Ένα πρώην μέλος ενός συνδικάτου εγκλήματος στην Ιαπωνία λέει ότι ήταν μάρτυρας του εμπορίου οργάνων στην Κίνα, αφού είδε έναν αναισθητοποιημένο ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ -με τους τένοντες κομμένους- λίγο πριν τοποθετηθεί στο χειρουργικό τραπέζι για να του αφαιρεθεί το συκώτι.
Αυτό συνέβη τον Αύγουστο του 2007, όταν ο Ούσιο Σουγκαγουάρα (Ushio Sugawara), σήμερα 58 ετών, ήταν ακόμη μέλος του Γιαμαγκούτσι-γκούμι (Yamaguchi-gumi) του ισχυρότερου συνδικάτου εγκλήματος της Ιαπωνίας, όπου αποχώρησε το 2015 και τώρα είναι οικονομικός σχολιαστής στην Ιαπωνία.
Ο αδελφός του φίλου του χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα νέο συκώτι για να κρατηθεί στη ζωή. Με τους αυστηρούς κανονισμούς, το υψηλό κόστος και τους μεγάλους χρόνους αναμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία -δύο από τις λίγες χώρες που προσέφεραν τότε χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης ήπατος- ο ασθενής στράφηκε σε αυτό που φαινόταν να είναι η μόνη του εναλλακτική λύση: Κίνα.
Εκείνη την εποχή, το Γενικό Νοσοκομείο των Ενόπλων Αστυνομικών Δυνάμεων του Πεκίνου, ένα κρατικό στρατιωτικό νοσοκομείο, είχε αναδειχθεί σε εθνικό ηγέτη στη χειρουργική μεταμόσχευση ήπατος.
Ένας Κινέζος μεσολαβητής που διευκόλυνε τον ιατρικό τουρισμό με την Ιαπωνία έφερε τον αδελφό του σε επαφή με το νοσοκομείο του Πεκίνου. Μέσα σε ένα μήνα, είχαν τον κατάλληλο δότη, λέγοντας στον ασθενή να πετάξει για την επέμβαση “οποιαδήποτε στιγμή”. Η τιμή ήταν 30 εκατομμύρια γεν (περίπου 255.000 δολάρια) – ούτε καν το μισό κόστος από αυτό που τους είχαν πει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.
Συνεισφορά πριν από το θάνατό του
Ο Σουγκάρα, σε συνέντευξή του στην Epoch Times, αφηγήθηκε πώς ενεπλάκη αφού η οικογένεια διαπίστωσε ότι η ποιότητα της αλβουμίνης του νοσοκομείου, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το συκώτι και εγχέεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Τους βοήθησε να αγοράσουν το διάλυμα στην Ιαπωνία για να το περάσουν λαθραία στο Πεκίνο, με την έγκριση του κινεζικού νοσοκομείου.
Την ημέρα πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, ο Σουγκαγάρα επισκέφθηκε τον ασθενή και έμαθε ότι ο δότης βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο.
«Θα θέλατε να ρίξετε μια ματιά;» πρότεινε ένας Κινέζος γιατρός που μιλούσε άπταιστα ιαπωνικά, τραβώντας πίσω την κουρτίνα για να αποκαλύψει έναν 21χρονο άνδρα. Ο άνδρας δεν ανταποκρινόταν λόγω της αναισθησίας που είχε λάβει.
«Είναι πολύ νέος. Το συκώτι του είναι πολύ υγιές», είπε ο γιατρός στον Σουγκαγάρα.
«Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός;» ρώτησε ο Σουγκαγάρα.
Ο γιατρός, απαντώντας, ισχυρίστηκε ότι ο άνδρας είναι «κακός άνθρωπος» και θανατοποινίτης.
«Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι η Κίνα χρησιμοποιεί κρατούμενους για συγκομιδή οργάνων», δήλωσε ο Σουγκαγάρα.
«Θα πεθάνει αργά ή γρήγορα, και με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να συνεισφέρει ακόμη λίγο πριν από τον θάνατό του», είπε ο γιατρός. Στη συνέχεια χαρακτήρισε τον άνδρα ως «μέλος τρομοκρατικής ομάδας». Πιεζόμενος από τον Σουγκαγάρα για το τι έκανε ο άνδρας, ο γιατρός απάντησε ότι ήταν «Φάλουν Γκονγκ».
Η πνευματική παραδοσιακή άσκηση Φάλουν Γκονγκ, η διδασκαλία της οποίας βασίζεται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Κίνα τη δεκαετία του 1990, αλλά το 1999 υπέστη πανεθνική δίωξη υπό το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, εκατομμύρια που το εξασκούσαν συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε διάφορες μορφές κακοποίησης με σκοπό να απαρνηθούν την πίστη τους.
Σύμφωνα με έναν μάρτυρα, το κινεζικό καθεστώς δολοφόνησε έναν ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ για το συκώτι του.
Σύμφωνα με μελέτη, Κινέζοι χειρουργοί ως “εκτελεστές” διέπραξαν δολοφονίες για να τροφοδοτήσουν τη βιομηχανία μεταμοσχεύσεων οργάνων του καθεστώτος.
Οι ανησυχίες ότι το καθεστώς μπορεί να έχει συλλέξει όργανα για κερδοσκοπικό σκοπό εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2006. Πολλοί πληροφοριοδότες προσέγγισαν εκείνη τη χρονιά την Epoch Times προσφέροντας μαρτυρίες σχετικά με την παράνομη πρακτική. Η Άννυ (ψευδώνυμο), η οποία εργαζόταν σε ένα κινεζικό νοσοκομείο στη βορειοανατολική Κίνα, είπε ότι ο πρώην σύζυγός της, ο οποίος ήταν χειρουργός εγκεφάλου στην ίδια εγκατάσταση, και άλλοι γιατροί αφαιρούσαν κερατοειδείς και άλλα όργανα από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ πριν ρίξουν τα σώματα σε αποτεφρωτήρες, μερικές φορές ενώ ήταν ακόμα ζωντανοί.
Μια ανεξάρτητη επιτροπή με έδρα το Λονδίνο το 2019, γνωστή ως Δικαστήριο της Κίνας, κατέληξε στο συμπέρασμα, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το καθεστώς σκότωνε κρατούμενους συνείδησης και πωλούσε τα όργανά τους. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, διαπίστωσαν ότι παρέμεναν η κύρια ομάδα θυμάτων.
Στις αρχές Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καταδίκασε τη συγκομιδή οργάνων από το καθεστώς, χαρακτηρίζοντάς την «συστηματική και απάνθρωπη».
«Ο γιατρός είπε ότι με τόσους πολλούς ανθρώπους στην Κίνα, μπορούν να βρουν τόσους δότες όσους χρειάζονται», δήλωσε ο Σουγκαγάρα.
«Η Κίνα έχει πολλούς κακούς ανθρώπους», του είπε ο γιατρός. «Θα πρέπει να πεθάνουν ούτως ή άλλως, οπότε θα πρέπει να τους αξιοποιήσουμε».
Η εγχείρηση τελικά απέτυχε και ο ασθενής πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μαζί με τον δότη.
Ειδική θεραπεία
Ο Σουγκαγάρα συνοδευόταν έξω από το αεροδρόμιο του Πεκίνου από έναν ανώτερο αξιωματούχο και τέσσερις ένοπλους αστυνομικούς όταν προσγειώθηκε έχοντας μαζί του και τη λευκωματίνη. Είχε κρατηθεί για αρκετές ώρες από τελωνειακούς υπαλλήλους που είχαν εντοπίσει το διάλυμα λευκωματίνης στις παραδοθείσες αποσκευές του, καθώς δεν επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα χωρίς ειδική άδεια.
Ένας τελωνειακός υπάλληλος ήρθε για να σφραγίσει το διαβατήριό του, καθώς τον περνούσαν από μια λωρίδα VIP μετανάστευσης. Στη συνέχεια, απομακρύνθηκε με μια μαύρη πολυτελή Lexus.
Η ειδική μεταχείριση που έτυχε ήταν ένα δείγμα του ενεργού ρόλου που έπαιζαν οι αξιωματούχοι του κόμματος στη βιομηχανία συλλογής οργάνων του καθεστώτος, δήλωσε ο Σουγκαγάρα.
«Ο μεσολαβητής από την Ιαπωνία είπε ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή αξιωματούχων», είπε. «Δεν υπήρχε τρόπος να εξισορροπήσουν τις περίπλοκες σχέσεις».
Ιατρική βαρβαρότητα
Ο άνδρας που είδε ο Σουγκαγάρα είχε επιδέσμους γύρω από τα χέρια και τα πόδια του. Θυμάται ότι ο γιατρός είπε ότι είχαν κόψει τους τένοντες στα άκρα του δότη μια μέρα νωρίτερα, εν μέρει για να τον εμποδίσουν να φύγει.
Το κόψιμο των τενόντων του άνδρα «αντικατοπτρίζει τη βαρβαρότητα» των γιατρών, σύμφωνα με τον Τόρστεν Τρέι, εκτελεστικό διευθυντή της ομάδας υπεράσπισης της ιατρικής δεοντολογίας Doctors Against Forced Organ Harvesting” (DAFOH) (Γιατροί κατά της εξαναγκαστικής συγκομιδής οργάνων).
«Κανένας γιατρός που ακολουθεί τον ιατρικό όρκο δεν θα το έκανε αυτό», δήλωσε στην Epoch Times. «Αν μπορούν να κόψουν τένοντες, μπορούν επίσης να αφαιρέσουν όργανα χωρίς συγκατάθεση. Πρόκειται για μια “ιατρική βαρβαρότητα”».
Πιστεύει ότι είναι πιθανό οι γιατροί «να ήθελαν να αποφύγουν την εφαρμογή μυοχαλαρωτικών για να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα των οργάνων». Η κοπή των τενόντων, είπε, θα μπορούσε «να καταστείλει την αντίσταση των μυών, γεγονός που διευκολύνει την αφαίρεση των οργάνων».
«Ο γιατρός αρχικά ενοχοποιούσε τον δότη ως τρομοκράτη προκειμένου να δικαιολογήσει την πράξη του να αφαιρέσει όργανα είναι κατάπτυστο, ενώ αργότερα παραδέχτηκε ότι ήταν ψέμα και ότι επρόκειτο για έναν υγιή ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ», δήλωσε ο Τρέι.
Κόβοντας τους τένοντες, οι γιατροί «ουσιαστικά δημιουργούσαν μια τεχνητά δημιουργημένη παράλυση», είπε ο Τρέι, προσθέτοντας ότι μια τέτοια πράξη «είναι σκληρή και θα έπρεπε να προκαλεί σε κάθε γιατρό βαθύ αποτροπιασμό».
Η Παγκόσμια Οργάνωση για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG), μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει εντοπίσει το Γενικό Νοσοκομείο των Ενόπλων Αστυνομικών Δυνάμεων ως έναν από τους χειρότερους παραβάτες που εμπλέκονται σε πολλές ύποπτες περιπτώσεις εγκλημάτων αφαίρεσης οργάνων. Σε μυστικές τηλεφωνικές κλήσεις της WOIPFG, τουλάχιστον ένας χειρουργός μεταμοσχεύσεων από το νοσοκομείο παραδέχθηκε ότι προμηθεύεται όργανα από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.
«Έχουμε άφθονα όργανα», δήλωσε ο Γουάνγκ Τζιανλί (Wang Jianli), αναπληρωτής επικεφαλής χειρουργός του ερευνητικού ινστιτούτου μεταμοσχεύσεων οργάνων του νοσοκομείου, όταν ρωτήθηκε από έναν ερευνητή που παρίστανε το μέλος της οικογένειας ενός ασθενούς που αναζητούσε συκώτι. Είπε ότι μία έως δύο εβδομάδες ήταν “περίπου το σωστό περιθώριο” για να κανονίσουν μια χειρουργική επέμβαση.
«Σωστά, σωστά, σωστά», δήλωσε ο Γουάνγκ τον Νοέμβριο του 2018, όταν ρωτήθηκε αν τα όργανα που χρησιμοποίησαν ήταν «τα υγιή όργανα από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ».
Το σύντομο χρονικό πλαίσιο για την εξασφάλιση ενός κατάλληλου οργάνου στην Κίνα -όπως η αντιστοίχιση ενός ήπατος μέσα σε ένα μήνα, όπως στην περίπτωση του αδελφού του φίλου του Σουγκαγάρα- θα πρέπει επίσης να σημάνει συναγερμό, δήλωσε ο Τρέι.
Πρόκειται για «ένα πολύ σύντομο χρονικό πλαίσιο που είναι ασυνήθιστο για ένα πρόγραμμα δωρεάς οργάνων με βάση τον αλτρουισμό στη Δύση, αλλά αρκετά συνηθισμένο στην αγορά μεταμοσχεύσεων της Κίνας», είπε.
Το πέρασμα του χρόνου δεν έχει μειώσει την αίσθηση σκληρότητας που ένιωσε ο Σουγκαγάρα για αυτό που είδε.
«Νόμιζαν ότι έκαναν το σωστό. Όλοι τους είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου», είπε.
Η ιαπωνική έκδοση της Epoch Times συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.