Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
(Justin Sullivan/Getty Images)

Το κόστος των τροφίμων σε υψηλό ρεκόρ δεκαετίας

Οι τιμές των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους μέσα σε μια δεκαετία λόγω των συνθηκών εφοδιασμού σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών τροφίμων του FAO, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 31,3% τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο.

Μέσα σε ένα μήνα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,9 μονάδες ή 3,0%, μαζί με την αύξηση του Οκτωβρίου που αντιπροσωπεύει τον τρίτο διαδοχικό μήνα αυξήσεων.

Τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια παρουσίασαν την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με άλλα είδη. Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων FAO έφτασε τις 184,8 μονάδες τον Οκτώβριο, 16,3 μονάδες, ή 9,6% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τιμής.

«Τα αίτια της νέας αύξησης, εντοπίζονται στην μειωμένη προσφορά σε φοινικέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο και κραμβέλαιο», ανέφερε ο FAO σε μια δήλωση, στην οποία σημείωσε επίσης ότι η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου ήταν επίσης ένας παράγοντας.

Οι τιμές των σιτηρών έφτασαν τις 137,1 μονάδες τον Οκτώβριο, φτάνοντας το ανώτατο όριο από τον Νοέμβριο του 2012.

«Υπάρχει αυστηρότερη διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές λόγω των μειωμένων συγκομιδών σε μεγάλους εξαγωγείς· ιδίως ο Καναδάς, η Ρωσία, και οι Η.Π.Α, παρουσίασαν σταθερή αύξηση των τιμών», σύμφωνα με τον FAO.

Συγκομιδή σιταριού και καλαμποκιού, στην Οκλαχόμα των Η.Π.Α / 12 Ιουνίου 2019. (Nick Oxford / Reuters)

 

Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν επίσης κατά 2,2% πριν από τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος μειώθηκε κατά 0,7% και οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν κατά 1,8%.

«Οι διεθνείς τιμές για το βούτυρο, το αποβουτυρωμένο γάλα και το πλήρες γάλα σε σκόνη αυξήθηκαν απότομα μέσα σε δύο μήνες, λόγω της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγής εν μέσω των προσπαθειών των αγοραστών να εξασφαλίσουν προμήθειες για την παραγωγή τους», ανέφερε ο FAO.

Η μείωση των τιμών του χοιρινού κρέατος σημειώθηκε κυρίως λόγω της μειωμένης αγοράς από την Κίνα.

«Αντίθετα, η ζήτηση των πουλερικών αυξήθηκε, ενώ οι παραγωγές είχαν ανεπάρκεια λόγω των υψηλών δαπανών για ζωοτροφές και την έξαρση της γρίπης των πτηνών, ειδικά στην Ευρώπη», ανέφερε ο FAO.

Πάπιες σε ένα αγρόκτημα πουλερικών στο Montsoue της Γαλλίας, στις 17 Ιανουαρίου 2017. (Regis Duvignau / Reuters)

 

Η πιο πρόσφατη έκθεση πληθωρισμού των καταναλωτικών τιμών του Τμήματος Εργασίας έδειξε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά αυξήθηκαν κατά 8% κατά τη διάρκεια του έτους και κατά 15,7% σε σχέση με τις τιμές του Αυγούστου του 2019, πριν από την πανδημία. Οι τιμές του βόειου κρέατος αυξήθηκαν κατά 2,2% μέσα σε ένα έτος, και το μπέικον κατά 17%.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε