Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping εκφωνεί μια κεντρική ομιλία στην Σύνοδο Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) μέσω βίντεο, από το Πεκίνο στις 11 Νοεμβρίου 2021. (Li Xueren/Xinhua μέσω AP)

Το ΚΚΚ περνά ιστορικό ψήφισμα που εξυψώνει τη θέση του Σι Τζινπίνγκ – Ισάξιος πλέον με τον Μάο

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε την εξουσία του στις 11 Νοέμβρη, κατευθύνοντας το κυβερνών ΚΚ Κίνας να εγκρίνει ένα ιστορικό ψήφισμα που τοποθετεί τον Σι ως ισότιμο μεταξύ των πιο ισχυρών προσωπικοτήτων στην ιστορία του καθεστώτος.

«Η εδραίωση της βασικής θέσης του Σι Τζινπίνγκ στην Κεντρική Επιτροπή και σε ολόκληρο το Κόμμα», καθώς και ο «καθοδηγητικός ρόλος» της ιδεολογίας του Σι Τζινπίνγκ, «έχει αποφασιστική σημασία για να ωθήσει το κινεζικό έθνος προς μια μεγάλη αναζωογόνηση», δήλωσαν ανώτερα στελέχη του Κόμματος στο τέλος μιας τετραήμερης, κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης περισσότερων από 300 επίλεκτων μελών του Κόμματος στο Πεκίνο,  σύμφωνα με μια ανάγνωση από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 11 Νοεμβρίου ήταν το τρίτο του είδους του που υιοθέτησε το καθεστώς κατά τη διάρκεια της 100ετούς ιστορίας του, τοποθετώντας ουσιαστικά τον Σι μαζί με δύο από τους ισχυρότερους προκατόχους του: τον Μάο Τσε Τουνγκ, τον πρώτο ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος, και τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο οποίος επέβλεψε τη χαλάρωση ορισμένων από τον άκαμπτο κεντρικό σχεδιασμό που επέτρεψε στην κινεζική οικονομία να ανακάμψει στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Στη συνάντηση, γνωστή ως Έκτη Ολομέλεια, ο Σι, ο οποίος προεδρεύει του καθεστώτος για σχεδόν μια δεκαετία, πιστώθηκε για τη δημιουργία της δικής του σχολής σκέψης, την οποία οι αξιωματούχοι επαίνεσαν ως «ουσία» του «σύγχρονου μαρξισμού» και ως «πνεύμα του κινεζικού έθνους».

Ο Σι αναμένεται να εξασφαλίσει άλλη μια πενταετή θητεία το 2022 κατά τη διάρκεια του 20ου Εθνικού Κομματικού Συνεδρίου, κίνηση η οποία θα σπάσει μια παράδοση σχεδόν τριών δεκαετιών για περιορισμό των ηγετών του Κόμματος σε μόλις δύο θητείες.

Τους τελευταίους μήνες, ο Σι επέβλεψε μια κλιμακούμενη εκστρατεία πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η οποία έχει αγγίξει διάφορους τομείς σε ολόκληρη την κινεζική κοινωνία, κίνηση η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, χρησίμευσε ως ένα από τα βήματα για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του για μια ακόμη θητεία.

Το ανακοινωθέν στο τέλος της συνεδρίασης ήταν εν μέρει ένας υπερβολικός φόρος τιμής στον Σι. Ανέφερε ότι το Κόμμα υπό την ηγεσία του «νίκησε μια σειρά σημαντικών κινδύνων και προκλήσεων» και προώθησε τη χώρα προς έναν «ιστορικό μετασχηματισμό» – τα παραδείγματα που έδωσε περιλαμβάνουν τη σαρωτική εκστρατεία του Σι κατά της διαφθοράς, την αναδιαμόρφωση του Χονγκ Κονγκ και την «κυρίαρχη θέση» του καθεστώτος όσον αφορά την Ταϊβάν.

Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping (Κέντρο), που στέκεται μαζί με τον πρώην ηγέτη Χου Τζιντάο, παρευρίσκεται στον εορτασμό για την 100η επέτειο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, Κίνα, την 1η Ιουλίου 2021. (Lintao Zhang/Getty Images)

 

Το κείμενο διάρκειας άνω των 7.000 λέξεων χώρισε την ιστορία του Κόμματος σε τέσσερις φάσεις, με τον Σι να ορίζεται ως ο βασικός ηγέτης στη «νέα εποχή» του καθεστώτος καθώς το Κόμμα κινείται πέρα από τα πρώτα 100 χρόνια του, έχοντας κλείσει έναν αιώνα το 2021. Αυτή η ενότητα που περιγράφει την τελική φάση ήταν μεγαλύτερη από τις τρεις προηγούμενες ενότητες μαζί.

Οι εκπρόσωποι του κόμματος ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του ψηφίσματος με μια επίδειξη χεριών, δείχνει βίντεο από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV.

Ο Γιο-ταρν Λι, ταϊβανός λόγιος για την εθνική ανάπτυξη και τη σύγχρονη Κίνα, δήλωσε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη υπό την κυριαρχία του καθεστώτος, όπου «μόνο μία φωνή μπορεί να ακουστεί».

«Κανείς δεν τολμά να εγείρει αντιρρήσεις», δήλωσε στην Epoch Times.

Αν και η μοναδική έμφαση στη συνάντηση φαίνεται να αφορά «τα ένδοξα επιτεύγματα του ΚΚΚ», το ανακοινωθέν δείχνει κάποια σημάδια ανησυχίας μεταξύ της ανώτατης ηγεσίας του Κόμματος, σύμφωνα με τον Λι, επικαλούμενο την έκκληση των αξιωματούχων για ενότητα και για το Κόμμα «να μην ξεχάσει την καρδιά που με κάποτε ξεκίνησε».

Το Κόμμα είναι τώρα σε δύσκολη θέση.

Στο εσωτερικό, ο Σι αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, αυξανόμενες τιμές βασικών προϊόντων, οικονομικά δεινά στον τομέα στέγασης της Κίνας και μια χαλαρή οικονομία. Εκτός των συνόρων της Κίνας, υπάρχει αυξανόμενη διεθνής πίεση που αμφισβητεί την καταστολή του καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ, καθώς και έλεγχος σχετικά με τη φερόμενη συγκάλυψη της προέλευσης της πανδημίας.

«Το βασικό σημείο είναι ότι το κομμουνιστικό κόμμα δεν θα εγκαταλείψει την ηγεσία, και στον πυρήνα του βρίσκεται ο Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε ο Λι.

Ο Λούο Για συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε