Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Ένας φρουρός ασφαλείας ελέγχει τους κωδικούς υγείας στα smartphones των ανθρώπων σε έναν τουριστικό εμπορικό δρόμο στο Πεκίνο, στις 3 Αυγούστου 2021. (Mark Schiefelbein/AP Photo)

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί τον κώδικα QR COVID-19 για να περιορίσει την κινητικότητα των δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί τον «κώδικα υγείας» COVID-19 για τον έλεγχο της πανδημίας και ως μέσο κοινωνικού ελέγχου. Πρόσφατα, αρκετοί δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικοί έχουν αποκαλύψει ότι οι κώδικες υγείας τους ξαφνικά άλλαξαν από πράσινο σε κόκκινο χωρίς κανένα λόγο. Δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα και τέθηκαν σε αναγκαστική καραντίνα.

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς υιοθέτησε έναν κώδικα υγείας – σύστημα που βασίζεται στον κώδικα QR στα κινητά τηλέφωνα – για να παρακολουθεί το πού βρίσκονται οι άνθρωποι. Το σύστημα εκδίδει πράσινους, κίτρινους και κόκκινους κωδικούς με βάση το ψηφιακό τους αποτύπωμα εντός των τελευταίων 14 ημερών. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν έναν πράσινο κώδικα για να πηγαίνουν σε δημόσιους χώρους και να ταξιδεύουν.

Ο Κινέζος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζι Γιανγκ από την Τσάνγκσα δήλωσε στην κινεζική έκδοση της Epoch Times στις 19 Νοέμβρη ότι πήγαινε να επισκεφθεί τη μητέρα του φυλακισμένου δημοσιογράφου Ζανγκ Ζαν στη Σαγκάη στις 6 Νοέμβρη. Η εθνική ασφάλεια του κινεζικού καθεστώτος στην Τσάνγκσα του ζήτησε να ακυρώσει το ταξίδι του στις 5 Νοέμβρη, αλλά αρνήθηκε. Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο Τσάνγκσα στις 6 Νοέμβρη, ο κωδικός υγείας του άλλαξε ξαφνικά από πράσινο σε κόκκινο, που σημαίνει αναγκαστική καραντίνα.

«Όταν το προσωπικό ασφαλείας στο αεροδρόμιο είδε ότι ο κωδικός υγείας μου είναι κόκκινος, κάλεσε αμέσως τον έλεγχο της πανδημίας. Ένα φορτηγό ήρθε και το ίδιο έκαναν και πολλοί πλήρως εξοπλισμένοι υπάλληλοι ελέγχου της πανδημίας».

Ο Ζι είπε ότι φοβόταν ότι θα τον πήγαιναν σε άγνωστη τοποθεσία για αναγκαστική καραντίνα, οπότε έτρεξε έξω από το αεροδρόμιο και πήδηξε σε ένα ταξί για να πάει σπίτι του.

Αργότερα, έλαβε μια κλήση από το προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Τσάνγκσα, ρωτώντας τον για τον κωδικό υγείας του. «Τους φώναξα οργισμένος, λέγοντας ότι αυτό ήταν το θέμα των ανθρώπων εθνικής ασφάλειας. Δεν έχω πάει πουθενά τις τελευταίες 14 ημέρες, ούτε έχω πάει σε μια περιοχή μεσαίου έως υψηλού κινδύνου. Αυτή είναι κατάφωρη δίωξη… Μπορούν να δουν καθαρά τα ίχνη μου από τα ηλεκτρονικά αρχεία τους».

Ένας επιβάτης δείχνει έναν πράσινο κωδικό QR στο τηλέφωνό του για να δείξει την κατάσταση της υγείας του στην ασφάλεια κατά την άφιξή του στο σιδηροδρομικό σταθμό Wenzhou στη Wenzhou της Κίνας, στις 28 Φεβρουαρίου 2020. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

 

Είπε ότι το προσωπικό πρόληψης επιδημιών στην κοινότητα ήρθε στο σπίτι του για να του κάνει ένα διαγνωστικό τεστ νουκλεϊνικού οξέος πάνω του. «Θέλουν να βρουν μια δικαιολογία για τον εαυτό τους». Στις 7 Νοέμβρη, ο κωδικός υγείας του άλλαξε πάλι σε πράσινο.

Ο Ζι πήγε στο Επαρχιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Χουνάν και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Τσάνγκσα για να μάθει γιατί και πώς ο κώδικας υγείας του έγινε κόκκινος, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Σύμφωνα με τον Σι, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) βρήκε ένα νέο μέσο για να καταστείλει τους αντιφρονούντες με το πρόσχημα του ελέγχου της πανδημίας. «Χρειάζεται μόνο να κάνουν ένα μικρό κόλπο με τον κώδικα υγείας… τότε μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις ενός ατόμου».

Μια άλλη Κινέζα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γουάνγκ Γιου, εμποδίστηκε ομοίως να επιστρέψει στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια του κομματικού συμβουλίου του ΚΚΚ μέχρι τις 16 Νοέμβρη. Είπε στην Κινέζικη Epoch Times στις 17 Νοέμβρη ότι όταν ήταν σε επαγγελματικό ταξίδι στην πόλη Μουνταντζιάνγκ στην επαρχία Χαϊλονγκτζιάνγκ, ο κώδικας υγείας της έδειξε ότι είχε επισκεφθεί μια περιοχή πανδημίας – αν και η Μουνταντζάνγκ δεν είναι. Ο κώδικας υγείας της έγινε πράσινος όταν τελείωσε το συμβούλιο του κόμματος και στη συνέχεια της επετράπη να επιστρέψει στο Πεκίνο.

Η Γουάνγκ δήλωσε: «Αυτό το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της έκτης συνόδου ολομέλειας του ΚΚΚ και γίνεται κυρίως για να διατηρηθεί η σταθερότητα για το καθεστώς και να συγκρατήσουν τα κινήματα των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων — αυτό γίνεται τώρα με βάση την πανδημία για τον έλεγχο της ελευθερίας των ανθρώπων».

Μια γυναίκα χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο για να σαρώσει έναν κωδικό QR για την υγειονομική καταγραφή πριν εισέλθει σε υπαίθριο παγοδρόμιο στο Πεκίνο, στις 12 Ιανουαρίου 2021. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

 

Παρόμοιες καταστάσεις έχουν συμβεί και σε άλλους Κινέζους δικηγόρους.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης της ηπειρωτικής Κίνας Jinan Daily ανέφεραν ότι ο κώδικας υγείας του δικηγόρου Λιού Τζιανγιόνγκ έγινε ξαφνικά κόκκινος από πράσινος όταν εργαζόταν σε μια υπόθεση στην πόλη Σιάν στην επαρχία Σαανσί. Ο Λιού παραλίγο να τεθεί σε αναγκαστική καραντίνα. Ο Λιού ζήτησε από το προσωπικό ελέγχου της πανδημίας της Σιάν νομικά έγγραφα και απείλησε να μηνύσει την επαρχιακή κυβέρνηση της Σαανσί. Το προσωπικό πρόληψης επιδημιών τελικά τον άφησε να μπει σε ένα τρένο και να επιστρέψει στην Τσενγκντού.

Ο νομικός μελετητής της ηπειρωτικής χώρας Τσεν Χονγκούο αποκάλυψε στον κινεζικό λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης WeChat ότι στις 11 Νοέμβρη, πήρε τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας από το Γιούντσενγκ στην επαρχία Σαανσί στην Σιάν. Αφού βγήκε από το τρένο, ο κωδικός υγείας του άλλαξε σε κίτρινος και έδειξε ότι είχε πάει στις Φιλιππίνες μέσα σε 14 ημέρες, παρά το γεγονός ότι δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα. Τον έστειλαν σπίτι για αναγκαστική απομόνωση από το προσωπικό ελέγχου της πανδημίας. Την επόμενη μέρα, αφού υπέβαλε καταγγελία, ο κώδικάς του έγινε πράσινος και το ταξιδιωτικό αρχείο στις Φιλιππίνες διαγράφηκε.

Ο Χονγκ Νινγκ και ο Γκου Κινγκ’ερ συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε