Κυριακή, 28 Απρ, 2024
(Εικονογράφηση από The Epoch Times, Getty images)

Το ΚΚ Κίνας συγκαλύπτει τη μυστηριώδη επιδημία πνευμονίας που χτυπά παιδιά

«Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τίποτα από όσα λένε οι Κινέζοι - ούτε λέξη», λέει ένας Αμερικανός νομοθέτης, καθώς οι υπηρεσίες αγωνίζονται να πάρουν σαφή στοιχεία από το κινεζικό καθεστώς.

Το αίσθημα της απελπισίας που έχει κυριεύσει τον κινεζικό λαό κατά καιρούς από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 πριν από τρία χρόνια επιστρέφει και πάλι, καθώς η χώρα παλεύει με μια αγνώστου ταυτότητας επιδημία πνευμονίας που αρρωσταίνει παιδιά και κατακλύζει τα νοσοκομεία.

Σε καροτσάκια ή μεταφερόμενα από τους γονείς τους, τα άρρωστα παιδιά έχουν γεμίσει τις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων, τους διαδρόμους και ξεχειλίζουν έξω από τις κεντρικές πύλες. Περιμένουν για ώρες ελπίζοντας ότι ο αριθμός τους θα κληθεί από το μεγάφωνο πριν τελειώσει η μέρα.

Η έως και 12 ώρες αναμονή δεν είναι κάτι ασυνήθιστο – αν μπορεί κανείς να μπει στην ουρά. Αφού έμεινε μετά τα μεσάνυχτα σε έναν διάδρομο νοσοκομείου που έσφυζε από κόσμο, ένας κάτοικος του Πεκίνου μοιράστηκε μια φωτογραφία, ενώ κρατούσε ένα εισιτήριο με αριθμό 1800 -την κατάταξη στην ουρά της ημέρας- υπενθυμίζοντας στους επίδοξους επισκέπτες να πάρουν μαζί τους ένα σκαμνί, γιατί «δεν υπάρχει πουθενά να καθίσετε αν χρειαστεί να πάρετε μια ενδοφλέβια ορό».

Από τον βορρά έως τον νότο, η έξαρση των νοσηλειών παιδιών με αναπνευστικό πρόβλημα κλείνει τις σχολικές αίθουσες και ωθεί τις υγειονομικές αρχές να εκδώσουν έναν καταιγισμό ανακοινώσεων που λένε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που αισθάνονται αδιαθεσία να μείνουν στο σπίτι.

«Όλοι στην τάξη βήχουν -δεν μπορείς καν να ακούσεις τι λέει ο δάσκαλος», δήλωσε ένας άνδρας με το επώνυμο Τσεν στους Epoch Times, αφηγούμενος τα όσα άκουσε από την κόρη του, που ήταν μαθήτρια στο σχολείο, από το Πεκίνο.

Όπως και πριν από τρία χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) φαίνεται να απορρίπτει τον κίνδυνο της νόσου, λέγοντας σε έναν ανήσυχο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι δεν υπάρχουν «ασυνήθιστα ή νέα παθογόνα» ή κλινικά συμπτώματα.

Το καθεστώς απέδωσε εν μέρει την έξαρση σε μια αναβάθμιση στα μέσα Οκτωβρίου ενός μηχανισμού επιτήρησης του αναπνευστικού συστήματος και υποστήριξε ότι οι υπάρχουσες δυνατότητες των κινεζικών νοσοκομείων ήταν επαρκείς για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ασθενείς περιμένουν να δουν τους γιατρούς σε μια κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου Ντονγκουάν στο Ντονγκουάν της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, Κίνα, στις 20 Δεκεμβρίου 2022. (VCG/VCG via Getty Images)

 

Η εξήγηση του Πεκίνου, την οποία ο διεθνής οργανισμός υγείας καθώς και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν παραθέσει κατά λέξη, δεν έχει πείσει πολλούς στην Κίνα και στο εξωτερικό.

Η εκτελούσα χρέη διευθύντριας του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρκοβε, δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου στις 29 Νοεμβρίου ότι ο οργανισμός «παρακολουθεί την κατάσταση στην Κίνα» και αξιολογεί «τις δυνατότητες υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο» για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους νέων λοιμώξεων.

Ο Σον Λιν, μικροβιολόγος και πρώην διευθυντής εργαστηρίου στον κλάδο ιογενών ασθενειών του ερευνητικού ινστιτούτου του στρατού Walter Reed, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξάρτηση του ΠΟΥ από το καθεστώς της Κίνας για πληροφορίες.

«Πώς μπορείς να εμπιστευτείς τα δεδομένα της κινεζικής κυβέρνησης;» δήλωσε στους Epoch Times.

Αφού οι πληροφοριοδότες γιατροί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ξέσπασμα του COVID-19 στη Γουχάν κατά τις τελευταίες ημέρες του 2019, χρειάστηκαν σχεδόν τρεις εβδομάδες για να αναγνωρίσει το κινεζικό καθεστώς ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά και μετά, οι αρχές επέπληξαν τους γιατρούς που μίλησαν, συνέλαβαν δημοσιογράφους-πολίτες και φίμωσαν τους δημοσιογράφους, ενώ οργάνωσαν μια εκκαθάριση στο διαδίκτυο για κάθε αναφορά στην επιδημία που θεωρήθηκε ανεπιθύμητη για την εικόνα της.

Πολλοί νομοθέτες στην Ουάσιγκτον, ιδίως οι Ρεπουμπλικάνοι, βλέπουν το ίδιο πράγμα να συμβαίνει τώρα στην Κίνα.

«Δεν έχουμε καμία δυνατότητα να εμπιστευτούμε τους Κινέζους», δήλωσε ο βουλευτής Μόργκαν Γκρίφιθ (R-Va.), στο αδελφό μέσο της εφημερίδας The Epoch Times NTD στις 30 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την υπογραφή επιστολής με την οποία ζητούσε από το CDC να διερευνήσει το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα.

«Δεν είναι πρόθυμοι, δεν θέλουν να χαλάσουν το όνομά τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν άνθρωποι».

Ο βουλευτής Γκρεγκ Μέρφι (R-N.C.), χειρουργός που ασκεί το επάγγελμα, πιστεύει ομοίως ότι «η Κίνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην φανεί ότι είναι η γενεσιουργός αιτία μιας ακόμη πανδημίας».

«Δεν εμπιστεύομαι τίποτα από όσα λένε οι Κινέζοι – ούτε λέξη», δήλωσε στο NTD. «Αν καείς μια φορά, δεν καίγεσαι ξανά».

Ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού κάνει νόημα μέσα σε θάλαμο απομόνωσης σε νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Γουχάν της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, στις 10 Μαρτίου 2020. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στις 10 Μαρτίου ότι η Γουχάν ανέτρεψε την κατάσταση απέναντι στη θανατηφόρα επιδημία του κορονοϊού. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Ένα παθογόνο που εξαπλώνεται γρήγορα

Περίπου τέτοια εποχή πέρυσι, το καθεστώς εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά τους δρακόντειους περιορισμούς «μηδενικού COVID», αφού ανάγκασε τον κινεζικό πληθυσμό να ζει για χρόνια σε ένα καθεστώς λοκντάουν, με τα τρόφιμα και άλλες βασικές ανάγκες να κρέμονται από μια κλωστή.

Τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου 2022, εκτιμάται ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό. Η εισροή λοιμώξεων και θανάτων υπερφόρτωσε τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας πνευμονίας, τα παιδιά έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.

Μεγάλα κινεζικά παιδιατρικά νοσοκομεία σε όλη την Κίνα ανέφεραν ότι δέχονταν έως και 10.000 ασθενείς κάθε μέρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ημερήσιο ρεκόρ των 13.171 ασθενών που σημειώθηκε πρόσφατα στο Νοσοκομείο Παίδων της Τιαντζίν αποδείχθηκε τέτοιο σοκ που ο διευθυντής του, Λιου Γουέι, συνέταξε μια συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή με την οποία ζητούσε την κατανόηση του κοινού. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ιατρικής, τόνισε, είναι επίσης γονείς, ορισμένοι με τα δικά τους άρρωστα παιδιά.

Άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας από τη βορειοανατολική μεγαλούπολη επιβεβαίωσαν ότι το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλη την Τιαντζίν, αν όχι και αλλού. Το να πάει κανείς σε γιατρό σε νοσοκομείο, για πολλούς Κινέζους, σημαίνει να περιμένουν τις πρώτες πρωινές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους για να εξασφαλίσουν έναν νούμερο κράτησης, ο οποίος είναι καθημερινά περιορισμένος.

«Ακόμη και όταν τα παιδιά μας αρρωσταίνουν, έχουμε επίσης πρόβλημα να βρούμε έναν αριθμό. Πρέπει επίσης να ανανεώνουμε συνεχώς την οθόνη για να δούμε αν υπάρχει διαθέσιμος αριθμός», δήλωσε ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου Μπέιτσεν στους Epoch Times. Βορειότερα, στην επαρχία Τζιλίν, ένα μέλος του προσωπικού του Δεύτερου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Τζιλίν δήλωσε ότι το νοσοκομείο ήταν πλήρες για τις επόμενες επτά ημέρες.

Νεκροφόρες περιμένουν να εισέλθουν σε κρεματόριο στο Πεκίνο στις 22 Δεκεμβρίου 2022. Το κινεζικό καθεστώς αποφάσισε ξαφνικά να άρει τα πολυετή λοκντάουν, τις καραντίνες και τα μαζικά τεστ. (STF/AFP μέσω Getty Images)

 

Σε ορισμένα νοσοκομεία, οι αίθουσες αναμονής ήταν τόσο γεμάτες που τα παιδιά και οι οικογένειές τους έπρεπε να σχηματίσουν ουρά έξω από την πύλη του νοσοκομείου. Σκηνές, κρεβάτια για κάμπινγκ, πτυσσόμενες καρέκλες και κουβέρτες χρησιμοποιήθηκαν, ενώ εκείνοι που χρειάζονταν ενδοφλέβια θεραπεία έφεραν κρεμάστρες και γάντζους ανύψωσης για να αυτοχορηγούν έναν ορό κατά τη διάρκεια της αναμονής.

Νιώθοντας την πίεση, οι αρχές της πόλης Σανχέ της βόρειας Κίνας έστειλαν εργάτες με στολές προστασίας για να απολυμάνουν τις πανεπιστημιουπόλεις. Ένας άνδρας από το Πεκίνο, ο κ. Λιου, δήλωσε στους Epoch Times ότι το νοσοκομείο στο οποίο διέμενε είχε βγάλει εντολή για μάσκες και περιόρισε τις επισκέψεις των οικογενειών του σε ένα δίωρο κάθε βράδυ.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο επίκεντρο μιλούν με ανησυχία για το πόσο γρήγορα και επίμονα η ασθένεια έχει επικρατήσει.

Στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου από την επαρχία Χουνάν της νότιας Κίνας μοιράστηκε πώς ολόκληρη η τάξη αρρώστησε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έμεινε στο σπίτι. Ο δάσκαλος δήλωσε επίσης άρρωστος μετά από μια νύχτα με υψηλό πυρετό που έσκιζε το κεφάλι, τρέμουλο στα χέρια, βουητό στα αυτιά και ξηρό βήχα που έφερε οξύ πόνο στους πνεύμονες.

Μια μητέρα δύο παιδιών από το Πεκίνο, της οποίας ολόκληρη η οικογένεια έπασχε πρόσφατα από τη νόσο, αναφέρθηκε σε ένα τοπικό σχολείο στο οποίο οι μισοί μαθητές προσβλήθηκαν παρά τα προληπτικά μέτρα.

«Δεν μπορείς να κάνεις πολλά», δήλωσε στους Epoch Times. «Όσες μάσκες κι αν φορέσεις και όσο θέλεις να καλυφθείς, μολύνεσαι το ίδιο».

Είναι επίσης δύσκολο να το ξεφορτωθείς εντελώς, πρόσθεσε. Μέρες αφότου σταμάτησε ο βήχας και το φτέρνισμα, ένας φοιτητής που πίστευε ότι είχε αναρρώσει ανέβασε ξανά πυρετό.

Ακόμη και με βάση τους αριθμούς των κινεζικών αρχών, οι οποίες έχουν ένα επίμονο ρεκόρ στην υποβάθμιση των μη κολακευτικών δεδομένων, η εικόνα είναι άσχημη: μόνο το Πεκίνο ανέφερε πάνω από 72.000 μολύνσεις την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου.

«Η Κίνα είναι ο νούμερο ένα προμηθευτής ψεύδους και εξαπάτησης. Ευτυχώς, είναι σαφές ότι δεν μπόρεσαν να το συγκαλύψουν μέχρι στιγμής», δήλωσε ο βουλευτής Νταν Κρένσο (R-Texas), στο NTD.

Εν μέσω ανησυχιών για την επέκταση της ασθένειας πέρα από τα κινεζικά σύνορα και τη συνεχή έλλειψη διαφάνειας από την Κίνα, πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έγραψαν την 1η Δεκεμβρίου στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν καλώντας τον να περιορίσει τα ταξίδια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για να κερδίσουν χρόνο για να μελετήσουν τους κινδύνους της ασθένειας.

«Μια απαγόρευση των ταξιδιών τώρα θα μπορούσε να σώσει τη χώρα μας από θάνατο, λοκντάουν, εντολές και περαιτέρω επιδημίες αργότερα», γράφουν οι γερουσιαστές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε