Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Ο διευθυντής του NIH Δρ Φράνσις Κόλινς κρατάει ένα μοντέλο του κορονοϊού καθώς καταθέτει ενώπιον της υποεπιτροπής πιστώσεων της Γερουσίας που εξετάζει τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) και την κατάσταση της ιατρικής έρευνας, στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον στις 26 Μαΐου 2021. (Sarah Silbiger/Pool via AP)

Το NIH παραδέχεται ότι «απέκρυψε» τα γενετικά δεδομένα του εργαστηρίου της Γουχάν, αλλά υποστηρίζει ότι δεν τα διέγραψε

Ένας εκπρόσωπος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) αμφισβητεί τον ισχυρισμό μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας παρακολούθησης ότι ο οργανισμός «διέγραψε» δεδομένα γενετικής αλληλουχίας σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ από ένα κινεζικό εργαστήριο, αλλά ο ίδιος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι τα δεδομένα «αποκρύφθηκαν».

«Ο τίτλος λέει ότι οι αλληλουχίες διαγράφηκαν, κάτι που είναι ανακριβές. Δεν διαγράφηκαν. Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό σημείο και έχω επισημάνει τι συνέβη από αυτά που σας δώσαμε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η επικεφαλής του κλάδου ΜΜΕ του NIH, Αμάντα Φάιν, στην Epoch Times σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 31 Μαρτίου.

Η Φάιν αναφερόταν σε ένα άρθρο της Epoch Times της 29ης Μαρτίου με τίτλο «NIH Deleted Info Received From Wuhan Lab on CCP Virus Genetic Sequencing, Watchdog’s FOIA Finds». Οι πληροφορίες που ανέφερε η Φάιν ότι είχαν παρασχεθεί στην Epoch Times από το NIH νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνονταν στη δημοσιευμένη ιστορία:

«Τον Ιούνιο του 2020, σε απάντηση σε αίτημα του ίδιου ερευνητή [της Γουχάν], το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας [NCBI] έδωσε στα δεδομένα αλληλουχίας το καθεστώς «αποσυρθείσα», το οποίο αφαιρεί τα δεδομένα αλληλουχίας από όλα τα δημόσια μέσα πρόσβασης, αλλά δεν τα διαγράφει.

«Το NCBI στη συνέχεια επαναπροσδιόρισε το καθεστώς των δεδομένων αλληλουχίας σε “αποκρυμμένα”, το οποίο σημαίνει ότι τα δεδομένα αλληλουχίας αφαιρούνται από τη διαδικασία αναζήτησης, αλλά μπορούν να βρεθούν άμεσα μέσω του αριθμού πρόσβασης. Αυτή η ενέργεια επαναπροσδιορισμού των δεδομένων εντοπίστηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εξέτασης του NLM επί του θέματος. Εργαζόμαστε για να διαθέσουμε περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το κέντρο βιοτεχνολογίας, το οποίο αποτελεί μέρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής (NLM) του ινστιτούτου, είναι η αμερικανική μονάδα του International Nucleotide Sequence Database Collaboration.

Η ιστορία της Epoch Times προέκυψε από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαρτίου από την Empower Oversight Whistleblowers and Research (EO) και βασίστηκε σε απαντήσεις του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας (FOIA) που έλαβε η ομάδα από το ινστιτούτο.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ανέφερε, σύμφωνα με την ιστορία της Epoch Times, ότι «στις 5 Ιουνίου 2020, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γουχάν ζήτησε από το NIH να ανακαλέσει την υποβολή του ερευνητή του BioProject ID PRJNA637497 λόγω λάθους. Ο ερευνητής της Γουχάν εξήγησε: «Λυπάμαι για τη λανθασμένη υποβολή μου», ανέφερε η Empower Oversight σε δήλωσή της (pdf) στις 29 Μαρτίου.

«Το BioProject ID PRJNA637497 αναφέρεται επίσης ως Submission-ID SUB7554642. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Ιουνίου, το NIH απέρριψε το αίτημα του ερευνητή, ενημερώνοντας ότι προτιμά να επεξεργάζεται ή να αντικαθιστά, σε αντίθεση με τη διαγραφή, αλληλουχίες που υποβάλλονται στο SRA», ανέφερε η EO. Το SRA αναφέρεται στην πηγή δεδομένων Sequence Read Archive (SRA) που διατίθεται από το NCBI και «αποθηκεύει ακατέργαστα δεδομένα αλληλούχισης».

«Αλλά στη συνέχεια, στις 16 Ιουνίου 2020, οι αξιωματούχοι του NIH έκαναν στροφή 180 μοιρών και διέγραψαν τα δεδομένα γενετικής αλληλούχισης, όπως ζήτησε ο ερευνητής της Γουχάν. Ο εν λόγω ερευνητής αναφέρθηκε από την EO να εξηγεί στο NIH: «Πρόσφατα, διαπίστωσα ότι είναι δύσκολο να επισκεφθώ τα υποβληθέντα δεδομένα SRA και θα ήταν επίσης πολύ δύσκολο για μένα να ενημερώσω τα δεδομένα. Έχω υποβάλει μια επικαιροποιημένη έκδοση αυτών των δεδομένων SRA σε έναν άλλο δικτυακό τόπο, οπότε θέλω να αποσύρω την παλιά έκδοση στο NCBI προκειμένου να αποφύγω το ζήτημα της έκδοσης των δεδομένων».

«Μετά από κάποια συζήτηση σχετικά με το τι θα διαγραφεί, το NIH ολοκλήρωσε τη συζήτηση διαβεβαιώνοντας τον ερευνητή της Γουχάν ότι “είχε αποσύρει τα πάντα”».

Κληθείς να απαντήσει στον ισχυρισμό της Φάιν ότι οι πληροφορίες δεν διαγράφηκαν, ο ιδρυτής και πρόεδρος της EO Τζέισον Φόστερ δήλωσε στην Epoch Times ότι οι ενέργειες του NIH διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες γενετικής αλληλουχίας του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) είναι διαθέσιμες μόνο στα λίγα άτομα που κατέχουν τον «αριθμό προσχώρησης», γεγονός που ουσιαστικά διαγράφει τα δεδομένα από την ανοικτή πρόσβαση και την έρευνα.

«Τα έγγραφα του NIH που κυκλοφόρησαν με την έκθεση της Empower Oversight αποδεικνύουν ότι τα δεδομένα αλληλούχισης διαγράφηκαν από τη δημόσια θέα από το NIH κατόπιν αιτήματος του ερευνητή της Γουχάν», δήλωσε ο Φόστερ.

«Η έκθεσή μας περιγράφει επίσης λεπτομερώς τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του καθηγητή Τζέσι Μπλουμ και του Στιβ Σέρι του NIH από τον Οκτώβριο του 2021, τα οποία δείχνουν σαφώς ότι το NIH διατήρησε αντίγραφα «για σκοπούς αρχειοθέτησης». Ωστόσο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποδεικνύουν ότι το NIH αρνήθηκε να μοιραστεί τα δεδομένα αυτά σε μια ανοικτή, διαφανή επιστημονική διαδικασία που επιδίωξε ο καθηγητής Μπλουμ», συνέχισε ο Φόστερ.

«Το NIH θα πρέπει να διαθέσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κάθε φορά που επαναπροσδιορίζει το καθεστώς των δεδομένων αλληλουχίας και κάθε πληροφορία που ενδεχομένως σχετίζεται με την προέλευση του COVID-19 θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για επιστημονική έρευνα», δήλωσε.

Η Φάιν δεν απάντησε όταν η Epoch Times ρώτησε ποιος «έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες γενετικής αλληλουχίας που παρείχε ο ερευνητής της Γουχάν και οι οποίες ζητήθηκε από τον εν λόγω ερευνητή να αφαιρεθούν».

Η Epoch Times ρώτησε επίσης ότι επειδή «το NIH πρέπει να γνωρίζει ποιος στην πραγματικότητα είχε πρόσβαση στα δεδομένα … ποιος το έκανε και πότε από τότε που ο ερευνητής της Γουχάν ζήτησε την αφαίρεση των πληροφοριών;»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε