Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
IΑυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών του σερβικού στρατού, κοντά στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο - νότια Σερβία, 26 Δεκεμβρίου 2022. (Υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας μέσω AP)

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί το Κόσοβο να μην κλιμακώσει την ένταση με τη Σερβία

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε το Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο) να μην προβεί σε «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» μετά από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της κοσοβάρικης αστυνομίας και Σέρβων που προσπάθησαν να εμποδίσουν τους νεοεκλεγέντες Αλβανούς δημάρχους να εισέλθουν σε δημοτικά κτίρια.

«Η Πρίστινα πρέπει να αποκλιμακώσει [και] να μην κάνει μονομερείς, αποσταθεροποιητικές κινήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Twitter στις 28 Μαΐου, αναφερόμενος στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι μίλησε με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Ζοζέπ Μπορέλ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συμμετάσχουν στον διάλογο υπό την ηγεσία της ΕΕ για την επίτευξη ειρήνης.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ένα σίγουρο [και] ασφαλές περιβάλλον», πρόσθεσε.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν στρατεύματα υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ να είναι παρόντα κοντά σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέκρινε το ΝΑΤΟ επειδή δεν έδρασε νωρίτερα.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, και πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν κατά τις συγκρούσεις. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος και επέτρεψε στους νέους αξιωματούχους Ζβέκαν, Λεπόσαβιτς και Ζούμπιν να μπουν στα δημοτικά κτίρια.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν καθώς οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μποϊκοτάρισαν τις πρόωρες εκλογές του περασμένου μήνα, στις οποίες εξελέγησαν μόνο εκπρόσωποι των Αλβανών ή άλλων μικρότερων μειονοτήτων.

Ο Βούτσιτς διέταξε «επείγουσα» μετακίνηση στρατευμάτων πιο κοντά στα σύνορα και έθεσε την ετοιμότητα μάχης των σερβικών ενόπλων δυνάμεων σε «ύψιστη κατάσταση συναγερμού» για την προστασία των Σέρβων..

«Θα αγωνιστώ για κάθε δευτερόλεπτο ειρήνης που θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά λέω ότι στην πρώτη επίθεση κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, η Σερβία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θέλετε να εκδιώξετε τους Σέρβους; Δεν θα τους εκδιώξετε», δήλωσε σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αρχών του με το επιχείρημα ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους χωρίς απειλές ή εκφοβισμό.

«Είναι, επίσης, δικαίωμα των πολιτών να εξυπηρετούνται από τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η συμμετοχή -και όχι η βίαιη παρεμπόδιση- είναι ο σωστός τρόπος έκφρασης των πολιτικών απόψεων σε μια δημοκρατία», δήλωσε ο Κούρτι στο Twitter.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε έντονα τη χρήση βίας από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για την πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια και κάλεσε τον Κούρτι να αντιστρέψει αυτή την πορεία δράσης.

«Αυτές οι ενέργειες έχουν κλιμακώσει απότομα και χωρίς λόγο τις εντάσεις, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας και θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς μας σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε δήλωσή του στις 26 Μαΐου.

«Καλούμε τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να αντιστρέψει την πορεία του και όλες τις πλευρές να απέχουν από περαιτέρω ενέργειες που θα πυροδοτήσουν τις εντάσεις και θα προωθήσουν τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, εξέδωσαν κοινή δήλωση στις 28 Μαΐου, με την οποία καλούσαν τις κοσοβάρικες αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Προειδοποιούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε απειλές ή ενέργειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα ασφαλές περιβάλλον, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της κυκλοφορίας, και να προκαλέσουν εντάσεις ή να προωθήσουν συγκρούσεις», αναφέρει η δήλωση.

Ο Βούτσιτς έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το έθνος του θα απαντήσει στη βία κατά των Σέρβων και έχει αυξήσει την ετοιμότητα μάχης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια στιγμών έντασης με το Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια της Σερβίας να στείλει τα στρατεύματά της πέρα από τα σύνορα θα σήμαινε σύγκρουση με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος υποστηρικτής του Κοσσυφοπεδίου πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Οι Σέρβοι στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου δεν αποδέχονται την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μια δεκαετία μετά το τέλος ενός πολέμου εκεί, και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους.

 

Με πληροφορίες από το Associated Press και το Reuters.

 

Της Aldgra Fredly

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε