Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι προεδρεύουν σε μια κοινή σύνοδο του Κογκρέσου για την επικύρωση των αποτελεσμάτων του Εκλεκτορικού Κολλεγίου για το 2020, αφού οι υποστηρικτές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο νωρίτερα την ίδια μέρα στο Capitol Hill στην Ουάσιγκτον, στις 6 Ιανουαρίου 2020. - Μέλη του Κογκρέσου επέστρεψαν στην Βουλή, μετά την εκκένωσή του κτιρίου όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και διέκοψαν μια κοινή σύνοδο, για να επικυρώσουν τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάινεν με ψήφους 306-232 έναντι του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (Φωτογραφία από τον Erin Schaff / POOL / AFP) (Φωτογραφία από τον ERIN SCHAFF / POOL / AFP μέσω Getty Images)

Το Κογκρέσο επικυρώνει τις Εκλεκτορικές ψήφους με νικητή τον Μπάιντεν

Το Κογκρέσο νωρίς την Πέμπτη επικύρωσε την ψήφο του Αμερικανικού Εκλεκτορικού Κολλεγίου για τον Τζο Μπάιντεν σε εκλογές που σκιάστηκαν από μια σειρά κατηγοριών για παρατυπίες και εκλογική νοθεία.

Με μια ανάγνωση των αποτελεσμάτων από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 306 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε 232. Η κοινή σύνοδος του Κογκρέσου ολοκληρώθηκε μετά από ένα ταραχώδες απόγευμα της Τετάρτης, όπου μια ομάδα ταραχοποιών εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την ώρα που οι νομοθέτες συζητούσαν εάν θα απορρίψουν τις ψήφους για την Αριζόνα.

Δεν είναι σαφές ποιος υποκίνησε την παραβίαση του κτιρίου του Καπιτωλίου.

Οι πολιτικές αναταραχές ανάγκασαν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να αναστείλουν τις συνεδριάσεις τους και οδήγησε τους νομοθέτες να ψάχνουν για ασφαλές καταφύγιο, καθυστερώντας τη συνεδρίαση για αρκετές ώρες. Οι νομοθέτες επανέλαβαν τη διαδικασία καταμέτρησης των εκλεκτορικών ψήφων περίπου στις 8 μ.μ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες κατάφεραν να προβάλουν ενστάσεις για τις εκλεκτορικές ψήφους της Αριζόνα και της Πενσυλβάνια, αναγκάζοντας και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να γυρίσουν πίσω στα αντίστοιχα έδρανά τους προκειμένου να συζητήσουν τους λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στις ψήφους. Αλλά και τα δύο σώματα τελικά απέρριψαν την ένσταση και για τις δύο πολιτείες.

Για τις ψήφους της Αριζόνα, η Γερουσία ψήφισε συντριπτικά 93-6 κατά της αμφισβήτησης των ψήφων, ενώ η Βουλή ψήφισε 303-121. Ομοίως, για την Πενσυλβάνια, η Γερουσία ψήφισε 92-7 κατά της ένστασης, ενώ η Βουλή ψήφισε 282-138.

Το ντιμπέιτ στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την Πενσυλβάνια δεν τελείωσε δίχως εντάσεις. Ορισμένα σχόλια του βουλευτή Κόνορ Λαμπ (Δημοκρατικός-Πενσιλβάνια) από το βήμα της Βουλής, τα οποία θεωρήθηκαν προκλητικά από ορισμένους, οδήγησαν σε μια λογομαχία με έναν Ρεπουμπλικάνο νομοθέτη. Ο νομοθέτης του GOP απομακρύνθηκε τελικά από την αίθουσα επειδή αρνήθηκε να αφήσει τον Λαμπ να συνεχίσει.

Ημέρα των ενστάσεων

Πριν από την κίνηση των διαδικασιών, σχεδόν 90 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και 13 Γερουσιαστές είχαν δηλώσει δεσμευμένοι να αμφισβητήσουν τις ψήφους προκειμένου να προστατεύσουν την ακεραιότητα των μελλοντικών εκλογών, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της Epoch Times. Αρκετές δεκάδες νομοθέτες αντιτάχθηκαν επίσης στην αμφισβήτηση των εκλεκτορικών ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων Ρεπουμπλικανών ηγετών Μιτς ΜακΚόνελ και Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προεδρεύει της επικύρωσης των ψήφων του Εκλεκτορικού Κολλεγίου κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνόδου του Κογκρέσου για τη μέτρηση των εκλεκτορικών ψήφων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, στις 6 Ιανουαρίου 2021. (Kevin Dietsch / POOL / AFP μέσω Getty Images)

 

Ωστόσο, μετά την παραβίαση του κτιρίου, που άφησε τέσσερις διαδηλωτές νεκρούς και πάνω από δώδεκα αστυνομικούς τραυματίες, αρκετοί νομοθέτες ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για αμφισβήτηση των εκλεκτορικών ψήφων, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιαστή Κέλι Λόφλερ, η οποία είχε ηγηθεί της ένστασης στη Γεωργία.

«Δεν μπορώ τώρα με καλή συνείδηση να αντιταχθώ στην επικύρωση αυτών των εκλεκτόρων», δήλωσε η Λόφλερ σε μια σύντομη ομιλία της στη Γερουσία κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ για τις ψήφους της Αριζόνα μετά την επανένωση της συνεδρίασης. «Η βία, η ανομία και η πολιορκία των αιθουσών του Κογκρέσου είναι αποτρόπαια και θεωρούνται άμεση επίθεση σε αυτό που η ένσταση μου είχε σκοπό να προστατεύσει – την ιερότητα της αμερικανικής δημοκρατικής διαδικασίας».

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη γκαλερί της Βουλής καθώς μια ομάδα ταραχοποιών προσπαθεί να εισέλθει στην αίθουσα της Βουλής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021. (Andrew Harnik / AP Photo)

 

Άλλοι νομοθέτες και από τις δύο πλευρές εκμεταλλεύτηκαν επίσης την ευκαιρία να κρίνουν τη βία που μόλις είχε προκύψει. Οι Δημοκρατικοί και στα δύο σώματα χρησιμοποίησαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Τραμπ για την πολιτική αναταραχή.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνόδου του Κογκρέσου, τα μέλη της Βουλής προέβαλαν αντιρρήσεις για τις εκλεκτορικές ψήφους της Γεωργίας, του Μίσιγκαν, της Νεβάδα και του Ουισκόνσιν, αλλά οι ενστάσεις τους δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τον Πενς, καθώς δεν είχαν την υποστήριξη ενός γερουσιαστή, καθιστώντας τες σε μεγάλο βαθμό συμβολικές.

Μια διαδικασία που συνήθως θεωρείται τυπικότητα έγινε το επίκεντρο της Αμερικής, αφού η συνεδρία καταμέτρησης έλαβε αυξημένη σημασία λόγω ανησυχιών για την ακεραιότητα των εκλογών του 2020. Επτά πολιτείες έστειλαν δύο λίστες πιστοποιητικών στην Ουάσινγκτον – μία για τον Μπάιντεν και μία για τον Τραμπ – αλλά μόνο τα πιστοποιητικά για τον Μπάιντεν επικυρώθηκαν από πολιτειακούς αξιωματούχους και οι πολιτειακοί νομοθέτες δεν έχουν καταφέρει να συνεδριάσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών, αδυνατώντας να συζητήσουν για τις ψηφοφορίες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στα σκαλιά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021. (Ευγενική προσφορά του Mark Simon)

 

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του αμφισβητούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου στα δικαστήρια, ισχυριζόμενοι ότι «παράνομες» ψήφοι μπήκαν στις κάλπες και μετρήθηκαν σε πολλές πολιτείες λόγω χαλαρών εκλογικών κανονισμών που άλλαξαν την τελευταία στιγμή και φερόμενης εκλογικής νοθείας.

Παρόλο που πολλές αποδείξεις κυκλοφόρησαν τις τελευταίες εβδομάδες με τη μορφή ένορκων καταθέσεων και μαρτυριών εμπειρογνωμόνων, οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν επανειλημμένα από κορυφαίους εκλογικούς αξιωματούχους και νομοθέτες. Κριτικοί και μέλη των μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισαν επίσης τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους».

Εν τω μεταξύ, ένα μεγάλο μέρος των αγωγών που κατατέθηκαν από την εκστρατεία Τραμπ και τους συμμάχους του έχουν απορριφθεί από δικαστές για διαδικαστικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Οι δικαστές σε αρκετές περιπτώσεις έχουν επίσης πει ότι δεν έχουν πειστεί από τους ισχυρισμούς που προέβαλε η ομάδα του Τραμπ.

Παρά τις δυσκολίες, ο Τραμπ και η ομάδα του συνέχισαν τις προσπάθειές τους για να αποδείξουν ότι οι εκλογές του 2020 είχαν σημαντικά προβλήματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα αποτελέσματα των εκλογών σε πολλές αμφίρροπες πολιτείες.  Μέχρι τη συνεδρίαση της 6ης Ιανουαρίου, η ομάδα του είχε υποστηρίξει ότι ο Πενς είχε την εξουσία να απορρίψει τις ψήφους για τον Μπάιντεν και να τις στείλει πίσω στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών για να αποφασίσουν ποιες ψήφους θα στείλουν στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ κάλεσε επανειλημμένα τον Πενς να ενεργήσει, λέγοντας ότι αν ο αντιπρόεδρος «ενεργήσει προς όφελός μας, θα κερδίσουμε την Προεδρία», σύμφωνα με δήλωση την Τετάρτη.

Ο ρόλος του Πενς συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες, με πολλούς κριτικούς να ισχυρίζονται ότι ο ρόλος του είναι απλώς συμβολικός, καθώς έχει μόνο τη δυνατότητα να μετρά τις ψήφους, ακόμη και αν είχε ανησυχίες για την εγκυρότητά τους.

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο την Τετάρτη, ο Πενς είπε ότι πιστεύει ότι το Σύνταγμα τον «περιορίζει» από την «αξίωση μονομερούς εξουσίας» για λήψη αποφάσεων σχετικά με την απόρριψη ή αποδοχή ψήφων, ακόμη και αν ανησυχεί για την ακεραιότητα των εκλογών.

Αντ ‘αυτού, είπε ότι όταν προκύπτουν διαφορές σχετικά με τις εκλογές, είναι ευθύνη των «εκπροσώπων του λαού που εξετάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία και επιλύουν τις διαφορές μέσω δημοκρατικής διαδικασίας».

«Η κατοχή μονομερούς εξουσίας από τον Αντιπρόεδρο να αποφασίζει τους προεδρικούς αγώνες θα ήταν εντελώς αντίθετη με αυτό τον σχεδιασμό», είπε σε επιστολή του στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ απάντησε στην απόφαση του Πενς λέγοντας ότι ο αντιπρόεδρος «δεν είχε το θάρρος να κάνει ό,τι θα έπρεπε να είχε γίνει για να προστατεύσει τη Χώρα μας και το Σύνταγμά μας».

Ακολουθήστε την Janita στο Twitter: @janitakan

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε