Τα ψηφιακά εργαλεία και η διαχείριση δεδομένων από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) επιτρέπουν την άσκηση διακρατικής καταστολής, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στην κινεζόφωνη έκδοση του The Epoch Times. Όπως επισημαίνεται από το FBI, πρόκειται για περιπτώσεις όπου ξένες κυβερνήσεις επιχειρούν να εκφοβίσουν, φιμώσουν ή βλάψουν μέλη της διασποράς και της εξόριστης κοινότητας εντός Ηνωμένων Πολιτειών.
Παρακολούθηση και καταστολή μέσω δεδομένων
Ο Τσεν Εντε, προγραμματιστής από την πόλη Τσενγκζού, δήλωσε ότι εργάστηκε σε τεχνολογικά έργα για τις εταιρείες Alibaba και Tianque Technology. Στην Cainiao Network Technology, τον βραχίονα υπηρεσιών διανομής της Alibaba, είχε την ευθύνη συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών χρηστών, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνταν σε εταιρείες ταχυμεταφορών. Ανέφερε πως το εσωτερικό σύστημα της εταιρείας παρείχε πλήρη πρόσβαση σε δεδομένα, όπως αγορές, ονόματα παραληπτών, τηλέφωνα και διευθύνσεις.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Alibaba διατηρεί κομματική επιτροπή συνδεδεμένη με το ΚΚΚ, η οποία εξασφαλίζει την ευθυγράμμιση της εταιρείας με την κομματική γραμμή. «Εάν η κυβέρνηση θέλει να βάλει στο στόχαστρο κάποιον, τα δεδομένα των χρηστών μπορούσαν να διαβιβαστούν άμεσα στις αρχές και κανείς θα αρνηθεί [το αίτημα των αρχών]», σύμφωνα με τον Τσεν.
Στην Tianque Technology, εταιρεία με έδρα τη Χανγκτζού που εξυπηρετεί κυβερνητικές υπηρεσίες, εργάστηκε στο έργο του «συστημικού ελέγχου κοινοτήτων», το οποίο διαιρεί αστικά κέντρα σε μικρότερες μονάδες και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο κάθε «ασυνήθιστη» συμπεριφορά. Το σύστημα, όπως είπε, χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση αντιφρονούντων.

Το σύστημα υγειονομικού κώδικα, το οποίο βασίστηκε στις μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις και τον εμβολιασμό που εφάρμοσε το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περιόρισε την κυκλοφορία του πληθυσμού. Υποστήριξε ότι η πολιτική των αυστηρών απαγορεύσεων κυκλοφορίας συνέβαλε σε τραγωδίες, όπως πείνα και αδυναμία πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη.
Αφού εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στην ηγεσία της εταιρείας λεγοντάς τους ότι η δουλειά τους ήταν να «βοηθούν και να υποθάλπουν το κακό», απολύθηκε τον Ιούλιο του 2020.
Παραποίηση στοιχείων και επιπτώσεις
Ο Σουν Κούο-σιανγκ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Nanhua της Ταϊβάν, εκτίμησε ότι η παραποίηση στοιχείων από το ΚΚΚ συνιστά θεσμικό πρόβλημα. Κατά την άποψή του, η αλλοίωση των επίσημων δεδομένων οδηγεί στη χάραξη πολιτικών πάνω σε αναληθείς βάσεις και συμβάλλει στη διαιώνιση κοινωνικών συγκρούσεων.
Υπογράμμισε επίσης ότι η χειραγώγηση στατιστικών από μια παγκόσμια δύναμη όπως η Κίνα μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, προκαλώντας λανθασμένες εκτιμήσεις σε επενδύσεις, αλυσίδες εφοδιασμού και νομισματική πολιτική άλλων κρατών.
Ψηφιακή τυραννία
Σύμφωνα με τον Τσεν, από το 2016 το ΚΚΚ προωθεί το ψηφιακό γουάν και, τον Ιούλιο του 2024, εγκαινίασε επίσημα το σύστημα ψηφιακής ταυτότητας, το οποίο συνδέεται με εφαρμογές όπως το WeChat, το Taobao, το Xiaohongshu, το China Railway 12306 (τη μοναδική εξουσιοδοτημένη πλατφόρμα για αγορά εισιτηρίων των κινεζικών σιδηροδρόμων), το Κρατικό Συμβούλιο του ΚΚΚ και διάφορες τοπικές και κυβερνητικές πλατφόρμες.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι όταν η χρήση ψηφιακής ταυτότητας γίνει υποχρεωτική, η κατάχρηση εξουσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κοινωνικό αποκλεισμό όσων βρεθούν σε μαύρες λίστες του ΚΚΚ.
«Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να καθίσει κάποιος σε ένα γραφείο και να χρησιμοποιήσει ένα ποντίκι για να μπλοκάρει την ψηφιακή σας ταυτότητα, στερώντας σας ουσιαστικά όλες τις ελευθερίες και τα κοινωνικά σας δικαιώματα. Δεν μπορείς να εργαστείς, να ψωνίσεις, να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να πας στο γιατρό. Παρόλο που είσαι ζωντανός, σε αυτή την εποχή της πληροφορίας, είσαι σαν νεκρός», είπε ο Τσεν.
Ο καθηγητής Σουν προσέθεσε ότι κινεζικές εφαρμογές όπως το WeChat, το QQ και το Alipay απαιτούν τη χρήση πραγματικών στοιχείων ταυτότητας και μεταδίδουν δεδομένα στην κυβέρνηση, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους ιδίως για τους Κινέζους χρήστες εκτός Κίνας.
Τόνισε πως μέσω εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, το ΚΚΚ αποκτά πρόσβαση σε ξένες αγορές και μπορεί να υποκλέπτει δεδομένα. Ο Σουν προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο το ΚΚΚ να εξάγει την ψηφιακή τυραννία του στις αναπτυσσόμενες χώρες ως «επιτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραποίησης δεδομένων και τεχνολογίας για κοινωνικό έλεγχο.
Δίωξη αντιφρονούντων και διεθνής καταστολή
Ο Τσεν εγκατέλειψε την Κίνα το 2023 και εντάχθηκε στο εξωτερικό τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος της Κίνας (China Democratic Party), το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στην Κίνα. «Προτιμώ να πεθάνω στον αγώνα για την ελευθερία παρά να ζήσω μέσα στο ψέμα και το φόβο», είπε. «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2025 οι οικογένειες του ίδιου και άλλων τριών συναδέλφων του δέχθηκαν πιέσεις από τις κινεζικές αρχές προκειμένου να σταματήσουν την παραγωγή αντικαθεστωτικού υλικού. Ο καθηγητής Σουν επισήμανε ότι το ΚΚΚ συνδυάζει την ψηφιακή παρακολούθηση με απειλές κατά συγγενών, περιουσιακών στοιχείων και κοινωνικών σχέσεων των αντιφρονούντων. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΚ χρησιμοποιεί επίσης μεγάλης κλίμακας χειραγώγηση της κοινής γνώμης για να διαδίδει φήμες, να δυσφημεί τους αντιφρονούντες ή να τους εκφοβίζει μέσω διαδικτυακών τρολ και εικονικών λογαριασμών.
Οι κινεζικές αρχές συλλέγουν δεδομένα και προσωπικές πληροφορίες χρηστών στο εξωτερικό, «συμπεριλαμβανομένων βιομετρικών δεδομένων, δραστηριοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αρχείων επικοινωνίας, μέσω των ελεγχόμενων από αυτές εταιρειών τεχνολογίας TikTok και WeChat, για να παρακολουθούν αντιφρονούντες στο εξωτερικό και εθνοτικές μειονότητες όπως οι Ουιγούροι, οι Θιβετιανοί [και] ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ», δήλωσε πρόσφατα ο Χου Ντετσένγκ, πρώην γενικός διευθυντής μιας εταιρείας επικοινωνιών στην επαρχία Χεϊλοντζιάνγκ, στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times.
Το ΚΚΚ «παραμένει ο πιο παραγωγικός δράστης» διακρατικής καταστολής την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Freedom House, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα την Ουάσιγκτον.
Το 2022, η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Safeguard Defenders αποκάλυψε ότι μυστικά αστυνομικά τμήματα με δεσμούς με το ΚΚΚ είχαν δημιουργηθεί στη Δύση, μεταξύ άλλων και στη Νέα Υόρκη, με σκοπό τη διεθνοποιημένη καταστολή των αντιφρονούντων, των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των θρησκευτικών μειονοτήτων και των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ.
Η εκστρατεία κατά του Φάλουν Γκονγκ
Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική πρακτική που ενθαρρύνει τους ασκούμενους να τηρούν τις βασικές αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1992 και η δημοτικότητά της αυξήθηκε εκθετικά, με επίσημες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι μέχρι το 1999 είχε προσελκύσει τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα.
Φοβούμενο ότι η δημοτικότητα του Φάλουν Γκονγκ αποτελούσε απειλή για την εξουσία του ΚΚΚ, το καθεστώς ξεκίνησε μια βίαιη εκστρατεία για την εξάλειψη της πρακτικής τον Ιούλιο του 1999.
Έκτοτε, εκατομμύρια ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν κρατηθεί σε φυλακές, στρατόπεδα εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες να υποβάλλονται σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, ενώ άλλοι έχουν σκοτωθεί για τα όργανά τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα.
Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει ασκήσει διπλωματική πίεση για να σαμποτάρει το Shen Yun Performing Arts, μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και παρουσιάζει την «Κίνα πριν από τον κομμουνισμό». Το ΚΚΚ έχει ασκήσει πίεση σε τοπικά θέατρα και αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο να ακυρώσουν ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια και προγραμματισμένες παραστάσεις.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2024 από το Κέντρο Πληροφοριών Φάλουν Ντάφα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 130 περιστατικά παρεμβάσεων από Κινέζους αξιωματούχους ή τους αντιπροσώπους τους που στοχεύουν τις παραστάσεις της Shen Yun σε 38 χώρες.
Οι ψηφιακές μέθοδοι που χρησιμοποιεί το ΚΚΚ περιλαμβάνουν κυβερνοεπιθέσεις σε αντιφρονούντες στο εξωτερικό, τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, καθώς και εκφοβισμό και λογοκρισία μέσω των πλατφορμών κοινωνικών μέσων, είπε ο Χου.
Στη διακρατική καταστολή του, είπε, «το ΚΚΚ συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες δεδομένων και δικτύων για να σχηματίσει ένα πολύπλοκο και αποτελεσματικό παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης και καταστολής».
Με τη συμβολή των Cheng Mulan, Chang Chun και Luo Ya