Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Διασωθέν ιαγουάρος στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας στις 9 Απριλίου 2022. (Cesar Calani / The Epoch Times)

Το κινεζικό εμπόριο εξωτικών ζώων ανθεί στον Αμαζόνιο της Βολιβίας

ΤΡΙΝΙΔΑΔ, Βολιβία-Μέσα από την έντονη υγρασία και τη φασαρία της καθημερινής ζωής στην περιοχή του Αμαζονίου της Βολιβίας, ένα ποτάμι από εξωτικά ζώα που διακινούνται λαθραία ρέει προς την Ασία.

Σε συνεργασία με το τοπικό σύστημα φυλακών, Κινέζοι υπήκοοι έχουν δημιουργήσει μια ακμάζουσα βιομηχανία όπου οι κρατούμενοι αναγκάζονται να δημιουργούν προϊόντα όπως καπέλα και πορτοφόλια από απειλούμενα εξωτικά ζώα.

Στην Βολιβία, είναι παράνομο να σκοτώνεις, να καταναλώνεις ή να εμπορεύεσαι άγρια ζώα. Το έγκλημα τιμωρείται με φυλάκιση έως και έξι ετών.

Μέλη του κινεζικού εγκληματικού συνδικάτου Πουτιάν, διακινούν και πωλούν δόντια, γούνες και μέρη του σώματος ιαγουάρου σε διάφορες πόλεις του Αμαζονίου στις περιοχές  Μπένι και Σάντα Κρουζ.

Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια μυστικής έρευνας που διεξήγαγε το 2018 η Earth League International και η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Η έρευνα αποκάλυψε πώς Κινέζοι μετανάστες που ζουν στη Βολιβία συνεργάζονταν με μέλη της Πουτιάν για να αποκτήσουν ιαγουάρους για την πώληση των δοντιών, των οργάνων και των δερμάτων τους στην Κίνα.

Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει 130.000 τζάγκουαρ στον κόσμο και θεωρούνται απειλούμενο είδος. Στην Βολιβία, ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 2.000 έως 3.000 ζώα.

Στοιχεία της IUCN αποκάλυψαν ότι 200 από τα πλάσματα αυτά σκοτώθηκαν από διακινητές από το 2014 έως το 2016. Μέχρι το 2018, άλλα 140 είχαν πέσει θύματα των εγκληματιών, αν και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 340 ζώα.

Μια τριετής έρευνα του δημόσιου υπουργείου της Βολιβίας και της αστυνομίας δασών και προστασίας του περιβάλλοντος κατέληξε στη σύλληψη πέντε Κινέζων υπηκόων στην πόλη Σάντα Κρουζ. Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν να πουλάνε μέρη που πάρθηκαν από ζωντανά τζάγκουαρ στο πίσω μέρος ενός εστιατορίου γρήγορου φαγητού.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, το λαθρεμπόριο εξωτικών ζώων εξακολουθεί να υφίσταται στη Βολιβία, δημιουργώντας μια δύσκολη μάχη για τους οικολόγους.

«Ο νόμος είναι με το μέρος μας, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί», δήλωσε στην Epoch Times ο διευθυντής άγριας ζωής και φυσικών πόρων του Μπένι, Γιόρζε Αυσάρ Ραπόσο Καλλάου.

Ο διευθυντής άγριας ζωής του Μπένι, Γιόρζε Ραπόσο Καλλάου (Α) και δύο υπάλληλοι επιδεικνύουν κατασχεμένα παράνομα δέρματα μαύρου καϊμάν και τζάγκουαρ στο Τρινιδάδ στις 11 Απριλίου 2022. (Autumn Spredemann/The Epoch Times)

 

Με σάρκα και οστά

Πίσω από το γραφείο του Καλλάου κρέμεται ένα πανό που δηλώνει «Πείτε όχι στην αγορά, πώληση ή αιχμαλωσία άγριων ζώων» μαζί με έναν δωρεάν αριθμό τηλεφωνικής γραμμής για να καλούν οι άνθρωποι και να καταγγέλλουν την εμπορία ζώων.

«Δεν ήταν πάντα έτσι», εξήγησε ο Καλλάου, δείχνοντας προς το πανό.

«Μέχρι τα τελευταία χρόνια, ο μόνος λόγος για τον οποίο οι ντόπιοι κυνηγούσαν τζάγκουαρ ήταν για να προστατέψουν τα βοοειδή ή τα παιδιά τους όταν ένα από αυτά προσπαθούσε να επιτεθεί σε ένα χωριό».

Ο Καλλάου λέει ότι τα κινεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα καθοδηγούν τη ζήτηση για άγρια ζώα, ειδικά για τα μέρη του ιαγουάρου. Οι αρχές της Βολιβίας κατάσχεσαν από τον Αύγουστο του 2018 τον εκπληκτικό αριθμό των 684 κυνόδοντων ιαγουάρου από Κινέζους λαθρέμπορους. Από αυτόν τον αριθμό, τα τελωνεία συνέλαβαν 119 στα συνοριακά σημεία ελέγχου.

Οι παράνομες εξαγωγές άγριων ζώων αποτελούν μια βιομηχανία 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως παγκοσμίως, προσφέροντας κέρδη πολύ μεγάλα για να τα αρνηθούν οι ταμειακά ταλαιπωρημένοι ντόπιοι.

Αυτό είναι εμφανές στους πάγκους των πωλητών της μαύρης αγοράς στα περίχωρα του Τρινιδάδ. Στο τέλος ενός σκονισμένου δρόμου βρίσκεται μια επαρχιακή αγορά. Οι πάγκοι με τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται δίπλα σε ντόπιους που πωλούν προϊόντα από μέρη άγριων ζώων που έχουν αποκτηθεί παράνομα.

Μια ντόπια γυναίκα ονόματι Μπρέντα είχε στον πάγκο της μια ποικιλία από καπέλα, ζώνες και πορτοφόλια φτιαγμένα από δέρματα τζάγκουαρ, πούμα, ανακόντα και καϊμάν.

«Μόνο οι ξένοι αγοράζουν αυτά τα πράγματα», είπε στην Epoch Times, επιδεικνύοντας ένα ανδρικό πορτοφόλι φτιαγμένο από γούνα τζάγκουαρ.

Τα προϊόντα από παράνομα μέρη ζώων που εκτίθενται στον πάγκο της Μπρέντα είχαν τιμή πώλησης. Η τιμή τους κυμαινόταν από 16 δολάρια για ένα μικρό ανδρικό πορτοφόλι από δέρμα ανακόντα ή μαύρου καϊμάν, έως 150 δολάρια για ένα καουμπόικο καπέλο από γούνα τζάγκουαρ ή μια γυναικεία τσάντα χειρός.

Ένας πάγκος της μαύρης αγοράς στο Τρινιδάδ που επιδεικνύει προϊόντα φτιαγμένα από τζάγκουαρ, ανακόντα, οσελότ και άλλα άγρια ζώα στις 11 Απριλίου 2022. (Autumn Spredemann/The Epoch Times)

 

Η Μπρέντα δήλωσε ότι γνωρίζει πως το τελωνείο μπορεί να κατάσχει τυχόν προϊόντα που κατασκευάζονται από μέρη άγριων ζώων κατά την έξοδό τους από τη χώρα και ότι είναι παράνομο να πουλάει τα είδη που έχει στον πάγκο της στην αγορά, αλλά δεν φαίνεται να τη νοιάζει.

Στο τέλος της ημέρας, η ζήτηση υπάρχει ήδη και η Μπρέντα υποστηρίζει ότι είναι απλώς ένας κρίκος σε μια αλυσίδα συμπτωμάτων που αντιπροσωπεύει την ανθούσα βιομηχανία εμπορίας ζώων που έχει φέρει η Κίνα στην περιοχή.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ενώ η Κίνα είναι ο κύριος αγοραστής αυτών των ειδών, δεν είναι ο μόνος παίκτης στο παιχνίδι των παράνομων εξαγωγών.

«Πρόσφατα είχα έναν αγοραστή από την Ισπανία που αγόρασε δύο καπέλα τζάγκουαρ για έναν φίλο γιατρό στην πατρίδα του», δήλωσε η Μπρέντα.

Πρόσθεσε ότι η τοπική φυλακή στο Τρινιδάδ, η οποία διοικείται από τη βολιβιανή κυβέρνηση, τροφοδοτεί τη βιομηχανία εμπορίας ζώων. Η φυλακή που ονομάζεται Μοκόβι, συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που αναγκάζει τους κρατούμενους να κατασκευάζουν δερμάτινα προϊόντα από διάφορα ζώα προς αγορά, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων άγριων ζώων.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκπομπής από το BTV στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, ένας δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από έναν πωλητή δερμάτινων προϊόντων της φυλακής και αποκάλυψε πλάνα από καπέλα και πορτοφόλια φτιαγμένα με παράνομα δέρματα τζάγκουαρ.

Στη συνέντευξη, ο πωλητής ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα είχε σκοπό να βοηθήσει στην «επανένταξη των κρατουμένων» και να τους προετοιμάσει για εργασία σε κανονικές δουλειές μόλις αποφυλακιστούν.

Και αυτό γίνεται, κατά ειρωνικό τρόπο, αναγκάζοντας τους καταδικασμένους εγκληματίες να διαπράξουν άλλο ένα έγκλημα στα μάτια του βολιβιανού νόμου.

Αξιωματούχοι της γενικής διεύθυνσης του σωφρονιστικού συστήματος αρνήθηκαν κάθε σχόλιο σε επικοινωνία με την Epoch Times.

Πριν από τη σύλληψη του 2018, οι Κινέζοι διακινητές ήταν σε θέση να εξάγουν μικρά μέρη από τζάγκουαρ, ιδίως τους κυνόδοντες, σχετικά εύκολα μέσω των διεθνών αεροδρομίων της χώρας. Ωστόσο, από τότε που οι τελωνειακοί άρχισαν να παίρνουν σκληρότερα μέτρα για αυτήν την πρακτική, οι καιροσκόποι λαθρέμποροι στρέφονται σε εναλλακτικές διαδρομές για να βγάλουν τα πολυπόθητα είδη εξωτικών ζώων από τη χώρα.

Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνουν τη διακίνηση του λαθρεμπορίου μέσω απομακρυσμένων συνοριακών διαβάσεων προς τη Βραζιλία και του διαβόητου «διαδρόμου του θανάτου», ο οποίος βρίσκεται σε ένα έρημο τμήμα της ερήμου Ατακάμα μεταξύ της Βολιβίας και της Χιλής.

Ένα φορτηγό πλοίο στον ποταμό Ιμπάρε στις 13 Απριλίου 2022. (Autumn Spredemann/The Epoch Times)

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους οικολόγους είναι το τεράστιο μέγεθος της ερημιάς της χώρας και ο σχετικά μικρός πληθυσμός της. Η Βολιβία έχει πληθυσμιακή πυκνότητα μόλις 26 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι σε σύγκριση με τη γειτονική Βραζιλία, η οποία έχει 62 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι.

Αυτό μεταφράζεται σε έλλειψη επιβολής του νόμου, ιδίως στα εθνικά πάρκα όπου ζουν πολλά από τα άγρια και απειλούμενα ζώα της χώρας και οι λαθροθήρες δρουν ελεύθερα.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Καλλάου.

Μια επικίνδυνη μυθολογία

Στην ορεινή ποταμόπολη Ρουρεναμπάκιου, το κυνήγι ιαγουάρων έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την τουριστική βιομηχανία.

Η τοπική διαχειρίστρια οικολογικών καταλυμάτων και ιδιοκτήτρια γης, Άντελα Τζόρνταν έχει δει τη νοοτροπία των ντόπιων να αλλάζει με τα χρόνια, καθώς τα χρήματα και η επιρροή της Κίνας διείσδυσαν στην περιοχή.

«Είναι αρπακτικά [η Κίνα], καταναλώνουν ό,τι βλέπουν. Τη γη, τα ζώα, τα ποτάμια, τα δέντρα, τα πάντα», δήλωσε η Τζόρνταν στην Epoch Times.

Εξήγησε πώς οι κτηνοτρόφοι της περιοχής άρχισαν να κυνηγούν τα τζάγκουαρ πιο επιθετικά από το να υπερασπίζονται απλώς τα βοοειδή τους, όταν οι Κινέζοι πολίτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά των δοντιών και άλλων μελών του σώματος.

Περίπου 20 μίλια πιο κάτω βρίσκεται η πόλη Ρέγιες, όπου, σύμφωνα με την Τζόρνταν, ευδοκιμεί μια άλλη μαύρη αγορά που προσφέρει προϊόντα από άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των τζάγκουαρ.

«Τόσοι πολλοί [ντόπιοι] εδώ έχουν γίνει λαθροθήρες», παραπονέθηκε.

Γούνα τζάγκουαρ που κατασχέθηκε από διακινητές ζώων και κρατείται από τον διευθυντή άγριας ζωής του Μπένι, Γιόρζε Καλλάου, στις 11 Απριλίου 2022. (Autumn Spredemann/The Epoch Times)

 

Το ακμάζον υποβόσκον λαθρεμπόριο έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη διεθνή φήμη που προσπαθεί να επιτύχει η πόλη Ρουρεναμπάκιου.

Σκαρφαλωμένο στην άκρη μιας από τις τελευταίες εκτάσεις παρθένας άγριας φύσης του Αμαζονίου, οι τουριστικοί πράκτορες στην πόλη προσφέρουν τριήμερες έως εβδομαδιαίες εκδρομές στην βαθιά ζούγκλα και για τον εντοπισμό άγριας ζωής που θυμίζουν τα αφρικανικά σαφάρι.

Ωστόσο, με τους Κινέζους εγκληματίες να προσφέρουν 100 έως 400 δολάρια ανά δόντι για κυνόδοντες ιαγουάρου, τα χρήματα έχουν αποδειχθεί πολύ ελκυστικά για να τα προσπεράσουν οι ντόπιοι.

Στο επίκεντρο της ζήτησης βρίσκεται η μυθολογία γύρω από την υποτιθέμενη καλή τύχη, την προστασία και την μακροζωία που προσφέρουν τα δόντια του ιαγουάρου, η οποία αποτελεί προέκταση της υπάρχουσας κινεζικής πεποίθησης ότι τα μέρη της ασιατικής τίγρης προσφέρουν τα ίδια οφέλη.

Επιπλέον, υπάρχουν καλοπροαίρετες, αλλά τυχαίες προσπάθειες διάσωσης, οι οποίες αφήνουν πολλά απελευθερωμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των τζάγκουαρ, να ζουν σε κλουβιά για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η Τζόρνταν περιέγραψε ένα τέτοιο καταφύγιο ζώων κοντά στην πόλη Ρουρεναμπάκιου, το οποίο αναγκάστηκε να πυροβολήσει ένα άγριο τζάγκουαρ που μπήκε στο καταφύγιο και προσπάθησε να επιτεθεί σε ένα από τα αιχμάλωτα ζώα του κέντρου διάσωσης.

«Ποιο είναι λοιπόν το νόημα όταν πυροβολούν ένα από τα ζώα που προσπαθούν να προστατεύσουν;» ρώτησε η Τζόρνταν.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία τουρισμού άγριας φύσης του Αμαζονίου αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων υπάρχει σε μια παράξενη αντιπαράθεση με τους κινέζους διακινητές άγριας ζωής. Οι κυνόδοντες των ιαγουάρων έχουν τιμή 2.000 έως 3.000 δολάρια το κομμάτι στην κινεζική μαύρη αγορά.

Το 2018, μια δήλωση της πρεσβείας της Κίνας στη Βολιβία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της που ζουν στη χώρα της Νότιας Αμερικής να σέβονται και να «τηρούν αυστηρά» τόσο τους κινεζικούς όσο και τους βολιβιανούς νόμους και κανονισμούς κατά της παράνομης εμπορίας άγριων ζώων.

Ο Βολιβιανός υπουργός Περιβάλλοντος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε