Τρίτη, 19 Μαρ, 2024
Τεθωρακισμένα οχήματα της ταξιαρχίας δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ στο Φρέντρικσταντ της Νορβηγίας, στις 10 Μαρτίου 2022. (Geir Olsen/NTB/AFP μέσω Getty Images)

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας σε πάνω από 300.000

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου ότι το μπλοκ θα αυξήσει δραστικά τη δύναμη υψηλής ετοιμότητας εν μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων σε πάνω από 300.000, σε αυτό που χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της συλλογικής άμυνας και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο».

«Η Ρωσία απομακρύνθηκε από την εταιρική σχέση και τον διάλογο που το ΝΑΤΟ προσπάθησε να καθιερώσει με τη Ρωσία για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία. «Επέλεξαν την αντιπαράθεση αντί του διαλόγου. Λυπούμαστε γι’ αυτό … αλλά φυσικά, στη συνέχεια πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την πραγματικότητα».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Δύναμη Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ έχει ήδη περίπου 40.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα.

«Θα μετασχηματίσουμε τη Δύναμη Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας υψηλής ετοιμότητας σε πολύ πάνω από 300.000», είπε. Η ανακοίνωση αντανακλά μια αύξηση κατά 650% του αριθμού των στρατευμάτων στην ήπειρο.

Νωρίτερα φέτος, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει περισσότερες μονάδες ταχείας αντίδρασης στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αυτά τα στρατεύματα θα ασκούνται μαζί με τις εγχώριες αμυντικές δυνάμεις και θα εξοικειωθούν με τις τοπικές εγκαταστάσεις εδάφους … έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν ομαλά και γρήγορα σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών της Βαλτικής κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφού η Λιθουανία δήλωσε ότι θα εμποδίσει ορισμένα προϊόντα και τεχνολογία να φτάσουν στον ρωσικό αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ, ο οποίος συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία. Λιθουανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιβάλλει τον αποκλεισμό για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι μέλος.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε στο Politico στις 24 Ιουνίου ότι η νέα ένταση «δεν μας αφήνει χρόνο για αντίδραση», διότι τα ρωσικά στρατεύματα «μπορεί εύκολα να αναπτυχθούν πολύ κοντά στα σύνορά μας».

Παράλληλα με την εστίαση στη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η επικαιροποιημένη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με την Κίνα «και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο στην ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες μας».

«Θα καλύπτει επίσης την εξελισσόμενη προσέγγισή μας σε μια σειρά άλλων απειλών και προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, διαδικτυακής και υβριδικής», είπε.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη εκδώσει απάντηση στην ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ. Προηγουμένως, Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ ότι ακολουθεί στρατηγική επέκτασης προς ανατολάς για να ασκήσει πίεση στη Μόσχα, ενώ κατηγόρησαν τη στρατιωτική συμμαχία ότι επεκτείνεται στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε