Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Αριστερά: (Nataliia Zhekova/Shutterstock). Δεξιά: (STLJB/Shutterstock)

Το νησί των θησαυρών: 200.000 σπάνια βιβλία στη βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας

Μια φωτογραφική περιήγηση στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του νησιού, που μετρά περισσότερα από 300 χρόνια ζωής

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Για όλους τους βιβλιόφιλους του κόσμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, η Mεγάλη Aίθουσα της βιβλιοθήκης του Δουβλίνου είναι μια παραμυθένια σπηλιά γεμάτη θησαυρούς. Η πλούσια συλλογή της από σπάνιους τίτλους μαζί με τον ίδιο τον χώρο συνθέτουν ένα ακαταμάχητο σύνολο, του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει τα σύνορα του νησιού. Περίπου 200.000 σπάνια  και παλαιά βιβλία, ακόμα και ενός αιώνα παλιά, στεγάζονται στο 300 ετών κτίριο με την εντυπωσιακή εσωτερική διαρρύθμιση.

Η Μεγάλη Αίθουσα της Παλιάς Βιβλιοθήκης στο Κολλέγιο Τρίνιτυ του Δουβλίνου – η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας – είναι ένας μεγάλος χώρος 65 μέτρων μακρύς, με κοίλη οροφή και ομοιόμορφα ράφια γεμάτα βιβλία που καταλαμβάνουν όλο το ύψος και το μήκος των τοίχων, στα οποία κινούνται συρόμενες σκάλες. Η πρόσβαση σε αυτά τα βιβλία δεν είναι ελεύθερη, αλλά παραχωρείται με ειδική άδεια.

Epoch Times Photo
(Lukas Bischoff Photograph/Shutterstock)

 

(STLJB/Shutterstock)

 

Epoch Times Photo
(VanderWolf Images/Shutterstock)

 

Epoch Times Photo
Υδατογραφία της Μακριάς Αίθουσας πριν γίνει η επέκταση της οροφής για να χωρέσουν περισσότερα βιβλία. (Public domain)

 

Το αρχικό κτίσμα της Παλιάς Βιβλιοθήκης κατασκευάστηκε ανάμεσα στα 1712 και 1713. Ένας ιρλανδικός νόμος του 1801 περί «νόμιμης παρακαταθήκης» επέτρεπε στη βιβλιοθήκη να απαιτεί ένα δωρεάν αντίγραφο από οποιοδήποτε βιβλίο κυκλοφορούσε στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Ο νόμος αυτός ισχύει ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Τρίνιτυ. Η ταχύτατη αύξηση των τίτλων της συλλογής της βιβλιοθήκης επέβαλλε την επέκταση του κτιρίου, κάτι που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1850.

Το 1860, η οροφή της Μεγάλης Αίθουσας σηκώθηκε, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν κι άλλα βιβλία. Σήμερα, η βιβλιοθήκη έχει περισσότερα από 6 εκατομμύρια βιβλία, μέσα στα οποία περικλείονται 400 χρόνια ακαδημαϊκής σκέψης.

Epoch Times Photo
(JulianBuijzen/Shutterstock)

 

Epoch Times Photo
(Mariangela Cruz/Shutterstock)

 

Epoch Times Photo
(MichaelMaggs/CC BY-SA 4.0)

 

Η Μεγάλη Αίθουσα, στην οποία βρίσκονται τα παλαιότερα βιβλία της συλλογής της βιβλιοθήκης, έχει ιστορική σημασία για πολλούς λόγους.

Κατ’ αρχάς, φιλοξενεί ένα από τα τελευταία εναπομείναντα αντίτυπα της Διακήρυξης της Ιρλανδικής Δημοκρατίας του 1916, καθώς και ένα από τα πιο πολύτιμα βιβλία στον κόσμο σήμερα, το Βιβλίο του Κελς, το οποίο γράφτηκε και ζωγραφίστηκε από μοναχούς πριν από 1.200 χρόνια.

Στη Μεγάλη Αίθουσα θα δείτε επίσης μια άρπα του 15ου αιώνα από δρυς και ξύλο ιτιάς, με 29 ορειχάλκινες χορδές και το έμβλημα της Ιρλανδίας – μια από τις αρχαιότερες του είδους της στη χώρα.

Epoch Times Photo
(MayaTheB/Shutterstock)

 

Epoch Times Photo
(Smolina Marianna/Shutterstock)
Epoch Times Photo
(John D McHugh/Getty Images)

 

Στο τέλος κάθε σειράς ραφιών βρίσκεται από ένα μαρμάρινο μπούστο (το παλαιότερο χρονολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα), τα οποία απεικονίζουν από έναν γνωστό συγγραφέα ή φιλόσοφο του Δυτικού πολιτισμού. Περιλαμβάνονται και άντρες που σχετίζονταν με το Κολλέγιο Τρίνιτυ.

Τον Νοέμβριο του 2020, το Κολλέγιο πρόσθεσε στη Μεγάλη Αίθουσα και 4 γυναικεία μπούστα: των Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Άντα Λάβλεϊς, Αυγούστα Γκρέγκορυ και Μαίρη Γουόλστονκραφτ.

Αυτό το μαγικό κτίριο, με την πλούσια ιστορία και τους θησαυρούς του, προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Epoch Times Photo
(VanderWolf Images/Shutterstock)

 

Epoch Times Photo
(Benoit Daoust/Shutterstock)

 

Epoch Times Photo
(STLJB/Shutterstock)

 

Epoch Times Photo
(Nataliia Zhekova/Shutterstock)

 

Epoch Times Photo
(Martina Lanotte/Shutterstock)

 

Μοιραστείτε μαζί μας ιστορίες που σας ενέπνευσαν και συνεχίστε να εμπνέεστε από τις ιστορίες που δημοσιεύουμε στο newsletter της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε