται δυτικοί αξιωματούχοι. Αποδίδουν τον αργό ρυθμό της προέλασης στις βαριά οχυρωμένες ρωσικές γραμμές άμυνας, οι οποίες περιλαμβάνουν χαρακώματα, ναρκοπέδια και άλλα εμπόδια.
Η κ. Μαλιάρ διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν «την πλήρη ναρκοθέτηση του εδάφους, την τσιμεντένια οχύρωση βασικών υψωμάτων και τον συνεχή βομβαρδισμό με όλμους και πυροβολικό».
Επιπλέον, είπε, «οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την πολεμική αεροπορία».
Σύμφωνα με τον κ. Γκάγκιν, η Ουκρανία έχει χάσει εκατοντάδες στρατιώτες στις επανειλημμένες προσπάθειές της να καταλάβει -και να διατηρήσει- την Ουροζάιν.
«Η Ουροζάιν έχει γίνει ένας θύλακας καταστροφής, όπου ο βαρύς μας οπλισμός εξοντώνει την Ουκρανική ομάδα μάχης», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 16 Αυγούστου.
«Σε λίγο περισσότερο από δύο ημέρες», πρόσθεσε, «ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν έχει ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες».
Την ίδια ημέρα, ένας Ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο TASS ότι -κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών- τα ρωσικά αεροσκάφη και το πυροβολικό είχαν προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε ουκρανικά στρατεύματα και εξοπλισμό τόσο στην Ουροζάιν όσο και στη Σταρομάιροσκε.
Οι Epoch Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών για το πεδίο της μάχης.
Σοϊγκού: Το Κίεβο «έχει σχεδόν εξαντληθεί»
Μία ημέρα πριν το Κίεβο ανακοινώσει την κατάληψη της Ουροζάιν, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στα πρόθυρα της εξάντλησης.
«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των πολεμικών επιχειρήσεων δείχνουν ότι οι στρατιωτικοί πόροι της Ουκρανίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί», υποστήριξε ο κ. Σοϊγκού στις 15 Αυγούστου.
Έκανε τον ισχυρισμό αυτό, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, σε ένα φόρουμ ασφαλείας υψηλού επιπέδου στη Μόσχα, στο οποίο συμμετείχε και ο Κινέζος ομόλογός του.
Ο κ. Σοϊγκού συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η πολύμηνη σύγκρουση χρησίμευσε για να «καταρρίψει» τον «μύθο» της δυτικής στρατιωτικής υπεροχής.
«Δεν υπάρχει τίποτα στο πεδίο της μάχης … που να είναι κάτι μοναδικό ή άτρωτο στα ρωσικά όπλα», είπε.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στις αρχές του περασμένου έτους, η Δύση -με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες- έχει δώσει στο Κίεβο όλο και πιο εξελιγμένα όπλα και εξοπλισμό. Σε αυτά περιλαμβάνονται εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης, δυτικής κατασκευής άρματα μάχης και συστήματα αεράμυνας Πάτριοτ, μαζί με άλλο επιθετικό εξοπλισμό.
Την ίδια ημέρα που ο κ. Σοϊγκού έκανε τις παρατηρήσεις του, ο Στιάν Γιένσεν, κορυφαίος σύμβουλος του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, διατύπωσε την ιδέα να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ αν παραχωρήσει χαμένα εδάφη στη Ρωσία.
«Μια λύση [στη σύγκρουση] θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Γιένσεν στον νορβηγικό Τύπο.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μόσχα προσάρτησε ουσιαστικά το Ντονέτσκ, μαζί με το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια. Επί του παρόντος θεωρεί και τις τέσσερις περιοχές ως έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο απάντησαν οργισμένα στην πρόταση του κ. Γιένσεν.
«Ανταλλαγή εδαφών για μια ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο», έγραψε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, στην πλατφόρμα X, γνωστή παλαιότερα ως Twitter.
«Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε σκόπιμα την ήττα της δημοκρατίας, ενθαρρύνουμε έναν παγκόσμιο εγκληματία [αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν], διατηρούμε το ρωσικό καθεστώς, καταστρέφουμε το διεθνές δίκαιο και μεταφέρουμε τον πόλεμο σε άλλες γενιές».
Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.