Τρίτη, 19 Μαρ, 2024
(J.H.Smith/Cartio)

Το Μικρό Τριανόν των Βερσαλλιών: Ένα ταπεινό ανάκτορο εμπνευσμένο από την ελληνική αρχιτεκτονική

Το 1761, ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV (1710-1774) ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Ανζ-Ζακ Γκαμπριέλ να σχεδιάσει ένα ταπεινό ανάκτορο που θα βρισκόταν πολύ πίσω στους κήπους του παλατιού των Βερσαλλιών ως ένα μέρος ανάπαυλας, μακριά από τις πιέσεις της κύριας αυλής του παλατιού. Έγινε γνωστό ως Μικρό Τριανόν.

Ο Γκαμπριέλ είχε προηγουμένως συνεργαστεί με τον πατέρα του, Ζακ Γκαμπριέλ, σε διάφορα διακοσμητικά σχέδια στις Βερσαλλίες, σε στυλ ροκοκό, το οποίο είχε γίνει όλο και πιο περίτεχνο με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, για το Μικρό Τριανόν., ο Ανζ-Ζακ Γκαμπριέλ εμπνεύστηκε από την πιο συγκρατημένη κλασική ελληνική αρχιτεκτονική.

Η κλασική ελληνική αρχιτεκτονική χαρακτηριζόταν από μια συνολική απλότητα, με έμφαση στη συμμετρία, στην αναλογία και την απλή γεωμετρία. Το Μικρό Τριανόν είναι διαμορφωμένο σε κυβοειδές σχήμα. Κάθε πρόσοψη αποτελείται συμμετρικά από πέντε κατακόρυφα αναλογικά παράθυρα που το καθένα περιλαμβάνει ένα ορθογώνιο κάτω παράθυρο και ένα τετράγωνο πάνω παράθυρο.

Η κύρια πρόσοψη ορίζεται από τέσσερις κορινθιακούς κίονες, οι οποίοι τονίζουν τις ψηλές αναλογίες των τριών κεντρικών διαζωμάτων των παραθύρων.

Η ομορφιά του Μικρού Τριανόν προέρχεται από τη λεπτότητα του. Οι λιτοί τοίχοι τονίζουν τα ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία. Αυτά τα εκλεπτυσμένα στολίδια προσδίδουν μια συνολική κομψότητα στην πρόσοψη.

Στην εποχή του περίτεχνου ροκοκό, ο Ανζ-Ζακ Γκαμπριέλ είχε δημιουργήσει ένα αναζωογονητικό και εκλεπτυσμένο παράδειγμα της κλασικής παράδοσης και ένα πρώιμο βήμα προς αυτό που θα γινόταν γνωστό ως νεοκλασικό στυλ.

Ένας μακρόστενος εμβλιματικός γαλλικός κήπος δίνει έμφαση στην κύρια πρόσοψη του Μικρού Τριανόν. (T. Garnier/Château de Versailles)

 

Κυρίαρχο στοιχείο της κεντρικής πρόσοψης αποτελούν οι τέσσερις κορινθιακοί κίονες οι οποίοι δίνουν βάθος και τα εκλεπτυσμένα τελειώματα στα παράθυρα προσδίδουν στην κατασκευή μια κομψή έκφραση. (J.H.Smith/Cartio)

 

Καθώς πλησιάζει κανείς το κτίριο, ο διάκοσμος των παραθύρων και των γείσων με τα κιονόκρανα (στέψεις) των κορινθιακών κιόνων γίνονται εμφανή και προσκαλούν τον θαυμασμό για τον εκλεπτυσμένο σχεδιασμό και τη δεξιοτεχνία. (J.H.Smith/Cartio)

 

Οι πλευρικές όψεις συνεχίζουν το ρυθμό και τη διάταξη της κύριας πρόσοψης, με απλουστευμένο τρόπο. (J.H.Smith/Cartio)

 

Οι διαστασιολογημένοι κορινθιακοί κίονες της κύριας πρόσοψης εμφανίζονται στις πλευρικές προσόψεις με απλοποιημένο τρόπο ως παραστάδες (πεπλατυσμένοι κιονόκρανα συνδεδεμένα με τον τοίχο). (J.H.Smith/Cartio)

 

Ο προθάλαμος ή το δωμάτιο εισόδου ανοίγει στον κήπο του κτήματος. (T. Garnier/Château de Versailles)

 

Οι δύο κύριοι όροφοι του Μικρού Τριανόν διατάσσονται γύρω από μια μεγάλη σκάλα. Τα συγκρατημένα χρώματα και τα γλυπτά μοτίβα βοηθούν δίνουν έμφαση στο διακοσμητικό κιγκλίδωμα από σφυρήλατο σίδηρο. (T. Garnier/Château de Versailles)

 

Οι παστέλ πράσινοι τοίχοι και η λευκή επένδυση της αίθουσας μουσικής παρέχουν ένα διακριτικό σκηνικό για τους χρυσούς καδραρισμένους καθρέφτες, τον πολυέλαιο και τα κόκκινα υφάσματα. (T. Garnier/Château de Versailles)

 

Αντικατοπτρίζοντας ένα πιο συγκρατημένο νεοκλασικό εσωτερικό, οι μονότονοι τοίχοι και οι διακοσμήσεις δημιουργούν ένα καθαρό, γαλήνιο σκηνικό για έναν πνευματικό χώρο: το παρεκκλήσι. (T. Garnier/Château de Versailles)

 

Το διαμέρισμα της Μαρίας Αντουανέτας στον ημιώροφο που βλέπει στον αγγλικό κήπο. (T. Garnier/Château de Versailles)

 

Του James Howard Smith

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε