Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) διαπράττει τουλάχιστον τρεις γενοκτονίες, με στόχο την εξάλειψη των οπαδών του Φάλουν Γκονγκ, των Ουιγούρων και των Θιβετιανών, σύμφωνα με πρώην ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι άνθρωποι με τους οποίους έχετε να κάνετε στην Κίνα είναι διακινητές ανθρώπων. … Διαπράττουν γενοκτονία κατά του ίδιου τους του λαού τους», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ντέστρο, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εργασία, στην εκπομπή «American Thoughts Leaders» του EpochTV στις 8 Δεκεμβρίου.
«Η γενοκτονία είναι κάτι περισσότερο από δολοφονία… είναι η συστηματική καταστροφή μιας κοινότητας».
Φάλουν Γκονγκ
Ο Ντέστρο δήλωσε ότι ενώ η πνευματική ομάδα Φάλουν Γκονγκ δεν αποτελεί εθνοτική κοινότητα, το ΚΚΚ έχει στοχοποιήσει τους οπαδούς της για τις πεποιθήσεις τους με «συστηματικές προσπάθειες να τους εξαλείψει, να τους διασπείρει, να τους εξαναγκάσει στην αφάνεια», κάτι που λογίζεται ως γενοκτονία.
Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική πειθαρχία που περιλαμβάνει διαλογιστικές ασκήσεις και ηθική διδασκαλία βασισμένη σε τρεις βασικές αρχές, την ειλικρίνεια, τη συμπόνια και την ανοχή. Οι ασκούμενοι διώκονται βάναυσα από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας από το 1999.
Ο διαλογισμός του Φάλουν Γκονγκ θεωρούνταν κάτι που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά στην αυθεντική κινεζική κουλτούρα, δήλωσε ο Ντέστρο. Αλλά το 1996 ή το 1997, το κινεζικό Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας συνειδητοποίησε ότι ο αριθμός των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα πιθανώς ξεπερνούσε τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, γεγονός που προκάλεσε τη δίωξη. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, η πρακτική αυτή συγκέντρωσε περίπου 70 έως 100 εκατομμύρια οπαδούς στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990.
«Σε μια ολοκληρωτική κοινωνία όπως αυτή δεν μπορείς να έχεις μια αντίπαλη οργάνωση με αντίπαλη άποψη για το τι πρεσβεύει η Κίνα… [είναι] μια υπαρξιακή απειλή», είπε.
Ο Ντέστρο, που τώρα είναι καθηγητής νομικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το Φάλουν Γκονγκ πληροί τον ορισμό της θρησκευτικής κοινότητας σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο και ότι αν οι οπαδοί του διώκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συμβαίνει στην Κίνα, «όλοι θα ξεσηκώνονταν».
Η συστηματική εκστρατεία καταστολής του ΚΚΚ κατά των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως «ψυχρή γενοκτονία», λόγω των σταδιακών και επίμονων προσπαθειών του καθεστώτος να εξοντώσει την ομάδα πίστης τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με την «θερμή γενοκτονία» που έχει ως στόχο την εξάλειψη μιας ομάδας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το 2006 εμφανίστηκαν ισχυρισμοί ότι το ΚΚΚ σκότωσε ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ για να πουλήσει τα όργανά τους για μεταμόσχευση. Έκτοτε, πολυάριθμες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τις φρικιαστικές λεπτομέρειες αυτής της θηριωδίας.
Ο Ντέστρο δήλωσε ότι η συλλογή οργάνων είναι μια μορφή εμπορίας ανθρώπων, οργανωμένου εγκλήματος, αλλά αν γίνεται με σκοπό την εξάλειψη μιας συγκεκριμένης κοινότητας, τότε γίνεται γενοκτονία.
Το Δικαστήριο της Κίνας -ένα ανεξάρτητο λαϊκό δικαστήριο υπό την προεδρία του Σερ Τζέφρι Νάις- κατέληξε το 2019 (pdf) στο συμπέρασμα ότι το κινεζικό καθεστώς διαπράττει εδώ και χρόνια, και μάλιστα σε σημαντική κλίμακα, αναγκαστική αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους συνείδησης. Η έκθεση ανέφερε ότι είναι «βέβαιο» ότι τα όργανα προέρχονται από φυλακισμένους οπαδούς του Φάλουν Γκονγκ και ότι αυτοί είναι «πιθανότατα η κύρια πηγή».
Ουιγούροι
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι Ουιγούροι στη Σιντζιάνγκ «κυμαίνονται από το να αρπάζουν ανθρώπους από το δρόμο, να τους βάζουν σε στρατόπεδο και στη συνέχεια να τους αναγκάζουν να εργάζονται, μέχρι το να τους αρπάζουν από το δρόμο, να τους βάζουν σε στρατόπεδο και να αφαιρούν τα όργανά τους», δήλωσε ο Ντέστρο.
Στις 9 Δεκεμβρίου, ένα ανεξάρτητο λαϊκό δικαστήριο, το λεγόμενο Δικαστήριο των Ουιγούρων, αποφάνθηκε ότι το κινεζικό καθεστώς διέπραξε γενοκτονία κατά των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην ακραία δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ.
Το Δικαστήριο των Ουιγούρων διαπίστωσε ότι το ΚΚΚ εφάρμοσε μια «σκόπιμη, συστηματική και συντονισμένη πολιτική» για τη μείωση του πληθυσμού των Ουιγούρων στην περιοχή, μέσω μιας σειράς κατασταλτικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών εγκλεισμών, του διαχωρισμού οικογενειών, των στειρώσεων και της καταναγκαστικής εργασίας.
«Είναι απλά απίστευτο όταν βλέπεις το εύρος και το βάθος της εξαχρείωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνει εκεί», δήλωσε ο Ντέστρο για την εκστρατεία του ΚΚΚ στη Σιντζιάνγκ.
Σύμφωνα με τον Ντέστρο, οι Ουιγούροι θα έχουν μια τύχη παρόμοια με αυτή των Θιβετιανών, ο πολιτισμός των οποίων έχει στοχοποιηθεί σταθερά από το κινεζικό καθεστώς προς εξόντωση. Αυτό είναι «μέρος του ορισμού της γενοκτονίας», είπε.
Θιβετιανοί
Το 1950, το ΚΚΚ κατέλαβε το Θιβέτ -ιστορική πατρίδα της θιβετιανής εθνοτικής ομάδας με μοναδικές βουδιστικές παραδόσεις- και από τότε ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αφαιρέσει από την περιοχή και τους λαούς της τη μοναδική πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της.
Σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τον θιβετιανό πολιτισμό, το ΚΚΚ έχει χρησιμοποιήσει τον έλεγχο του πληθυσμού, έχει απαγορεύσει τη διδασκαλία της θιβετιανής γλώσσας στα παιδιά και έχει προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της εκπαίδευσης των βουδιστών μοναχών, καθώς και της διαδοχής και μετενσάρκωσης του Δαλάι Λάμα, σύμφωνα με το Ντέστρο.
Είπε ότι ο δυτικός Τύπος δεν έχει καλύψει με συνεχή τρόπο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Θιβέτ, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συχνά δεν ακούνε για το θέμα.
Τέλος, ο Ντέστρο υποστήριξε ότι, όταν συναλλάσσεται με την Κίνα, ο δυτικός κόσμος δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις διαχωρίζονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα έθνη θα πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία.
«Ο αμερικανικός νόμος απαγορεύει σήμερα την εισαγωγή οτιδήποτε κατασκευάζεται με σκλαβοπάζαρο. Θα εφαρμόσουμε αυτόν τον κανόνα ή όχι; Αν δεν πρόκειται να τον εφαρμόσουμε, τότε μην μου λέτε για διπλωματική πίεση στην Κίνα. Πρόκειται για απόλυτο “στόλισμα βιτρίνας” σε αυτό το σημείο».
Danella Pérez Schmieloz και Jan Jekielek