Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022
Δημοσιογράφοι παρευρίσκονται σε εικονοτηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι (Wang Yi) στο Πεκίνο της Κίνας στις 24 Μαΐου 2020. (Andrea Verdelli / Getty Images)

Το κινεζικό καθεστώς εξαναγκάζει δημοσιογράφους και μοναχούς να μελετούν την κομμουνιστική ιδεολογία

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Κ.Κ.Κ.) διέταξε πρόσφατα όλους τους μοναχούς σε ένα πολύ γνωστό βουδιστικό μοναστήρι να μελετήσουν την πολιτική του ιδεολογία, ενώ χιλιάδες δημοσιογράφοι από όλη την χώρα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις πάνω στην κομμουνιστική ιδεολογία, προκειμένου να λάβουν τη δημοσιογραφική τους άδεια από την κυβέρνηση.

Τον Οκτώβριο του 2019, το Κόμμα απαίτησε από όλους τους δημοσιογράφους και τους συντάκτες να περάσουν από ένα τεστ με θέμα «Σκέψεις του Σι Τζίνπινγκ για τον Σοσιαλισμό με Κινέζικα Χαρακτηριστικά στη Νέα Εποχή», αναφερόμενο στην πολιτική ιδεολογία του ηγέτη Σι Τζίνπινγκ.

Αν δεν περάσουν την βάση, οι δημοσιογράφοι θα χάσουν τη δημοσιογραφική τους άδεια.

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua, είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι κάθε δημοσιογράφος πρωτού κάνει το τεστ, θα πρέπει να μελετήσει για 24 ώρες τουλάχιστον την ιδεολογία του Σι, που αποτελείται κυρίως από τις ομιλίες του των τελευταίων ετών.

Στις 9 Νοεμβρίου, το Radio Free Asia, ανέφερε ότι έλεγξε τα επίσημα δεδομένα της Γενικής Διοίκησης Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας, τη διοικητική υπηρεσία του Κ.Κ.Κ. που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και την ρύθμιση των ΜΜΕ, και διαπίστωσε ότι εώς και τις 30 Οκτωβρίου «205.000 Κινέζοι δημοσιογράφοι πέρασαν το τεστ “Σκέψεις του Σι” και παρέλαβαν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες».

Δημοσιογράφοι παρευρίσκονται σε συνέντευξη Τύπου του Γκουό Γεϊμίν (Guo Weimin), εκπρόσωπου της Εθνικής Επιτροπής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC), καθώς μιλά μέσω βίντεο συνδέσμου στην αίθουσα Τύπου στο Πεκίνο της Κίνας στις 20 Μαίου, 2020. (THOMAS PETER / POOL / AFP via Getty Images)

 

Ο υπουργός Προπαγάνδας της Κίνας Χουάνγκ Κουνμίνγκ (Huang Kunming), διέταξε ομοίως όλους τους Κινέζους δημοσιογράφους, συντάκτες και το υπόλοιπο προσωπικό των μέσων ενημέρωσης, να τηρήσουν τη γραμμή του Κόμματος κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων ΜΜΕ στο Πεκίνο στις 6 Νοεμβρίου: «η διάδοση και η ερμηνεία των “Σκέψεων του Σι” πρέπει πάντα να είναι το πρωταρχικό πολιτικό καθήκον κάθε δημοσιογράφου που εργάζεται στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων», είπε.

Ο Χουάνγκ πρόσθεσε ότι πρέπει να «τραγουδήσουν φωναχτά επαίνους του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά στη νέα εποχή και του ΚΚΚ»

Στις 6 Νοεμβρίου, το βουδιστικό μοναστήρι Daci’en Temple στην πόλη Σιάν της επαρχίας Σαανσί, συγκέντρωσε όλους τους μοναχούς για να μελετήσουν το ανακοινωθέν της πέμπτης συνόδου ολομέλειας του ΚΚΚ φέτος.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό WeChat του μοναστηριού, ο ηγούμενος Ζενγκτσίν (Zengqin) ζήτησε από όλους τους μοναχούς του ναού «να ακούσουν με προσήλωση την ομιλία του Σι Τζινπίνγκ [που έδωσε στη σύνοδο]».

Στην ομιλία του ο Σι επικεντρώθηκε κυρίως στους στόχους οικονομικής ανάπτυξης του κινεζικού καθεστώτος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο ναός Daci’en είναι γνωστός για την όμορφη Παγόδα Ντα Γιαν ή αλλιώς «Μεγάλη Άγρια Χήνα», η οποία χτίστηκε το 652 κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τανγκ. Λέγεται ότι ο ναός αποτελούνταν από σούτρες και αγαλματίδια του Βούδα Σιντάρτα Γκαουτάμα – ή αλλιώς Βούδας Σακιαμούνι, τα οποία ο βουδιστής μοναχός Σουανζάνγκ (Xuanzang) είχε φέρει από την Ινδία στην Κίνα. Ο Σουανζάνγκ είναι και ο πρωταγωνιστής στο φημισμένο μυθιστόρημα «Ταξίδι στη Δύση», ο οποίος ταξίδεψε στην Ινδία για να λάβει τις σούτρες και έπειτα έμεινε στο ναό Daci’en για να τις μεταφράσει στα κινέζικα.

Τα τελευταία χρόνια, το κινεζικό καθεστώς πιέζει όλο και περισσότερο τους χώρους λατρείας να προσηλυτιστούν στον κομμουνισμό.

Ο ναός Σαολίν – φημισμένος για τις απαρχές του Κουνγκ Φου – ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας τελετής ανύψωσης της σημαίας τον Αύγουστο του 2018, ότι επρόκειτο να ενταχθεί στο ΚΚΚ.

Λίγο αργότερα, σχεδόν όλοι οι βουδιστικοί ναοί ακολούθησαν το παράδειγμα του Ναού Σαολίν και διοργάνωσαν παρόμοιες τελετές για να δείξουν την πίστη τους στο Κ.Κ.Κ.


Υποστηρίξτε ένα ανεξάρτητο μέσο σε μια εποχή που τα πραγματικά νέα είναι δυσεύρετα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε