Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δίνει μια ομιλία κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ετήσια συνάντηση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας στο Πεκίνο, στις 7 Μαρτίου 2021. (Mark Schiefelbein / AP Photo) Ειδήσεις Κίνας-ΗΠΑ

Το κινεζικό καθεστώς λέει στον Μπάιντεν να αντιστρέψει την «επικίνδυνη πρακτική» του Τραμπ της υποστήριξης στην Ταϊβάν

Στις 7 Μαρτίου ο ανώτερος διπλωμάτης του κινεζικού καθεστώτος προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναιρέσει την «επικίνδυνη πρακτική» του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που υποστηρίζει την Ταϊβάν, του δημοκρατικού νησιού που το Πεκίνο ισχυρίζεται ως επικράτειά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν το συντομότερο δυνατόν «παράλογους» περιορισμούς στη συνεργασία.

Οι παρατηρήσεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του νομοθετικού σώματος του καθεστώτος, αντικατοπτρίζουν προηγούμενα αιτήματα του Πεκίνου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) έχουν ζητήσει από τη διοίκηση Μπάιντεν να αναστρέψει τις σκληρές πολιτικές του Τραμπ για την Κίνα και να επικεντρωθούν στη συνεργασία σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή. Επίσης, ζήτησαν να μην «παρεμβαίνουν» στις «κόκκινες γραμμές» του καθεστώτος συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Ουιγούρων της Σινγιάνγκ, της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ και της στρατιωτικής επιθετικότητας προς την Ταϊβάν.

Ο Γουάνγκ χαρακτήρισε την υπόθεση του ΚΚΚ για την Ταϊβάν «ανυπέρβλητη κόκκινη γραμμή» και ένα ζήτημα για το οποίο το καθεστώς «δεν έχει περιθώρια συμβιβασμού». Το καθεστώς έχει δεσμευτεί να ανακτήσει την Ταϊβάν και με χρήση βίας εάν χρειαστεί. Η Ταϊβάν χωρίστηκε από την ηπειρωτική χώρα όταν το ΚΚΚ ανέλαβε την εξουσία το 1949.

Προέτρεψε τη διοίκηση Μπάιντεν να «αλλάξει εντελώς τις επικίνδυνες πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης» με την ονομασία, «περνώντας τις γραμμές» και «παίζοντας με την φωτιά» σε σχέση με την Ταϊβάν.

Η διοίκηση Trump ενίσχυσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν αυξάνοντας τις πωλήσεις όπλων για αυτοάμυνα και στέλνοντας αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου στο νησί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ περιέγραψε την απειλή της κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν ως το «σημαντικότερο σημείο ανάφλεξης» στον κόσμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να βοηθούν την Ταϊβάν στην υπεράσπιση πιθανής επίθεσης.

Νωρίτερα, η διοίκηση Μπάιντεν περιέγραψε τη δέσμευσή της προς την Ταϊβάν ως μια «πολύ στερεά»

Ο Γουάνγκ είπε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας πρέπει να βασίζονται στην «αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλου».

«Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συναντηθούν στα μισά του δρόμου και θα άρουν το συντομότερο δυνατόν τους διάφορους αδικαιολόγητους περιορισμούς που επιβάλλονται στην συνεργασία τους και να μην δημιουργηθούν τεχνητά νέα εμπόδια», όπως είπε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τον «αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα» ως βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν περιέγραψε επίσης τους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας ως τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμή» αυτού του αιώνα.

«Η σχέση μας με την Κίνα θα είναι ανταγωνιστική όταν χρειάζεται, συνεργατική όταν μπορεί να είναι, και εχθρική όταν πρέπει να είναι», δήλωσε ο Μπλίνκεν στις 3 Μαρτίου.

Ο Γουάνγκ υπερασπίστηκε το σχέδιο του ΚΚΚ να αλλάξει το εκλογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, με έναν τρόπο που θα ενίσχυε περαιτέρω τον έλεγχο της πόλης. Η ρύθμιση θα δώσει την εξουσία σε μια επιτροπή με συμφέροντα στο Πεκίνο, να διορίζει τους νομοθέτες του Χονγκ Κονγκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Μαρτίου απέρριψαν την κίνηση ως μια «άμεση επίθεση στην αυτονομία του Χονγκ Κονγκ …  στις ελευθερίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο Γουάνγκ ωστόσο είπε ότι οι αλλαγές θα προστατεύσουν τα «δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ και τα νόμιμα συμφέροντα των ξένων επενδυτών».

Στις 7 Μαρτίου επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την αυξανόμενη καταδίκη των παραβιάσεων των δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Πάνω από 1 εκατομμύριο από εθνικές μουσουλμανικές μειονότητες κρατούνται σε ένα δίκτυο στρατοπέδευσης στην περιοχή, όπου υφίστανται καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια, βιασμούς και πλύση εγκεφάλου. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε τις ενέργειες του ΚΚΚ ως γενοκτονία και τις τελευταίες εβδομάδες ακολούθησαν τα καναδικά και τα ολλανδικά κοινοβούλια.

«Η αποκαλούμενη ύπαρξη γενοκτονίας στο Σινγιάνγκ είναι παράλογη. Είναι κατασκευασμένο ψέμα με απώτερα κίνητρα», είπε ο Γουάνγκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νέντ Πρινς δήλωσε στις 5 Μαρτίου ότι η διοίκηση «ενθαρρύνει τη συλλογική δράση, για να καταστήσει σαφές ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ και αλλού δεν θα γίνονται ανεκτές».

 

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε