Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Βομβαρδιστικό B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας πετάει κατά τη διάρκεια της ετήσιας επαναλαμβανόμενης πολυεθνικής, ναυτικής άσκησης του ΝΑΤΟ BALTOPS 2017 κοντά στο Ventspils της Λετονίας, στις 6 Ιουνίου 2017. (Ints Kalnins/Reuters)

Το ΝΑΤΟ ξεκινά παιχνίδια πυρηνικού πολέμου εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει τις εβδομαδιαίες ετήσιες πυρηνικές ασκήσεις του στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία σχεδιάζει τα δικά της πυρηνικά πολεμικά παιχνίδια περίπου την ίδια περίοδο και καθώς οι εντάσεις υποβόσκουν λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Με την ονομασία “Steadfast Noon”, οι πυρηνικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου και “συνεχίζονται”, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στους Epoch Times.

Δεκατέσσερις από τις 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στις ασκήσεις, στις οποίες, σύμφωνα με τη στρατιωτική συμμαχία, θα συμμετάσχουν έως και 60 αεροσκάφη διαφόρων ειδών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών επιτήρησης και ανεφοδιασμού καθώς και μαχητικών αεροσκαφών.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς B-52 θα λάβουν επίσης μέρος στις ασκήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 30 Οκτωβρίου. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί τη φετινή άσκηση.

Κάθε χρόνο ένας διαφορετικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ φιλοξενεί την άσκηση ρουτίνας, με την αμυντική συμμαχία να δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά όπλα στα πολεμικά παιχνίδια.

“Η άσκηση αυτή συμβάλλει στη διασφάλιση ότι η πυρηνική αποτροπή της Συμμαχίας παραμένει ασφαλής, προστατευμένη και αποτελεσματική”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου σε δήλωση που περιήλθε στην κατοχή των Epoch Times.

Το μεγαλύτερο μέρος των ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση τουλάχιστον 625 μιλίων από τα σύνορα με τη Ρωσία, η οποία σχεδιάζει τα δικά της μεγάλης κλίμακας πυρηνικά πολεμικά παιχνίδια με την ονομασία “Grom”, που μεταφράζεται ως “κεραυνός”.

Όπως και οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις της Ρωσίας αναμένεται να είναι ρουτίνας, αν και έρχονται καθώς η πυρηνική ρητορική της Μόσχας έχει ενταθεί.

“Αναμένουμε ότι η άσκηση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Θα περιλαμβάνει ενέργειες εντός των φυσιολογικών ορίων όσων έχει κάνει η Ρωσία στο παρελθόν. Θα περιλαμβάνει ζωντανές εκτοξεύσεις πυραύλων και ανάπτυξη στρατηγικών μέσων”, δήλωσε στο CNN ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής για τις στρατηγικές επικοινωνίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Εν μέσω μιας αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι επιδίδονται σε πυρηνικό εκβιασμό και έθεσε τη χώρα του σε ενισχυμένη πολεμική ετοιμότητα.

Ο Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση και υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει “όλα τα διαθέσιμα μέσα” σε περίπτωση απειλής κατά του ρωσικού εδάφους και του λαού του, προσθέτοντας ότι “δεν μπλοφάρει”.

Επιτείνοντας τις εντάσεις, οι πρόσφατες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία ώθησαν τον ηγέτη της Τσετσενίας να καλέσει τη Ρωσία να γίνει πιο σκληρή και να πλήξει την Ουκρανία με ένα τακτικό πυρηνικό πλήγμα χαμηλής ισχύος.

“Κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις παραμεθόριες περιοχές και τη χρήση πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης”, δήλωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε στα σχόλια του Καντίροφ ζητώντας μια ψύχραιμη προσέγγιση στην ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων που θα βασίζεται στο καθιερωμένο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας και όχι στα “συναισθήματα”.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων εάν αυτά -ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής- χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας ή εάν το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από συμβατικά όπλα.

“Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες εκτιμήσεις όταν πρόκειται γι’ αυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους στις αρχές Οκτωβρίου.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ρητά ότι οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει η Μόσχα εμπίπτουν επίσης στην πυρηνική ομπρέλα του.

Ο Πούτιν δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα που ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στρατευμάτων ότι ορισμένοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δυτικών δυνάμεων είχαν εκφράσει “την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας”, σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του από την εφημερίδα The Scotsman.

“Εάν υπάρξει απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και για την προστασία του λαού μας, θα χρησιμοποιήσουμε ασφαλώς όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας”, συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε: “Δεν μπλοφάρω”.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι φετινές πυρηνικές ασκήσεις δεν έχουν στόχο κάποιο συγκεκριμένο έθνος και τα πολεμικά παιχνίδια δεν “συνδέονται με κανένα τρέχον παγκόσμιο γεγονός”.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε