Κυριακή, 25 Σεπ, 2022
Οικογενειακά μέλη των «12 του Χονγκ Κονγκ» δίνουν συνέντευξη τύπου στο Χονγκ Κονγκ, 28 Δεκεμβρίου 2020. (Peter Parks/AFP via Getty Images)

Το κινεζικό καθεστώς ανακαλεί τις άδειες δύο δικηγόρων στην υπόθεση των κρατουμένων του Χονγκ Κονγκ

Οι κινεζικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες άσκησης δύο Κινέζων δικηγόρων αφότου εκπροσώπησαν δύο από τους 12 πολίτες του Χονγκ Κονγκ που προσπάθησαν να φύγουν με βάρκα στις 23 Αυγούστου του περασμένου έτους.

Κατά την πορεία προς την Ταϊβάν, και οι 12 συνελήφθησαν από την ακτοφυλακή της Κίνας και κρατούνται στην ηπειρωτική Κίνα.

Δέκα από αυτούς δικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να μην δώσουν καταδίκη σε δύο ανηλίκους. Επαναπατρίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι δύο δικηγόροι, Λου Σιγουέι και Ρεν Τσουενιού, εκπροσώπησαν τους Κουίν Μουν και Γουόνγκ Γουάι-γιν αντίστοιχα.

Ο Κουίν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με την κατηγορία της «οργάνωσης άλλων για παράνομη διέλευση των συνόρων». Ο Γουόνγκ ήταν μεταξύ των οκτώ ατόμων που καταδικάστηκαν σε επτά μήνες για «παράνομη διέλευση των συνόρων». Ένας ακόμα, ο Τανγκ Κάι-γιν, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια.

Ανάκληση αδειών

Στις 4 Δεκεμβρίου, το ποινικό τμήμα της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας τον Λου ότι «έκανε ακατάλληλες παρατηρήσεις στο διαδίκτυο πολλές φορές». Επιπλέον, ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις του Λου «έβλαψαν σοβαρά την εικόνα του δικηγορικού επαγγέλματος» και είχαν «αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία». Ως αποτέλεσμα, το τμήμα δήλωσε ότι είχε το δικαίωμα να ανακαλέσει την άδειά του σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία.

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι ο Λου είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ζητώντας από το τμήμα να πραγματοποιήσει ακρόαση. Ο Λου έχει τώρα τρεις μέρες για να υποβάλει το αίτημα ακρόασης, διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι δεν έχει τέτοια επιθυμία.

Ο Λου είπε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ ότι θα υποβάλει αίτηση για ακρόαση και καταδίκασε την «παράλογη δίωξη» του ποινικού τμήματος Σιτσουάν. Κάλεσε επίσης το τμήμα «να επιστρέψει στη σωστή οδό αμέσως».

Είπε ότι ήταν πιθανό, το έργο του με τους 12 του Χονγκ Κονγκ να οδήγησε στην απόφαση των αρχών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε καμία μεταμέλεια για την ανάληψη της υπόθεσης.

Επίσης την Δευτέρα, ο Έντι Τσου, πρώην βουλευτής του Χονγκ Κονγκ που βοηθούσε οικογένειες των 12 του Χονγκ Κονγκ, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι η άδεια του Ρεν έχει επίσης αφαιρεθεί.

Μια ειδοποίηση, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου, που εκδόθηκε από το ποινικό τμήμα της επαρχίας Χενάν, απέδωσε κατηγορίες εναντίον του Ρεν για τις ενέργειές του κατά τη δίκη ενός πελάτη με το επώνυμο Τζανγκ, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2018. Ο Ρεν έχει επίσης τρεις ημέρες για να αποφασίσει εάν θέλει ακρόαση για να ασκήσει ένσταση.

Περίπου 30 λεπτά μετά την ανάρτηση του Τσου στο Facebook, ο Ρεν δημοσίευσε την ίδια ειδοποίηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ρεν έγραψε ότι οι ενέργειες των κινεζικών αρχών ήταν «κακόβουλες», σημειώνοντας ότι χρησιμοποίησαν τα λόγια ενός δικηγόρου στο δικαστήριο ως τιμωρία, και παραβίασαν τον νόμο. Δεν είπε εάν θα ασκήσει έφεση για την ανάκληση.

Μια ομάδα υποστήριξης για τους 12 του Χονγκ Κονγκ, καταδίκασε την απόφαση του κινεζικού καθεστώτος να ανακαλέσει τις άδειες των δικηγόρων. Η ομάδα έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν την υπόθεση των Λου και Ρεν ως παράδειγμα για να απειλήσουν άλλους δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι ώστε κανείς άλλος να μην τολμήσει να συμμετάσχει σε πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση στο Facebook.

Η ομάδα υποστήριξης είπε ότι οι οικογένειες των κρατουμένων ευγνωμονούν τους Λου, Ρεν και άλλους δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, επειδή αντιμετώπισαν «πίεση από το δημοτικό, επαρχιακό και εθνικό επίπεδο».

«Ακόμα και ενώ αντιμετώπιζαν αδικαιολόγητη παρεμπόδιση από τις αρχές των Σεντζέν και Γιεντιέν κάθε λεπτό, αυτοί οι δικηγόροι είναι σταθεροί στην υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Δώδεκα, προασπίζοντας τον επαγγελματισμό και την ακεραιότητα και αποκαλύπτοντας τις άδικες και παράνομες πρακτικές των αρχών στην πορεία», πρόσθεσε η ομάδα υποστήριξης.

Την Δευτέρα το βράδυ, η οικογένεια του Κουίν δημοσίευσε μια δήλωση, ευχόμενη στον Λου να είναι ασφαλής και υγιής. Επιπλέον, η οικογένεια επέκρινε τον διορισμένο δικηγόρο των κινεζικών αρχών, λέγοντας ότι ο τελευταίος δεν απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις τους.

Η οικογένεια του Γουόνγκ είπε σε δήλωση ότι φοβήθηκαν όταν έμαθαν για την κατάσταση του Ρεν, σημειώνοντας ότι θα ήταν απώλεια για την Κίνα εάν ανακληθεί η άδειά του.

Καταστολή

Τον Σεπτέμβριο, ο Λου δεν είχε πρόσβαση στον πελάτη του, ο οποίος τότε βρισκόταν υπό κράτηση στο Κέντρο Κράτησης Γιεντιέν στην Σεντζέν, με την δικαιολογία ότι οι αρχές είχαν ήδη ορίσει δύο άλλους δικηγόρους για να εκπροσωπήσουν τον Κουίν. Ανίκανος να δει τον πελάτη του, ο Λου είπε ότι σχεδίαζε να υποβάλει καταγγελία στο τοπικό γραφείο ασφαλείας και στο γραφείο του εισαγγελέα, για αυτήν την απόφαση.

Τον Νοέμβριο, μια περιφερειακή ποινική υπηρεσία στην πόλη Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της Σιτσουάν, ζήτησε από τη δικηγορική εταιρεία που εργαζόταν ο Λου να δώσει αρχεία που σχετίζονται με υποθέσεις που εκπροσωπήθηκαν από τον Λου από τον Φεβρουάριο του 2019 για έλεγχο, σύμφωνα με τον Γουέι-τσιουέν Γουάνγκ, έναν ιστότοπο στην Κινεζική, αφιερωμένο σε ειδήσεις για τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ομάδα υποστήριξης καταδίκασε το πώς οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν δικηγόρους που έχουν προσληφθεί από την οικογένεια, λέγοντας ότι οι κινεζικές αρχές ήθελαν να «διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο στις νομικές διαδικασίες της υπόθεσης». Η ομάδα εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι οι Λου, Ρεν και άλλοι δικηγόροι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω καταστολή από τις αρχές.

Στο Πεκίνο και στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει ασκήθει διεθνής κριτική για τον χειρισμό της υπόθεσης των 12 του Χονγκ Κονγκ.

Σε απάντηση στη μεταχείριση των Λου και Ρεν από τις αρχές, η μη κερδοσκοπική Ομάδα Υποστήριξης Δικηγόρων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια επικίνδυνη εξέλιξη στην Κίνα.

«[Η] κινεζική κυβέρνηση έχει πλέον καταφύγει σε μια πιο λεπτή μορφή καταστολής, διοικητικής τιμωρίας, η οποία περιλαμβάνει ανάκληση ή ακύρωση των αδειών νομικής άσκησης των δικηγόρων, στερώντας τους το δικαίωμα να ασκήσουν την νομική», έγραψε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τόσο ο Λου όσο και ο Ρεν έχουν εκπροσωπήσει υποθέσεις υψηλού προφίλ ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Ο Λου υπερασπίστηκε κάποτε τον συνάδελφο δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιου Γουενσένγκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση τον Ιούνιο για «υποκίνηση ανατροπής της κρατικής εξουσίας».

Ο Ρεν ήταν δικηγόρος υπεράσπισης για τον ερασιτέχνη δημοσιογράφο Τζανγκ Τζαν, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε τετραετή φυλάκιση επειδή «εκκίνησε διαμάχες και προκάλεσε προβλήματα».

Στις 29 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε δήλωση, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τις υποθέσεις των Γιου και Τζανγκ, καθώς και άλλων κρατουμένων και καταδικασμένων Κινέζων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Γκάο Τζισένγκ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε