Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος του Κιριμπάτις Taneti Maamau (Κ) ακούει τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping να μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο στις 6 Ιανουαρίου 2020. (Mark Schiefelbein/Pool/AFP via Getty Images)

Αποσύρεται το Κιριμπάτι από το Φόρουμ Νήσων Ειρηνικού, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το προπύργιο της Δύσης έναντι του Πεκίνου

Το Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού δέχθηκε βαρύ πλήγμα μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Κιριμπάτι από το περιφερειακό όργανο – τον κορυφαίο διακυβερνητικό οργανισμό της περιοχής.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης δυσαρέσκειας των χωρών της Μικρονησίας στο Φόρουμ, ένα φλέγον ζήτημα που έχει ξεσπάσει εν μέσω της συνεχιζόμενης επιρροής του Πεκίνου στην περιοχή.

Στις 10 Ιουλίου, η είδηση της απόφασης του Κιριμπάτι έγινε γνωστή μετά τη δημοσίευση επιστολής του προέδρου Τανέτι Μααμάου προς τον γενικό γραμματέα του Φόρουμ Νήσων Ειρηνικού Χένρι Πούνα στο TVNZ.

Ο Μααμάου επισήμανε τη συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια για τη λειτουργία του Φόρουμ και τον παραγκωνισμό της Μικρονησίας ως λόγο της αποχώρησής του.

«Η αλληλεγγύη και η ενότητα ως περιοχή εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με βαθύ σεβασμό και κατανόηση καθώς επεξεργαζόμαστε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», σύμφωνα με την επιστολή του.

Τόνισε επίσης ότι τα μικρότερα έθνη δεν έχουν τους πόρους για να πάνε σε περιφερειακά φόρουμ, εάν δεν ακούγεται η φωνή τους.

Προβλήματα ηγεσίας στο φόρουμ

Κύρια μεταξύ των ανησυχιών ήταν η απογοήτευση από πέντε μικρότερες κυβερνήσεις της Μικρονησίας σχετικά με την εκλογή του γενικού γραμματέα του Φόρουμ.

Η ηγεσία του Φόρουμ υποτίθεται ότι εναλλάσσεται μεταξύ της Πολυνησίας, της Μελανησίας και της Μικρονησίας, ωστόσο στην ιστορία του οργανισμού έχει υπάρξει μόνο ένας γενικός γραμματέας από τη Μικρονησία, σε σύγκριση με επτά από την Πολυνησία, τρεις από τη Μελανησία και δύο από την Αυστραλία.

Περαιτέρω, διαμάχη περιέβαλε την προοπτική εκλογής του υποψήφιου της Μικρονησίας Τζέραλντ Ζάκιος το 2020, η οποία οδήγησε τελικά στην απόφαση του Φεβρουαρίου 2021 του Παλάου, του Κιριμπάτι, των Νήσων Μάρσαλ και του Ναούρου να αποχωρήσουν από το Φόρουμ.

«Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν ποτέ ένα αυτόνομο ζήτημα. Αντικατοπτρίζει πάρα πολύ καλά την εκπροσώπηση της περιοχής της Μικρονησίας», σύμφωνα με τον Σουράνγκελ Γουίπς Τζούνιορ, τον πρόεδρο του Παλάου.

Στη φωτογραφία φαίνονται οι σημαίες των χωρών των Νησιών του Ειρηνικού να αναρτώνται στο Γιάρεν την τελευταία ημέρα του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού (PIF) στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. (Mike Leyral/AFP via Getty Images)

 

«Η ασέβεια που μας έδειξε η ηγεσία του φόρουμ, καθώς και τα μέλη του φόρουμ, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα The Guardian.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2022, οι πέντε κυβερνήσεις αποφάσισαν να αναστείλουν την αποχώρησή τους και τον Ιούνιο επιτεύχθηκε συμφωνία στη Σούβα των Φίτζι για να εξασφαλιστεί ότι μετά την παραίτηση του σημερινού Γενικού Γραμματέα Πούνα, θα εκλεγεί οπωσδήποτε ένας υποψήφιος από τις Μικρονήσους.

Η εμπειρογνώμονας του Νότιου Ειρηνικού Κλιό Πασκάλ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του Φόρουμ στην αντιμετώπιση τεσσάρων πρόσφατων μεγάλων κρίσεων.

«Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια υπήρξε η υγειονομική κρίση της COVID-19. Υπήρξε η περιβαλλοντική καταστροφή του σεισμού του ηφαιστείου της Τόνγκα και του τσουνάμι. Υπήρξε η κρίση ασφάλειας και οι ταραχές στα Νησιά Σολομώντα και υπήρξε η θεσμική κρίση γύρω από το Πανεπιστήμιο του Νοτίου Ειρηνικού», δήλωσε στην Epoch Times.

«Το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού απλώς εξέδωσε δελτία τύπου, αλλά δεν ήταν σημαντικός παράγοντας στην επίλυση οποιασδήποτε από αυτές τις κρίσεις. Τι κάνει λοιπόν;».

Η δυσλειτουργία ευνοεί το Πεκίνο

Η Πασκάλ δήλωσε ότι η απόφαση του Κιριμπάτι «δεν προκαλεί έκπληξη» και καταδεικνύει πόσο σίγουροι είναι ορισμένοι ηγέτες για τη συνεργασία τους με το Πεκίνο.

«Ο πρόεδρος Ντέιβιντ Πανουέλο [των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας] πήγε στη Σούβα τον Ιούνιο του 2022 για να προσπαθήσει να θέσει σε εφαρμογή μια νέα δομή με την οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι Μικρονησιώτες, και αυτό επειδή φοβάται την Κίνα», είπε.

«Είναι σαφές ότι το Κιριμπάτι είναι απολύτως εντάξει με τη σχέση του με την Κίνα και δεν βλέπει κανένα όφελος να είναι μέρος ενός οργανισμού όπου είναι περιθωριοποιημένο ή αισθάνεται ότι είναι περιθωριοποιημένο».

Οι προσπάθειες επιρροής του Πεκίνου αυξήθηκαν τον Μάιο, αφού ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι επισκέφθηκε προσωπικά οκτώ έθνη του Ειρηνικού (και συναντήθηκε με δύο ουσιαστικά), ενώ υπέγραψε ένα σωρό νέες διμερείς συμφωνίες με τους ηγέτες του Ειρηνικού που καλύπτουν μια σειρά από τομείς όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η εκπαίδευση και οι εξαγωγές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας προσπάθησε επίσης να πείσει τους ηγέτες να υπογράψουν σε ένα σαρωτικό μπλοκ ασφάλειας και εμπορίου 10 χωρών για την περιοχή.

Ωστόσο, η συμφωνία αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, αφού ο Πρόεδρος Πανουέλο των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας έγραψε επιστολή προς όλους τους ηγέτες του Ειρηνικού προειδοποιώντας κατά της συμφωνίας – αυτό προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες από άλλους ηγέτες με αποτέλεσμα την έλλειψη συναίνεσης γύρω από τη συμφωνία.

Το φόρουμ υποτίθεται ότι είναι ο βασικός μοχλός κατά του Πεκίνου

Οι ηγέτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας πόνταραν στο Φόρουμ ως προπύργιο κατά της επιρροής του Πεκίνου.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Άρντερν δήλωσε μια εβδομάδα νωρίτερα ότι η κυβέρνησή της θα αυξήσει τη δέσμευση στην περιοχή, ενώ επέκρινε την ανάγκη να πιεστούν τα έθνη του Ειρηνικού για να «επιλέξουν πλευρά» μεταξύ της Δύσης και του Πεκίνου.

«Για εμάς η περιφερειακή αρχιτεκτονική του Ειρηνικού είναι κρίσιμη. Η Νέα Ζηλανδία έχει δεσμευτεί στο Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού ως όχημα για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων», δήλωσε στο Ινστιτούτο Lowy στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

«Για το σκοπό αυτό, τα μέλη του Φόρουμ συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη της Στρατηγικής 2050 για τη Γαλάζια Ήπειρο του Ειρηνικού, προκειμένου να παρέχουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το τι θέλουμε να επιτύχουμε από κοινού για την περιοχή μας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε