Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 24 Μαρτίου 2022. (REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo)

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μια «επανεκκίνηση» για να αντιμετωπίσει τις «μακροπρόθεσμες συνέπειες» όσον αφορά τη Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η στρατιωτική συμμαχία μπορεί να δημιουργήσει μια μόνιμη παρουσία στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά της ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια νέα πραγματικότητα, μια νέα κανονικότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ζητήσαμε τώρα από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να παράσχουν επιλογές για αυτό που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μια πιο μακροπρόθεσμη προσαρμογή του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην Telegraph αυτό το Σαββατοκύριακο. «Αναμένω ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με αυτό όταν συναντηθούν στη Μαδρίτη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο».

Από την έναρξη της σύγκρουσης, η οποία ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την παρουσία των στρατευμάτων τους στην Ευρώπη σε πάνω από 100.000. Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ έχει από τότε αναπτύξει περίπου 40.000 στρατιώτες στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας σε χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται «εν μέσω ενός πολύ θεμελιώδους μετασχηματισμού» για να αντιμετωπίσει τις «μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ασφάλειά μας» μετά τη σύγκρουση, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Και αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε. «Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι καταφέραμε να ενώσουμε την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο άλλος είναι ότι καταφέραμε να αλλάξουμε όταν ο κόσμος άλλαζε. Τώρα ο κόσμος αλλάζει και το ΝΑΤΟ αλλάζει».

Καθώς οι εικασίες κορυφώνονται ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί στενότερα με το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς να επεκταθεί, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ καταλήγει σε μια ιδέα που θα λαμβάνει υπόψη τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας για πρώτη φορά. Το Πεκίνο και η Μόσχα προφανώς «συνεργάζονται όλο και πιο στενά», είπε.

Η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει μεγάλες πόλεις από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά η Ουκρανία λέει ότι συγκεντρώνει τις δυνάμεις της στα ανατολικά για μια μεγάλη επίθεση και έχει παροτρύνει τον κόσμο να φύγει.

Αυτό έρχεται την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε στο Twitter ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για πρόσθετες κυρώσεις, καθώς και για περισσότερη αμυντική και οικονομική στήριξη της χώρας του. Ο Ζελένσκι συζήτησε επίσης με Ουκρανούς αξιωματούχους τις προτάσεις του Κιέβου για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, ανέφερε το γραφείο του.

Στρατιώτες του αμερικανικού στρατού που υπηρετούν στην 82η αερομεταφερόμενη μονάδα μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό καθώς λαμβάνουν μέρος σε άσκηση έξω από τη βάση επιχειρήσεων στο αεροδρόμιο Arlamow το 2022 στη Wola Korzeniecka της Πολωνίας. (Omar Marques/Getty Images)

 

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το Σάββατο, ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του για πλήρη απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και περισσότερα όπλα για την Ουκρανία.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ζελένσκι, σύμφωνα με το γραφείο του, το οποίο δημοσίευσε μια φωτογραφία των δύο ανδρών να αγκαλιάζονται μαζί. Στη συνέχεια ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα στείλει 120 τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους κατά πλοίων και άλλα όπλα στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει πολλά όπλα -συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin, πυραύλων NLAW, μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade και άλλου εξοπλισμού- στην Ουκρανία τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

«Ό,τι κάνει η Ουκρανία με διαφορετικούς τύπους όπλων είναι αμυντικό, έχει να κάνει με την άμυνα ενάντια στις θηριωδίες, ενάντια στην εισβολή, ενάντια σε μια βάναυση χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της ίδιας της χώρας της», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε