Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Η πρώτη χορεύτρια του Shen Yun, Αντζέλια Γουάνγκ, κάνει πρόβες στην πανεπιστημιούπολη της εταιρείας παραστατικών τεχνών στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Μια έρευνα της Epoch Times διαπίστωσε ότι η δημοφιλής ομάδα παραστατικών τεχνών έχει στοχοποιηθεί σε μια εκστρατεία από το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας. (Ευγενική προσφορά της Shen Yun Performing Arts)

Το μακρύ χέρι του Πεκίνου στοχεύει τους καλλιτέχνες του Shen Yun στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο «απεριόριστου πολέμου» για να στοχοποιήσει κορυφαία εταιρεία παραστατικών τεχνών

ΚΟΥΝΤΕΜΠΑΚΒΙΛ, Ν. ΥΟΡΚΗ – Οι χορευτές και οι μουσικοί που διέφυγαν από την κομμουνιστική Κίνα και βρήκαν μια βάση στην ηρεμία της αγροτικής περιοχής της βόρειας πολιτείας της Νέας Υόρκης βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο υπερπόντιων επιχειρήσεων του Πεκίνου, καθώς και ενός Αμερικανού υπηκόου με στενούς δεσμούς με την Κίνα.

Μια έρευνα της εφημερίδας The Epoch Times, η οποία εξέτασε χιλιάδες σελίδες εγγράφων, εσωτερικά έγγραφα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) και πάνω από δώδεκα συνεντεύξεις, αποκάλυψε μια εκστρατεία του ΚΚΚ επί δεκαετία και μισή στο έδαφος των ΗΠΑ.

Στόχος της επιχείρησης του ΚΚΚ είναι η Shen Yun Performing Arts, η εταιρεία παραστατικών τεχνών που φημίζεται για τις παγκόσμιας κλάσης παραστάσεις κλασικού κινεζικού χορού και μουσικής. Ο λόγος για τον οποίο στοχοποιείται η ομάδα είναι σαφής από το φετινό της σύνθημα: «Η Κίνα πριν τον κομμουνισμό».

Η συστηματική εκστρατεία εκφοβισμού, προπαγάνδας και πιθανών δολιοφθορών έχει ως στόχο τα μέλη της ομάδας, τις παραστατικές δραστηριότητες και τις πανεπιστημιουπόλεις.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα της Epoch Times διαπίστωσε ότι ένας Αμερικανός υπήκοος, ο οποίος ήταν εξαιρετικά ενεργός ενάντια στην επέκταση της ομάδας, έχει βαθιές σχέσεις με την Κίνα.

«Χθες, στεκόμουν στη σκηνή ενός καταξιωμένου θεάτρου υπό το βροντερό χειροκρότημα των θεατών, και εδώ στο σπίτι μας, με κατασκοπεύουν, με παρενοχλούν και ζω σε ένα περιβάλλον όπου εχθρικοί άνθρωποι διατυπώνουν και διαδίδουν κατάφωρα ψέματα για εμάς», δήλωσε ο Στίβεν Γουάνγκ, βασικός χορευτής του Shen Yun. «Και το να γνωρίζω ότι το ΚΚΚ βρίσκεται πίσω από όλα αυτά … να μας το κάνει αυτό στο έδαφος των ΗΠΑ, είναι τρομακτικό».

Πολλοί από τους καλλιτέχνες του Shen Yun βίωσαν από πρώτο χέρι τις θρησκευτικές διώξεις υπό την κομμουνιστική κυριαρχία στην Κίνα. Πολλοί από αυτούς ασκούν το Φάλουν Γκονγκ, μια αρχαία κινεζική πνευματική πρακτική που αποτελείται από αργές ασκήσεις και πνευματική αυτοβελτίωση βασισμένη στην αλήθεια, τη συμπόνια και την ανεκτικότητα.

Το ΚΚΚ έβαλε ως κύριο στόχο την εξάλειψη του Φάλουν Γκονγκ το 1999 μετά από κυβερνητικές έρευνες που εκτιμούσαν ότι 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι το ασκούσαν – αριθμός που ξεπερνούσε τον αριθμό των μελών του Κόμματος εκείνη την εποχή. Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν υπολογίσει ότι εκατομμύρια ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν αντιμετωπίσει άδικες συλλήψεις, απαγωγές, βασανιστήρια και θάνατο από το καθεστώς.

Ο πατέρας του Γουάνγκ είναι ένας από αυτούς. Φυλακίστηκε στην Κίνα επειδή ασκούσε Φάλουν Γκονγκ και βασανίστηκε στα πρόθυρα του θανάτου- πέθανε λίγο μετά την απελευθέρωσή του.

Μια εκστρατεία εκφοβισμού

Το ΚΚΚ βλέπει το Shen Yun «ως πολύ επικίνδυνο», λόγω των προσπαθειών του να αναβιώσει και να απεικονίσει τον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό, δήλωσε ο Τρέβορ Λούντον, ειδικός σε θέματα κομμουνιστικής διείσδυσης στη Δύση. «Θέλουν [το ΚΚΚ] να πουν ότι ο κινεζικός πολιτισμός είναι σοσιαλιστικός», πρόσθεσε.

Κατά την άποψη του Λούντον, το ΚΚΚ θα ήταν απολύτως αναμενόμενο να κυνηγήσει το Shen Yun με θέρμη, και πράγματι η χορευτική ομάδα χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλαπλές μορφές παρέμβασης – κάποιες προφανείς και κάποιες εντελώς επικίνδυνες.

Η αυλαία του Shen Yun Performing Arts στο The David H. Koch Theater στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης στις 13 Μαρτίου 2022. (Larry Dye/The Epoch Times)

 

Τα θέατρα έχουν λάβει απειλητικές επιστολές από κινεζικές πρεσβείες και προξενεία, προειδοποιώντας τα να μην φιλοξενήσουν το Shen Yun για να μην ανταγωνιστούν το κινεζικό καθεστώς. Δημόσιοι αξιωματούχοι έχουν λάβει παρόμοιες επιστολές, με τις οποίες τους προτρέπουν να μην παρακολουθούν τις παραστάσεις. Το 2009, ένα λάστιχο εξερράγη σε ένα λεωφορείο του Shen Yun που μετέφερε δεκάδες χορευτές από το Φοίνιξ της Αριζόνα στον επόμενο προορισμό τους στην Καλιφόρνια. Όταν ο οδηγός έφερε το λεωφορείο για σέρβις, οι μηχανικοί του είπαν ότι το ανατιναγμένο ελαστικό είχε ασυνήθιστα σημάδια πάνω του. Προφανώς, κάποιος χρησιμοποίησε ένα τρυπάνι για να ανοίξει μια τρύπα στη μέση του ελαστικού – όχι αρκετή για να ξεφουσκώσει, αλλά αρκετή για να σκάσει μόλις βγει στο δρόμο.

Αρκετούς μήνες αργότερα, ένα από τα λεωφορεία της εταιρείας βρέθηκε να έχει δύο χαρακιές στο ελαστικό του, και πάλι μόλις στη μέση, και οι δύο έγιναν ξεκάθαρα με λεπίδα. Λίγες ημέρες αργότερα, ένα ελαστικό σε ένα άλλο λεωφορείο έσκασε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν από το Μέμφις προς το Λιτλ Ροκ στον I-40 West. Το ίδιο λεωφορείο βρέθηκε με χαρακιές σε ένα από τα ελαστικά του και πάλι δύο ημέρες αργότερα.

Σε μια περίπτωση, κάποιος έριξε διαβρωτικά χημικά πάνω στα καλώδια των πεντάλ φρένων και του γκαζιού σε ένα από τα βανάκια προώθησης του Shen Yun. Η εταιρεία αναγκάστηκε τελικά να οργανώσει 24ωρη φύλαξη για τα οχήματά της.

Ακόμη και βασικές πληροφορίες, όπως η ταυτότητα του προσωπικού, έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από το καθεστώς. Οι γονείς ενός παρουσιαστή του Shen Yun δέχονταν επισκέψεις στην Κίνα σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο από τις αρχές. Ο σύζυγος ενός από τους σολίστες οργάνων της εταιρείας φυλακίστηκε στην Κίνα.

Το σπίτι ενός χορογράφου του Shen Yun, του Τσεν Γιουνγκ-τσιά, παραβιάστηκε τον Αύγουστο του 2013. «Οι εισβολείς φαίνεται ότι ήταν επαγγελματίες, καθώς δεν άφησαν αποτυπώματα», δήλωσε τότε ο Τσεν σε δήλωσή του. Πολύτιμα αντικείμενα, όπως μετρητά, χρυσά κοσμήματα και ακριβά ρολόγια έμειναν ανέγγιχτα. Αυτό που χάθηκε ήταν τέσσερις φορητοί υπολογιστές και ένα DVD player. «Οι εισβολείς είχαν κάποιο κίνητρο [εκτός από απλή ληστεία]», δήλωσε ο Τσεν. «Ήρθαν εδώ πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να συλλέξουν ευαίσθητες πληροφορίες για το Shen Yun».

Το μεγαλύτερο βραβείο για το Πεκίνο, ωστόσο, ήταν να στοχεύσει στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της εταιρείας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η τοποθεσία με το όνομα Dragon Springs, φιλοξενεί έναν ναό σε στιλ δυναστείας των Τανγκ καθώς και την πανεπιστημιούπολη της Shen Yun Performing Arts. Με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες, το ΚΚΚ αντιμετωπίζει την τοποθεσία ως «αρχηγείο» για τις προσπάθειες των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ να αντιμετωπίσουν τις διώξεις στην Κίνα.

«Επιτεθείτε συστηματικά και στρατηγικά στα υπερπόντια αρχηγεία και βάσεις του Φάλουν Γκονγκ», αναφέρει ένα έγγραφο οδηγίας του ΚΚΚ που περιήλθε στην κατοχή της Epoch Times.

Η πανεπιστημιούπολη, η οποία έχει αναδείξει τα κορυφαία ταλέντα του κλασικού κινεζικού χορού παγκοσμίως, στεγάζει όχι μόνο τους χώρους εκπαίδευσης και πρόβας του θιάσου, αλλά και δύο σχολεία, την Ακαδημία Τεχνών Fei Tian και το Κολέγιο Fei Tian, τα οποία βοηθούν στην εκπαίδευση μελλοντικών ταλέντων του θιάσου.

Παρά τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας με την πάροδο των ετών, η πανεπιστημιούπολη έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα περιστατικά παρενόχλησης, καταπάτησης και βανδαλισμού.

Σε ένα περιστατικό, κάποιος άνοιξε μια τρύπα στον περιμετρικό φράχτη αρκετά μεγάλη ώστε να μπορέσει να συρθεί ένα άτομο. Σε ένα άλλο, κάποιος έσπασε μια κάμερα ασφαλείας. Μια φορά, κάποιος μπήκε στο χώρο, παραβίασε το κουτί βοηθητικού εξοπλισμού μιας από τις κάμερες ασφαλείας και έκοψε τα καλώδια. Τα περιστατικά καταγγέλθηκαν στις αρχές, αλλά φαίνεται ότι οι ένοχοι δεν έχουν βρεθεί.

Σε έναν υπάλληλο πετάχτηκαν καρφιά, ακόμη και νεκρά ζώα, στο δρόμο του σπιτιού του κοντά στην πανεπιστημιούπολη.

Τα πρώτα χρόνια, Κινέζοι υπάλληλοι του προξενείου εμφανίστηκαν τουλάχιστον μία φορά με αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες, μπήκαν κρυφά στην ιδιοκτησία και έφυγαν τρέχοντας όταν τους ανακάλυψε το προσωπικό.

Τελευταία, το προσωπικό υποψιάζεται μια νέα και πιο εξελιγμένη μορφή παρενόχλησης.

Μια απροσδόκητη επίσκεψη

Τον Νοέμβριο του 2018, το Dragon Springs, το οποίο φιλοξενεί την πανεπιστημιούπολη του Shen Yun, υπέβαλε σχέδιο δήλωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (DEIS), ένα σημαντικό έγγραφο που απαιτείται για την περαιτέρω επέκταση του χώρου.

Στις 14 Νοεμβρίου 2018, η πόλη Ντίρπαρκ της Νέας Υόρκης διοργάνωσε δημόσια ακρόαση σχετικά με ένα από τα μικρά έργα που σχεδιάζονται για την περιοχή, την κατασκευή ενός μεγαλύτερου δρόμου για την ευκολότερη πρόσβαση των λεωφορείων. Όπως συνηθίζεται στην πόλη, αρκετοί ντόπιοι μίλησαν υπέρ και κατά του έργου. Υπήρχαν, ωστόσο, και δύο απροσδόκητοι καλεσμένοι εκείνο το βράδυ.

Ο Άλεξ Σίλα, 39 ετών, ένας Αμερικανός που εκείνη την εποχή ζούσε στην Τιαντζίν της Κίνας για 15 χρόνια, σηκώθηκε και είπε ότι «ανησυχεί» για την «ασφάλεια» του δρόμου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου (pdf).

Δεν είναι σαφές τι ώθησε τον Σίλα να κάνει ξαφνικά την πολύωρη διαδρομή από τη δεύτερη κατοικία του -ένα μικρό διαμέρισμα στο Νιου Πάλτζ της Νέας Υόρκης- εκείνο το παγωμένο βράδυ, μόνο και μόνο για να εκστομίσει μια φράση κατά της διάβασης. Η Epoch Times επικοινώνησε με τον Σίλα πολλές φορές με ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές του. Εκείνος δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις και αντ’ αυτού έβαλε τον δικηγόρο του να στείλει ένα απειλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο άλλος απροσδόκητος καλεσμένος ήταν ο πολιτικός και ιατροδικαστής μηχανικός του Λονγκ Άιλαντ Στίβεν Σνάιντερ. Είπε ότι είχε λάβει έγγραφα βάσει του νόμου της Νέας Υόρκης για την ελευθερία της πληροφόρησης, εξέτασε μια κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονήθηκε για την πανεπιστημιούπολη και πραγματοποίησε μια επιτόπια επίσκεψη, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Είπε ότι το έργο θα δημιουργούσε «πολλή κίνηση σε έναν ήδη επικίνδυνο δρόμο» και ότι η κυκλοφοριακή μελέτη δεν έλαβε υπόψη της τα ατυχήματα γύρω από την είσοδο.

Όπως αποδείχθηκε, ο Σνάιντερ εργαζόταν σε μια ευρύτερη αξιολόγηση της DEIS της πανεπιστημιούπολης. Δύο εκθέσεις από την εταιρεία του Σνάιντερ θα εμφανίζονταν στον ιστότοπο μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ίδρυσε αργότερα ο Σίλα. Προφανώς, η εταιρεία πέρασε τουλάχιστον μισό χρόνο δουλεύοντας πάνω στο έργο. Δεν αναφέρθηκε ποιος πλήρωσε για την εργασία.

«Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ τα ονόματα», δήλωσε ο Σνάιντερ στην Epoch Times όταν ρωτήθηκε αν ο Σίλα συμμετείχε στο έργο. Είπε ότι ήταν κάτι που έκανε πριν από χρόνια και έκτοτε δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Ο Σνάιντερ ήταν απλώς ο πρώτος σε μια σειρά από περιβαλλοντικούς συμβούλους και δικηγόρους που ήρθαν στο πέρασμα του Σίλα, σε αυτό που φαίνεται να αποτελεί μέρος της μάχης του κατά της πανεπιστημιούπολης του Σεν Γιουν.

Μέχρι σήμερα, ο Σίλα διατηρεί δεσμούς με την Κίνα, μεταξύ άλλων με μια εταιρεία στην Τιαντζίν.

Η Τιανζίν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του ΚΚΚ. Αρκετοί κομματικοί γνώστες δήλωσαν στο παρελθόν στην Epoch Times ότι η πόλη φιλοξενεί τη βάση του μηχανισμού λογοκρισίας του διαδικτύου του καθεστώτος. Εκεί βρίσκεται επίσης η Πολιτική και Νομική Επιτροπή της Τιανζίν (PLAC), η οποία, όπως είπαν προηγουμένως εμπιστευόμενοι στην Epoch Times, συνδέεται με τη διοργάνωση διαδηλώσεων υπέρ του ΚΚΚ και κατά του Φάλουν Γκονγκ στη Νέα Υόρκη.

Οι PLACs σε διάφορα επίπεδα ελέγχουν τον κολοσσιαίο μηχανισμό ασφαλείας της Κίνας, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την επιβολή των εκστρατειών πολιτικής και θρησκευτικής δίωξης του καθεστώτος.

Οι δεσμοί του Σίλα με την Κίνα

Το ιστορικό του Σίλα περιγράφεται λεπτομερώς στο προφίλ του στο LinkedIn, καθώς και σε βιογραφικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα (AmCham China).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του του 2018, έζησε στην Τιανζίν της Κίνας για 15 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο διαδίκτυο για τις δραστηριότητες του Σίλα στην Κίνα κατά τα πρώτα επτά χρόνια. Αν είχε κάποια πηγή εισοδήματος, δεν την ανέφερε ποτέ. Το 2006, παντρεύτηκε μια Κινέζα με το όνομα Λέι Ζανγκ, σύμφωνα με τα αρχεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η πρώτη δουλειά του Σίλα στην Κίνα, όπως αναφέρεται στο προφίλ του στο LinkedIn, ξεκίνησε το 2011: «Γενικός διευθυντής της Tianjin Zhongyi Steel Corp, ενός κορυφαίου παρόχου εμπορικής/βιομηχανικής ανακύκλωσης, με έδρα τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Τιανζίν, … ένας πλήρως αδειοδοτημένος, διαπιστευμένος συλλέκτης και επεξεργαστής όλων των τύπων κοινώς ανακυκλωμένων υλικών, με μεγάλη έμφαση στα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα και τα πλαστικά».

Ωστόσο, αυτή η υποτιθέμενη «κορυφαία» εταιρεία ανακύκλωσης δεν έχει ουσιαστικά κανένα διαδικτυακό αποτύπωμα και δεν εμφανίζεται σε δημόσια προσβάσιμες κυβερνητικές βάσεις δεδομένων στην Κίνα, οι οποίες θα μπορούσαν να διαθέτουν αρχεία αδειών για μια επιχείρηση ανακύκλωσης.

Γύρω στο 2014, ο Σίλα συνεργάστηκε με τον γεωργικό επιχειρηματία Ντάνιελ Ντούρσο για να ιδρύσει μια περιβαλλοντική επιτροπή στο παράρτημα της AmCham στην Τιανζίν. Η επιτροπή διοργάνωνε κυρίως εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις σε σχολεία με έργα τέχνης που έφτιαχναν παιδιά από ανακυκλώσιμα υλικά που έβρισκαν κατά τη διάρκεια της αποκομιδής σκουπιδιών.

Στα τέλη του 2014, ο Σίλα εξελέγη στην εκτελεστική επιτροπή του Tianjin AmCham με οκτώ υποψηφίους να διεκδικούν έξι θέσεις.

Η παρουσία του τον Νοέμβριο του 2018 στην ακρόαση στο Ντίρπαρκ φαίνεται να είναι η πρώτη του εξόρμηση σε κάθε είδους συνηγορία σε αμερικανικό έδαφος.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Σίλα καταχώρισε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία στη διεύθυνσή του στο Νιου Πάλτζ – την Mid-New York Environmental and Sustainability Promotion Committee Limited ή NYenvironcom.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Σίλα καταχώρησε μια εταιρεία στην Κίνα με την επωνυμία Tianjin Zhongyi Xianfeng Environmental Consulting Service, την οποία στη συνέχεια ονόμασε Frontier Environ. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν πάνω από 120.000 δολάρια. Η Λέι Ζανγκ χρησιμεύει ως επόπτης της, σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά αρχεία.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εταιρεία έχει διεξάγει επιχειρηματικές δραστηριότητες οποιουδήποτε είδους και η ιστοσελίδα της περιγράφει μόνο αόριστα το είδος των υπηρεσιών που υποτίθεται ότι παρέχει. Ο ιστότοπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού αναφέρει την εταιρεία του Σίλα ως εταίρο.

Οι δραστηριότητες του Σίλα με την επιτροπή AmCham China διακόπηκαν με την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Δεν επανεξελέγη στο εκτελεστικό συμβούλιο της Τιανζίν το 2020 και δεν αναφέρεται πλέον ως μέλος της περιβαλλοντικής επιτροπής, η οποία μετονομάστηκε σε Manufacturing and Sustainability Forum.

Εάν ο Σίλα μετακόμισε πράγματι στα βόρεια της πολιτείας για να συνεχίσει τη ζωή του ως περιβαλλοντικός ακτιβιστής, δεν θα υπήρχε έλλειψη ευκαιριών γύρω από τη νέα του πατρίδα, το Νιου Πάλτζ. Η μικρή, έντονα προοδευτική κολεγιακή πόλη βρίσκεται ακριβώς πάνω στον ποταμό Γουόλκιλ, με τον ποταμό Χάντσον στα ανατολικά και τα βουνά Κάτσκιλ στα βορειοδυτικά -το σημείο όπου βρίσκονται οι δεξαμενές που παρέχουν πόσιμο νερό στην πόλη της Νέας Υόρκης. Αλλά η μη κερδοσκοπική οργάνωση του Σίλα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ίδια της την αυλή. Τα αρχεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών που καλύπτουν τα δημόσια σχόλια σχετικά με αναπτυξιακά έργα, δεν αναφέρουν ούτε τον Σίλα ούτε την οργάνωσή του.

Με βάση τον ιστότοπό της, σχεδόν όλη η υπεράσπιση της ομάδας επικεντρώνεται στην πανεπιστημιούπολη του Shen Yun και σε μερικά άλλα έργα ακινήτων που συνδέονται με την κινεζική κοινότητα των ομογενών στο Ντίρπαρκ, τα οποία ένα από τα έγγραφα στον ιστότοπο αποκαλεί «δορυφορικές αναπτύξεις» της πανεπιστημιούπολης.

Από πού προέρχεται η χρηματοδότηση;

Η ομάδα του Σίλα αναφέρει στη σελίδα της στο Guidestar ότι εισέπραξε πάνω από 41.000 δολάρια το 2021 και ξόδεψε περίπου το ίδιο ποσό. Αυτά είναι αυτοαναφερόμενα στοιχεία- η ομάδα δεν έχει συμπληρώσει ομοσπονδιακές οικονομικές γνωστοποιήσεις, οι οποίες δεν απαιτούνται για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων ετησίως.

Ο Σίλα ανέφερε τους δωρητές της ομάδας για το 2020 και το 2021 στον ιστότοπό της. Η Epoch Times μπόρεσαν να επαληθεύσουν αρκετές από τις δωρεές.

Μια συνεισφορά ύψους 1.100 δολαρίων προήλθε από ένα από τα Advised Funds του Aspen Community Foundation το 2020. Το ίδρυμα διαχειρίζεται δεκάδες κεφάλαια, κυρίως για οικογένειες. Δεν είναι σαφές ποιο ταμείο παρείχε τα χρήματα.

Μια άλλη δωρεά προήλθε από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα The Bank of Greene County, το οποίο μοίρασε 218.000 δολάρια το 2021 μοιρασμένα σε περισσότερους από 200 αποδέκτες. Το ίδρυμα λέει ότι δίνει μέχρι 2.500 δολάρια σε κάθε μεμονωμένο παραλήπτη.

Ορισμένα χρήματα προήλθαν επίσης από το Foundation for Sustainability and Innovation, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην Καλιφόρνια, το οποίο διευθύνει ο μαρξιστής μελετητής και περιβαλλοντικός ακτιβιστής Ρόναλντ Τσίλκοτ. Η ομάδα δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία για το 2021, αλλά παλαιότερες εκθέσεις δείχνουν ότι σπάνια χορηγεί επιχορήγηση που υπερβαίνει τα 5.000 δολάρια.

Η Orange and Rockland, μια τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας, δώρισε 3.070 δολάρια τον Μάρτιο του 2021 για ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του νερού, δήλωσε ο εκπρόσωπός της στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το KeyBank Foundation και τα Steward’s Shops, ένα άλλο ζευγάρι δωρητών, δεν απάντησαν σε ερωτήσεις, αλλά φαίνεται απίθανο να δώσουν περισσότερα από 5.000 δολάρια σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του μεγέθους του Σίλα.

Μια μικρή τοπική περιβαλλοντική ομάδα συνεισέφερε επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Ωστόσο, παρά το σχετικά μέτριο ποσό των δωρεών, τα χρήματα δεν φαίνεται να αποτελούν πρόβλημα για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση. Τον Ιανουάριο, ο Σίλα και η οργάνωσή του ξεκίνησαν αγωγή κατά της πανεπιστημιούπολης, υποστηριζόμενοι από διάφορους δικηγόρους και περιβαλλοντικούς συμβούλους.

Παρακολούθηση με στόχο Κινέζους αντιφρονούντες

Τα τελευταία χρόνια, το προσωπικό της πανεπιστημιούπολης Shen Yun άρχισε να παρατηρεί μια νέα και ενοχλητική μορφή παρακολούθησης – τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα μικρά, τηλεκατευθυνόμενα μηχανήματα μπορούν να πετάξουν χαμηλά και γρήγορα, μεταφέροντας κάμερες υψηλής ισχύος ικανές να τραβήξουν εικόνες και βίντεο από κοντά και αρκετά λεπτομερή ώστε να επιτρέπουν την αναγνώριση ατόμων.

Το προσωπικό υποψιάστηκε ότι τουλάχιστον ένα από τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη πετούσε από την ιδιοκτησία ενός από τους γείτονες που αργότερα προσχώρησαν στη μήνυση του Σίλα.

Η εφημερίδα Epoch Times μίλησε με δύο άτομα που ζουν στη γειτονιά, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι είχαν δει ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος να πετάει από το οικόπεδο του γείτονα που γειτνιάζει με την ιδιοκτησία της πανεπιστημιούπολης τουλάχιστον τέσσερις φορές μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020. Δεν πρόλαβαν πάντα τη στιγμή που το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος απογειωνόταν, αλλά το είδαν στον αέρα, πάνω από την πανεπιστημιούπολη Shen Yun, και στη συνέχεια να προσγειώνεται στην ιδιοκτησία. Ένας από αυτούς αναγνώρισε τον Σίλα σε αρκετές φωτογραφίες ως αυτόν που χειριζόταν το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος.

Με βάση τις περιγραφές του προσωπικού της πανεπιστημιούπολης, καθώς και των ανθρώπων από τη γειτονιά, το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος δεν ήταν παιχνίδι. Είχε πλάτος περίπου δύο μέτρα και φαινόταν να είναι ένας τύπος που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες βιντεογράφους και κοστίζει χιλιάδες δολάρια.

Αργότερα εκείνο το έτος, το προσωπικό παρατήρησε ότι δύο άλλοι γείτονες τοποθέτησαν κάμερες στο οικόπεδό τους και τις στόχευσαν στις εισόδους της πανεπιστημιούπολης. Και οι δύο κάμερες φαινόταν να είναι το ίδιο μοντέλο. Αυτό έχει γίνει μια συνεχής πηγή τρόμου για το προσωπικό, καθώς μια τέτοια παρακολούθηση μπορεί να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το ποιος μπαίνει και βγαίνει από το χώρο, απειλώντας και πάλι να αποκαλύψει την ταυτότητα του προσωπικού. Μία από τις κάμερες αφαιρέθηκε πρόσφατα.

Ένας από αυτούς τους γείτονες έχει άμεσους οικονομικούς δεσμούς με τον Σίλα. Η περιβαλλοντική του ομάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, υποστηρίζει οικονομικά μια τοπική οργάνωση, την Deerpark Rural Alliance, της οποίας ηγείται ο γείτονας.

«Ξέρετε, πίσω στην Κίνα, κάθε γειτονιά έχει μια επιτροπή παρακολούθησης, που συνήθως σχηματίζεται από συνταξιούχες κυρίες, για να παρακολουθούν τους γείτονές τους και να αναφέρουν τις δραστηριότητές τους στην κυβέρνηση», δήλωσε ο κύριος χορευτής Γουάνγκ. «Κάθε φορά που βλέπω τις κάμερες που έχουν εγκαταστήσει αυτοί οι εχθρικοί γείτονες έξω από τις μπροστινές μας πύλες για να μας κατασκοπεύουν, θυμάμαι τις κυρίες από τις επιτροπές επιτήρησης στην Κίνα».

«Είναι ανατριχιαστικό και για πολλούς ανθρώπους αρκετά επικίνδυνο. Έχω φίλους που εργάζονται εδώ και οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν οικογένεια στην Κίνα. Αν αναγνωριστούν ως κάποιος που εργάζεται στο Dragon Springs, η οικογένειά τους πίσω στην Κίνα θα μπορούσε να βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο».

Οι προσπάθειες του Σίλα κορυφώθηκαν με την περιβαλλοντική αγωγή που κατέθεσε στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο. Την ανέλαβαν αμέσως ορισμένα κινεζικά κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης για να επιτεθούν στο Shen Yun.

Οι δραστηριότητες εναντίον του Dragon Springs ήταν «αποκαρδιωτικές» για τον Γουανγκ.

«Όταν πήρα για πρώτη φορά την αμερικανική υπηκοότητα, όταν έδωσα την πρώτη μου ψήφο σε αμερικανικές εκλογές, αυτές ήταν στιγμές που με γέμισαν υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη. Εκτιμούσα το γεγονός ότι αυτή η χώρα μου έδωσε μια ευκαιρία για μια νέα ζωή, απαλλαγμένη από την τυραννία. Αλλά τώρα, ο τρόπος με τον οποίο μας στοχοποιούν εδώ … Απλώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνει αυτό», δήλωσε.

Modus Operandi

Η χρήση αμερικανικών ομάδων, περιβαλλοντικών νόμων ή τοπικών διαταγμάτων ως εργαλείων για την επίτευξη των στόχων της είναι απολύτως σύμφωνη με τον χαρακτήρα του ΚΚΚ, σύμφωνα με τον Λούντον.

«Γνωρίζουμε ότι οι Κινέζοι θα χρησιμοποιήσουν αμερικανικές ομάδες για να τους βοηθήσουν οικονομικά ή να τους βοηθήσουν στρατιωτικά», είπε. «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουν Αμερικανούς και για να κλείσουν την πολιτιστική αντιπολίτευση;».

Αν κάποιος με ισχυρούς δεσμούς με την Κίνα προχωρήσει σε μια εστιασμένη προσπάθεια εναντίον της βάσης του Shen Yun, «θα φαινόταν το πιο προφανές συμπέρασμα» ότι εμπλέκεται το ΚΚΚ, είπε.

«Το βλέπουν ως μεγάλο εχθρό. Και, φυσικά, θα χρησιμοποιούσαν [για παράδειγμα] τους τοπικούς νόμους περί χωροταξίας για να ασκήσουν πίεση στο Shen Yun, αν μπορούσαν. Θα με εξέπληττε πολύ αν δεν το έκαναν», δήλωσε.

Ο Κέισι Φλέμινγκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackOps Partners και ειδικός σε θέματα αντικατασκοπείας, συμφώνησε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν βγαλμένη από το εγχειρίδιο του ΚΚΚ.

Το καθεστώς ακολουθεί τις στρατηγικές του «απεριόριστου πολέμου» και του «υβριδικού πολέμου» -χρησιμοποιώντας οποιεσδήποτε και όλες τις πτυχές της κοινωνίας ως εργαλεία για να επιτύχει τους ίδιους στόχους με έναν πόλεμο, να νικήσει και να κυριαρχήσει στον εχθρό, είπε.

«Χρησιμοποιούν όλες τις μεθόδους. “Θρησκευτικός πόλεμος”, “οικονομικός πόλεμος”, “πόλεμος των ναρκωτικών”, “εκπαιδευτικός πόλεμος”, “οικογενειακός πόλεμος” – ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», είπε. «Οπότε ναι, ο πολιτισμός είναι απολύτως κρίσιμος γι’ αυτούς για να ξετυλίξουν την κοινωνία μας για να την καταλάβουν».

Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό, για να ματαιώσει την οικονομική ανάπτυξη και να χρησιμεύσει ως κάλυψη για τη συλλογή πληροφοριών, είπε.

«Θα κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν για να διατηρήσουν τον έλεγχο, επειδή ο έλεγχος εδώ είναι και έλεγχος εκεί [στην Κίνα]», δήλωσε στην Epoch Times.

«Η τόλμη τους να διεισδύσουν και να υπονομεύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση ξεπερνά την αντίληψη των περισσότερων ανθρώπων».

Μόλις πρόσφατα, το FBI απήγγειλε κατηγορίες σε έναν Αμερικανό και έναν Κινέζο υπήκοο για συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσουν ως πράκτορες του ΚΚΚ και να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να αμαυρώσουν τη φήμη ενός Κινέζου καλλιτέχνη που ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε ένα σατιρικό γλυπτό του ηγέτη του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος υπήκοος και η σύζυγός του έλαβαν από λογαριασμούς του Χονγκ Κονγκ 3 εκατομμύρια δολάρια «που φαίνεται να συνάδουν με πληρωμές που έγιναν για τις υπηρεσίες που παρείχαν για την παρακολούθηση και παρενόχληση των αντιφρονούντων που εδρεύουν στις ΗΠΑ», αναφέρει η καταγγελία (pdf).

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. (OLIVIER DOULIERY/POOL/AFP via Getty Images)

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, άλλοι Κινέζοι αντιφρονούντες, ο ένας που ζει στην Ιντιάνα και ο άλλος στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, αποτέλεσαν επίσης στόχο. Το υπουργείο επιδιώκει τώρα ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η Κίνα «γίνεται όλο και πιο θρασύς» στον έλεγχο ορισμένων λόγων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Εδώ και δεκαετίες, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει στοχοποιήσει, απειλήσει και παρενοχλήσει Θιβετιανούς και Ουιγούρους με έδρα τις ΗΠΑ, μέλη του Φάλουν Γκονγκ, υποστηρικτές της δημοκρατίας και οποιονδήποτε άλλο αμφισβητεί τη νομιμότητα ή την εξουσία τους», δήλωσε ο Ρέι στις 31 Ιανουαρίου.

Και μόλις τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέλαβε δράση κατά πρακτόρων του ΚΚΚ για τη στοχοποίηση μελών θρησκευτικών και πνευματικών φορέων «μεταξύ άλλων και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις προσπάθειες των αξιωματούχων της ΛΔΚ να παρενοχλήσουν, να εκφοβίσουν, να παρακολουθήσουν και να απαγάγουν μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναζητούν ασφάλεια στο εξωτερικό, καθώς και Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι μιλούν για λογαριασμό αυτών των ευάλωτων πληθυσμών», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση της 21ης Μαρτίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι συνεχίζει να επιδιώκει την απόδοση ευθυνών σε όσους «ευθύνονται για θηριωδίες και παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου κι αν συμβαίνουν, μεταξύ άλλων εντός της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και αλλού σε όλο τον κόσμο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε