Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ απείλησε τη Δευτέρα να μηνύσει την Google για την απόφασή της να εμφανίσει την ονομασία «Κόλπος της Αμερικής» σε ολόκληρο το υδάτινο σώμα και όχι μόνο στο τμήμα του Κόλπου που βρίσκεται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η επεκτατική ονομασία παραβιάζει τη μεξικανική κυριαρχία.
Η ανακοίνωση της Σέινμπαουμ έρχεται μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της μεξικανικής κυβέρνησης και του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα για την επισήμανση του Κόλπου στους χάρτες της Google. Ενώ όσοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή στο Μεξικό βλέπουν τον «Κόλπο του Μεξικού», όσοι βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν πλέον τον «Κόλπο της Αμερικής», μετά το διάταγμα που εξέδωσε στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την αναθεώρηση ορισμένων ονομάτων γεωγραφικών χαρακτηριστικών ώστε να «τιμούν την σπουδαιότητα της Αμερικής».
Σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Φεβρουαρίου, η Σέινμπαουμ δήλωσε ότι το Μεξικό ζήτησε επίσημα από την Google να αποκαταστήσει πλήρως το «Κόλπος του Μεξικού» ως την κύρια ονομασία για ολόκληρο το υδάτινο σώμα, υποστηρίζοντας ότι η μετονομασία του Τραμπ ισχύει μόνο για την υφαλοκρηπίδα των ΗΠΑ.
«Δεν συμφωνούμε με αυτό», δήλωσε η Σέινμπαουμ σχετικά με την πολιτική της Google για την ονοματοδοσία του Κόλπου, προσθέτοντας ότι το Μεξικό «θα περιμένει την απάντηση της Google και αν όχι, θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν άμεσα τα ύδατα του Κόλπου σε απόσταση περίπου 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές τους, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Διατηρούν επίσης τη λεγόμενη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που εκτείνεται σε απόσταση 200 μιλίων στα ανοικτά, από όπου μπορούν να εξορύσσουν φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο. Το Μεξικό υποστηρίζει ότι η πολιτική χαρτογράφησης παραβιάζει τη μεξικανική κυριαρχία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δικαιοδοσία μόνο στο μισό περίπου τμήμα του Κόλπου.
Οι μεξικανικές αρχές είχαν ήδη ζητήσει από την Google να αλλάξει την πολιτική ονομασίας για τον Κόλπο και, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Σέινμπαουμ μοιράστηκε μια γραπτή απάντηση στο αίτημα από τον Κρις Τέρνερ, αντιπρόεδρο κυβερνητικών υποθέσεων και δημόσιας πολιτικής της Google.
Ο Τέρνερ αναφέρει στην επιστολή του της 10ης Φεβρουαρίου ότι η απόφαση της Google να εμφανίζει την ονομασία «Κόλπος της Αμερικής» στους χρήστες με έδρα τις ΗΠΑ βασίζεται στην αμερόληπτη και συνεπή εφαρμογή της πολιτικής της για τους χάρτες σε όλες τις περιοχές, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ονομάτων που προβλέπονται από έγκυρες πηγές:
«Όπως ανακοινώσαμε για πρώτη φορά πριν από δύο εβδομάδες, και σύμφωνα με τις πολιτικές των προϊόντων μας, έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε αλλαγές στους χάρτες της Google. Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τους χάρτες στο Μεξικό θα συνεχίσουν να βλέπουν ‘Κόλπος του Μεξικού’. Το Σύστημα Πληροφοριών Γεωγραφικών Ονομάτων (Geographic Names Information System-GNIS) των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ενημερώσει επίσημα το ‘Gulf of Mexico’ (Κόλπος του Μεξικού) σε ‘Gulf of America’ (Κόλπος της Αμερικής). Για να αντικατοπτρίζει την ενημέρωση που έγινε από το GNIS, από σήμερα οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θα βλέπουν το ‘Gulf of America’. Όλοι οι υπόλοιποι θα βλέπουν και τα δύο ονόματα.»
Πρόσθεσε δε ότι οι εκπρόσωποι της Google είναι πρόθυμοι να συναντηθούν προσωπικά με τη μεξικανική κυβέρνηση για να συμμετάσχουν σε «εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα.
Η Google δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού της Epoch Times μέχρι την ώρα δημοσίευσης.
Η μετονομασία προκάλεσε επίσης διαμάχη εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP) επέλεξε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το «Κόλπος του Μεξικού», αν και αναγνώρισε τη μετονομασία του Τραμπ. Η εκδοτική στάση του AP οδήγησε τον Λευκό Οίκο να αποκλείσει τους δημοσιογράφους του από διάφορες εκδηλώσεις και να περιορίσει την πρόσβασή τους στο Οβάλ Γραφείο και στο Air Force One.
«Το Associated Press συνεχίζει να αγνοεί τη νόμιμη γεωγραφική αλλαγή της ονομασίας του Κόλπου της Αμερικής», ανέφερε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τέυλορ Μπάντογουιτς σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 14 Φεβρουαρίου.
«Η απόφαση αυτή δεν είναι απλώς διχαστική, αλλά αποκαλύπτει επίσης τη δέσμευση του Associated Press στην παραπληροφόρηση», συνέχισε ο Μπάντογουιτς. «Αν και το δικαίωμά τους για ανεύθυνο και ανέντιμο ρεπορτάζ προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση [του Συντάγματος των ΗΠΑ], δεν διασφαλίζεται και το προνόμιό τους για απρόσκοπτη πρόσβαση σε περιορισμένους χώρους, όπως το Οβάλ Γραφείο και το Air Force One.»
Οι κινήσεις του Λευκού Οίκου προκάλεσαν τις επικρίσεις του AP και ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου. Η ανώτερη αντιπρόεδρος και εκτελεστική συντάκτρια του AP Τζούλι Πέις καταδίκασε τους περιορισμούς.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα τιμωρήσει το AP για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του», ανέφερε η Πέις σε δήλωσή της. «Ο περιορισμός της πρόσβασής μας στο Οβάλ Γραφείο με βάση το περιεχόμενο της γραφής του AP όχι μόνο εμποδίζει σοβαρά την πρόσβαση του κοινού σε ανεξάρτητες ειδήσεις, αλλά παραβιάζει ξεκάθαρα την Πρώτη Τροπολογία.»
Ο Γιουτζήν Ντάνιελς, πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, εξέδωσε δήλωση στην οποία κατηγορεί τον Λευκό Οίκο ότι «επιδιώκει να περιορίσει τις ελευθερίες του Τύπου που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμά μας» και ότι επιδιώκει «να τιμωρήσει ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο επειδή δεν προωθεί την προτιμώμενη γλώσσα της κυβέρνησης».
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε την απόφασή του να περιορίσει την πρόσβαση των δημοσιογράφων του AP στο Οβάλ Γραφείο και στο Air Force One, ενώ σημείωσε ότι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι του AP θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πρόσβαση στο ευρύτερο συγκρότημα του Λευκού Οίκου.