Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Αποδέξου τον κόσμο και μετά αγκάλιασέ τον. (Εικόνα: pixabay / CC0 1.0)

Το μυστικό για το άνοιγμα της καρδιάς και του νου

Κάποτε, ένας νεαρός πρίγκιπας ρώτησε τον δάσκαλό του, έναν διάσημο μοναχό: «Τι με περιμένει στο μέλλον;»

Ο δάσκαλος απάντησε: «Στη ζωή θα συναντήσετε τρεις πόρτες στο δρόμο σας.  Θα δείτε γραμμένα λίγα λόγια σε κάθε πόρτα. Όταν τα διαβάσετε, θα καταλάβετε τα πάντα. Θα σας περιμένω όταν θα έχετε περάσει και από την τρίτη πόρτα».

(Εικόνα: pixabay / CC0 1.0)

 

Καλύτερα να αλλάξετε τον εαυτό σας, παρά τους άλλους

Λίγο καιρό αργότερα, ο πρίγκιπας άφησε το πολυτελές σπίτι του για να ταξιδέψει στον κόσμο. Όταν έφτασε στην πρώτη πόρτα, διάβασε την εξής επιγραφή: «Άλλαξε τον κόσμο».

«Θα αρχίσω να αλλάζω τον κόσμο όπως θεωρώ κατάλληλο», σκέφτηκε ο πρίγκιπας. «Θα ξεκινήσω διώχνοντας ό,τι δεν μου αρέσει».

Λίγα χρόνια αργότερα, ο πρίγκιπας συνάντησε τη δεύτερη πόρτα, η οποία έγραφε: «Άλλαξε τον άλλον».

Τότε σκέφτηκε: «Θα αρχίσω να ξυπνάω ορθές σκέψεις στους ανθρώπους, ώστε να βελτιώσουν τον χαρακτήρα τους».

Λίγα χρόνια αργότερα, σκόνταψε στην τρίτη πόρτα, η οποία έγραφε: «Άλλαξε τον εαυτό σου».

Τότε ο πρίγκιπας συνειδητοποίησε: «Ήρθε η ώρα να βελτιώσω τον χαρακτήρα μου».

Αργότερα, ο πρίγκιπας συναντήθηκε με τον δάσκαλό του και είπε:

«Έχοντας περάσει από τρεις πόρτες, τώρα ξέρω ότι είναι καλύτερα να αλλάζω τους ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο παρά να αλλάζω τον κόσμο και είναι καλύτερα να αλλάζω τον εαυτό μου, από το να αλλάζω τους άλλους».

Ο δάσκαλος χαμογέλασε και στη συνέχεια είπε: «Ίσως πρέπει να περάσετε ξανά από αυτές τις τρεις πόρτες».

Αποδέξου τον κόσμο, και μετά αγκάλιασέ τον.

Έτσι, ο πρίγκιπας πήγε πίσω. Λίγες μέρες αργότερα είδε και πάλι την τρίτη πόρτα, αλλά τώρα η επιγραφή της ήταν διαφορετική. Έγραφε: «Αποδέξου τον εαυτό σου».

Ο πρίγκιπας συνειδητοποίησε ξαφνικά γιατί ένιωθε περιφρόνηση για τον εαυτό του κάθε φορά που αποτύγχανε να επιφέρει μια θετική αλλαγή στον χαρακτήρα του. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι αρνιόταν να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τις αδυναμίες του.

Πάντα επικεντρωνόταν σε αυτό που δεν μπορούσε να κάνει, χωρίς να παρατηρεί τις δυνάμεις του. Ο πρίγκιπας αποφάσισε να μάθει να εκτιμά και να δέχεται τον εαυτό του.

Αποδέξου τον κόσμο και μετά αγκάλιασέ τον. (Εικόνα: pixabay / CC0 1.0)

 

Όταν έφτασε στη δεύτερη πόρτα, βρήκε την εξής επιγραφή: «Αποδέξου τους άλλους».

Τότε κατάλαβε γιατί είχε τόσο μεγάλη δυσαρέσκεια και μνησικακία απέναντι στους άλλους. Επειδή αρνιόταν να αναγνωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στον εαυτό του και τους άλλους, δεν μπορούσε και να καταλάβει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι στη ζωή τους. Έτσι άρχισε να μαθαίνει να είναι υπομονετικός με τους άλλους.

Λίγες μέρες αργότερα, ο πρίγκιπας έφτασε στην πρώτη πόρτα, η οποία έγραφε: «Αποδέξου τον κόσμο».

Τότε συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, επειδή αρνιόταν να παραδεχτεί ότι ορισμένα πράγματα στη ζωή απλά δεν μπορούν να αλλάξουν.

Συνειδητοποίησε επίσης ότι επιβάλλοντας τη θέλησή του στους ανθρώπους και μη βλέποντας τις δυνάμεις τους, συναντούσε πάντα έντονη αντίσταση από τους άλλους. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να ανοίξει την καρδιά του στον κόσμο και να τον αποδεχτεί.

Εκείνη τη στιγμή, ο δάσκαλός του εμφανίστηκε και είπε: «Τώρα καταλαβαίνετε τι είναι η αρμονία και η γαλήνη».

Πηγή: visiontimes.com

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε