Παρασκευή, 18 Ιούλ, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντάται με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον στις 14 Ιουλίου 2025. Kevin Dietsch/Getty Images

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί Κίνα, Ινδία και Βραζιλία με κυρώσεις για το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε ότι οι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με δευτερογενείς κυρώσεις σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες των χωρών αυτών να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη.

Ο Ρούτε παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 100% σε χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία ως «ιδιαίτερα έξυπνα και σοφά σχεδιασμένη». «Εάν ζεις τώρα στο Πεκίνο ή στο Νέο Δελχί, ή αν είσαι ο πρόεδρος της Βραζιλίας, καλό θα ήταν να το σκεφτείς σοβαρά, διότι αυτό μπορεί να σε πλήξει πολύ σκληρά», τόνισε. «Κάντε λοιπόν ένα τηλεφώνημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και πείτε του πως πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, γιατί αλλιώς το πλήγμα αυτό θα επιστρέψει σε Βραζιλία, Ινδία και Κίνα σε τεράστια έκταση».

Oil-painting-ntdtv

Ο Ρούτε σημείωσε επίσης πως το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη θα διασφαλίσουν τα αναγκαία κονδύλια ώστε η Ουκρανία να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρούτε, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν, απάντησε: «Το Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε παράνομη μονομερή κύρωση και κατάχρηση δικαιοδοσίας». Η Epoch Times επικοινώνησε επίσης με τα υπουργεία Εξωτερικών της Ινδίας και της Βραζιλίας για σχόλια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η προειδοποίηση του Τραμπ περιλαμβάνει δασμούς 100% σε ρωσικά προϊόντα και δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες που συνεχίζουν εισαγωγές από τη Ρωσία.

Στη Γερουσία, 85 γερουσιαστές, υπό την ηγεσία του Λίντσεϊ Γκρέιαμ, υποστήριξαν νομοσχέδιο που δίνει εξουσία στον Τραμπ να επιβάλλει δασμούς ως και 500% σε οποιαδήποτε χώρα βοηθά τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Σε ανάλυση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, με έδρα τη Φινλανδία, που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου, καταγράφεται ότι από το ξεκίνημα του ευρωπαϊκού εμπάργκο σε ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, οι κύριοι αγοραστές ρωσικής ενέργειας παραμένουν η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.

Από την έναρξη του εμπάργκο τον Δεκέμβριο του 2022 έως τα τέλη Ιουνίου 2023, η Κίνα και η Ινδία απορρόφησαν αντίστοιχα το 47% και 38% των εξαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου. Η Τουρκία και η Κίνα αγόρασαν το 26% και 13%, αντίστοιχα, των εξαγωγών επεξεργασμένων πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας την ίδια περίοδο. Η Βραζιλία, αν και δεν είναι σημαντικός αγοραστής αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα από τη Ρωσία, κατέκτησε τη θέση του τρίτου μεγαλύτερου αγοραστή ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων με μερίδιο 12%, μετά την Τουρκία και την Κίνα.

Μετά την ανακοίνωση Τραμπ για τους δασμούς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη δέσμευσή του υπέρ της Ουκρανίας και για τη συνέχιση της συνεργασίας με στόχο την εδραίωση διαρκούς ειρήνης.

Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι θα εξετάσει τα κίνητρα πίσω από το τελεσίγραφο των 50 ημερών του Τραμπ, και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει ήδη επιβιώσει από άνευ προηγουμένου αριθμό κυρώσεων και θα αντεπεξέλθει και στις νέες».

Στις 15 Ιουλίου, σε συνάντηση στο Πεκίνο πριν την 25η σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε τη «διευρυμένη στρατηγική συνεργατική εταιρική σχέση» με τη Μόσχα και δεσμεύθηκε για ενίσχυση της αμοιβαίας στήριξης σε πολυμερή φόρα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε