Πέμπτη, 12 Δεκ, 2024
Παγκόσμιοι ηγέτες παρευρίσκονται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις 10 Ιουλίου 2024. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Το ΝΑΤΟ τα βάζει με την Κίνα

Σχολιασμός

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον στις 10 Ιουλίου, τα κράτη-μέλη συμμετείχαν αμετάκλητα στην αντιμετώπιση του τυχοδιωκτισμού της κομμουνιστικής Κίνας σε όλο τον κόσμο, δηλώνοντας και προσδιορίζοντας το Πεκίνο ως τον υποκινητή και υποστηρικτή της Ρωσίας.

Αυτή ήταν μια εξαιρετική κίνηση από το ΝΑΤΟ, το οποίο, μέχρι σήμερα, ήταν επιφυλακτικό σε θέματα Κίνας και ονομαστικά εμπλεκόμενο εκτός της άμεσης ευρωπαϊκής περιοχής με εξαιρέσεις, όπως η εμπλοκή στο Αφγανιστάν που έγινε με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, όχι απαραίτητα με επίκληση του «Άρθρου 5», όπου μια επίθεση σε ένα [από τα κράτη-μέλη] είναι επίθεση.

Στο σημείο 26 του ανακοινωθέντος της 10ης Ιουλίου 2024, το ΝΑΤΟ ήταν σαφές ως προς την άποψή του για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ): «Η ΛΔΚ έχει καταστεί αποφασιστικός αρωγός του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέσω της λεγόμενης εταιρικής σχέσης ‘χωρίς όρια’ και της ευρείας κλίμακας υποστήριξής της προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση. Αυτό αυξάνει την απειλή που αποτελεί η Ρωσία για τους γείτονές της και για την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Το ΝΑΤΟ έχει καθορίσει μια κόκκινη γραμμή και δεν υπάρχει πλέον μεγάλη αμφιβολία ότι το μπλοκ θεωρεί τη ΛΔΚ ως υποκινητή των παγκόσμιων εντάσεων και συγκρούσεων.

 

Η Κίνα αναγνωρίζεται ως ο λόγος που η Ρωσία παραμένει ακόμα όρθια

«Καλούμε τη ΛΔΚ, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με ιδιαίτερη ευθύνη για την προάσπιση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να σταματήσει κάθε υλική και πολιτική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά υλικών διπλής χρήσης, όπως εξαρτήματα όπλων, εξοπλισμό και πρώτες ύλες που χρησιμεύουν ως εφόδια για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας. Η ΛΔΚ δεν μπορεί να επιτρέψει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη στην πρόσφατη ιστορία χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα και τη φήμη της».

Σε απάντηση, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι αντέδρασε και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ «αβάσιμες κατηγορίες». Προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην δημιουργήσει ένταση με το Πεκίνο.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυρομαχικών πυροβολικού των 152 και 122 χιλιοστών, πυρομαχικών πολυβόλων 7,62×39, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανταλλακτικών για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, πυραύλων και άλλου ζωτικού πολεμικού υλικού που χρειάζεται η Ρωσία για να συνεχίσει την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία. Κανείς άλλος δεν κατασκευάζει τον κοινό εξοπλισμό, τα πυρομαχικά και τις προμήθειες που χρειάζεται η Ρωσία.

Η βοήθεια που παρείχε η Κίνα στη Ρωσία ήταν τεράστια, σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άβριλ Χέινς.

Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αποτελούν μέρος αυτού του «δορυφόρου» της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής και παρέχουν μεγάλη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας για την Κίνα να προσποιείται ότι δεν εμπλέκεται. Ακόμα, τα μηχανολογικά εργαλεία και οι πόροι παραγωγής και η τεχνογνωσία σε αυτές τις κινεζικές «αποικίες» παρέχονται από Κινέζους συμβούλους.

 

Κινεζικά πλοία διέρχονται από αμερικανικό έδαφος- το Πεκίνο στέλνει στρατεύματα στην Ευρώπη

Η δήλωση του ΝΑΤΟ βασίστηκε στην ανησυχία ότι το κινεζικό καθεστώς εμπλέκεται άμεσα στις υποθέσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Το Πεκίνο δεν έχασε πολύ χρόνο, προσθέτοντας σε αυτή την αντίληψη δύο προκλητικές ενέργειες.

Σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσίευση της δήλωσης του ΝΑΤΟ για την Κίνα, ναυτικές δυνάμεις του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (People’s Liberation Army Navy-PLAN) πραγματοποίησαν «αθώα διέλευση» μέσω αμερικανικού εδάφους, των Αλεούτιων Νήσων. Τέσσερα πλοία της PLAN πέρασαν από δύο σημεία των εν λόγω νήσων και στη συνέχεια αναχώρησαν.

Η «αθώα διέλευση» ορίζεται στο άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και επιτρέπεται με ορισμένους περιορισμούς. Το PLAN είναι πονηρό και ξεπερνά το όριο του άρθρου 2(δ) της Σύμβασης, το οποίο απαγορεύει τις διελεύσεις για λόγους προπαγάνδας.

Σε μια από τις πρώτες παρουσίες της κινεζικής στρατιωτικής ισχύος απευθείας στην Ευρώπη και στην άμεση ζώνη μάχης στην Ουκρανία, η Κίνα ανέπτυξε μια Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων στη Λευκορωσία στα μέσα Ιουλίου για να υποστηρίξει την άσκηση «Eagle Assault 2024». Η Λευκορωσία υπήρξε πρωταρχικό ορμητήριο και επιχειρησιακή βάση για τις ρωσικές δυνάμεις που διεξάγουν πόλεμο στην Ουκρανία και είναι το πλησιέστερο σημείο στο υπό ρωσική κατοχή κυρίαρχο έδαφος του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.

Μια σοβαρή ανησυχία είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να περάσει από το «πιο επικίνδυνο μέρος της Γης» – το χάσμα Σουβάλκι – για να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μέσω πολωνικών και λιθουανικών εδαφών προς το Καλίνινγκραντ. Αυτό θα προκαλούσε ευρεία σύγκρουση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κινεζική αποστολή ήταν ένα στρατηγικό μήνυμα. Μπορεί να βρίσκονται εκεί για να υποστηρίξουν μια τέτοια ρωσική ώθηση σε μια προσπάθεια να επαναλάβουν -αυτή τη φορά με επιτυχία- την τολμηρή αλλά τελικά αποτυχημένη ρωσική επιδρομή στο αεροδρόμιο του Γοστόμελ τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία.

 

4 ασιατικά έθνη πλησιάζουν περισσότερο στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ

Αποτέλεσμα της διάσκεψης του ΝΑΤΟ ήταν η αναβάθμιση τεσσάρων χωρών σε κράτη-εταίρους του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε «ενισχυμένο πολιτικό διάλογο και δέσμευση» με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα έθνη αυτά βρίσκονται σε μια πορεία όπως η Σουηδία και η Φινλανδία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως πλήρεις εταίροι, αλλά η αναβαθμισμένη σχέση τους με το ΝΑΤΟ είναι ένα στρατηγικό αντί-μήνυμα προς το κινεζικό καθεστώς. Τα τέσσερα έθνη εξέδωσαν ένα ανακοινωθέν με το οποίο επέπλητταν τη Βόρεια Κορέα λόγω της εξάρτησής της από την Κίνα για εργαλειομηχανές και εργοστασιακό εξοπλισμό, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια αιχμή προς το Πεκίνο.

«Η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας [Νότια Κορέα] και η Αυστραλία καταδικάζουν έντονα την παράνομη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας [Βόρεια Κορέα], η οποία υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού όσο και στην ευρωπαϊκή περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έθεσε έναν ακόμη δείκτη με στόχο το κινεζικό καθεστώς λέγοντας: «Πρέπει να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά για να διατηρήσουμε την ειρήνη και να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. […] Η ασφάλειά μας δεν είναι περιφερειακή. Είναι παγκόσμια».

Η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προσπαθειών της κακόβουλης εκστρατείας της κομμουνιστικής Κίνας έχει πλέον εδραιωθεί.

 Του John Mills

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε