Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ συμμετέχει στην πλατφόρμα για την Κριμαία, στις 23 Αυγούστου 2023 στο Κίεβο της Ουκρανίας. (Andriy Zhyhaylo/Obozrevatel/Global Images Ukraine μέσω Getty Images)

Το ουκρανικό κοινοβούλιο εγκρίνει την αποπομπή του υπουργού Άμυνας

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε στις 5 Σεπτεμβρίου την απομάκρυνση του Ολέξι Ρεζνίκοφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας της χώρας.

Η κίνηση αυτή πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για την αντικατάσταση του τελευταίου από τον Ρουστέμ Ουμέροφ, τον σημερινό επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την απόφαση για την απομάκρυνση του κου Ρεζνίκοφ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την επόμενη ημέρα.

«Ο Ολέξι Ρεζνίκοφ έχει περάσει περισσότερες από 550 ημέρες πολέμου σε πλήρη κλίμακα», δήλωσε ο κος Ζελένσκι όταν ανακοίνωσε την απόφαση.

«Το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία στο σύνολό της», πρόσθεσε.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό του κου Ουμέροφ ως υπουργού Άμυνας στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην ανατολική Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους.

Ο κος Ρεζνίκοφ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2021, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση δυτικών όπλων και εξοπλισμού για την ουκρανική πλευρά.

Αλλά τους τελευταίους μήνες είδε το υπουργείο Άμυνας του να δέχεται πλήθος καταγγελιών για χρηματισμό. Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο κατηγορήθηκε ότι προμηθεύτηκε τρόφιμα και προμήθειες για τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής σε υπερβολικά διογκωμένες τιμές.

Ο κος Ρεζνίκοφ, από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι έκανε οποιαδήποτε παράβαση και δήλωσε ότι η παραίτησή του δεν σχετίζεται με τις καταγγελίες για δωροδοκία.

Ο κος Ουμέροφ, ο υποψήφιος αντικαταστάτης του, είναι πρώην βουλευτής και ηγείται του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, του έχει πιστωθεί η εξυγίανση του θεσμού, ο οποίος είχε αντιμετωπίσει συχνά σκάνδαλα διαφθοράς στο παρελθόν.

Σε ανάρτησή του στο Facebook στις 5 Σεπτεμβρίου, ο κος Ουμέροφ απαρίθμησε τα επιτεύγματά του ως επικεφαλής του ταμείου ακινήτων και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του.

«Μπροστά μας βρίσκονται σημαντικότερες προκλήσεις», έγραψε. «Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί, διότι κάθε ώρα καθυστέρησης αντιστοιχεί στη ζωή των υπερασπιστών μας.»

Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy (2nd R) and Ukraine's Defense Minister Oleksii Reznikov (2nd L) during a bilateral meeting on the sidelines of the NATO Summit in Vilnius, Lithuania, on July 12, 2023. (Odd Andersen/AFP via Getty Images)
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δ) και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ (α) κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 12 Ιουλίου 2023. (Odd Andersen/AFP μέσω Getty Images)

 

Πούτιν: «Αποτυχημένη η ουκρανική αντεπίθεση»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού δήλωσε ότι η αντικατάσταση του επικεφαλής άμυνας της Ουκρανίας δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης.

«Δεν εξαρτάται [η σύγκρουση] από το ποιος είναι υπουργός Άμυνας», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Τα πάντα [στην Ουκρανία] εξαρτώνται από το τι λέει η Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο κος Σαϊγκού. «Αυτοί κάνουν κουμάντο»

Η είδηση της απόλυσης του αρχηγού της Άμυνας συνέπεσε με τις παρατηρήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η συνεχιζόμενη αντεπίθεση του Κιέβου απέτυχε να επιτύχει τους στόχους της.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο κος Πούτιν υποστήριξε ότι η αντεπίθεση, η οποία εισήλθε πρόσφατα στον τέταρτο μήνα της, «δεν είναι απλώς μια καθυστέρηση – είναι μια αποτυχία».

«Τουλάχιστον έτσι φαίνεται σήμερα», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στη νότια πόλη Σότσι της Ρωσίας.

«Θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του κου Πούτιν και συνεχίζουν να αναφέρουν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, η Χάνα Μάλιαρ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας του Κιέβου, υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να σημειώνουν πρόοδο στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο.

Μέσα στην περασμένη εβδομάδα, είπε, η Ουκρανία είχε επανακτήσει τον έλεγχο ενός τετραγωνικού μιλίου γης κοντά στο Μπαχμούτ στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με την κα Μάλιαρ, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει σχεδόν 30 τετραγωνικά μίλια κοντά στην πόλη -η οποία κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο- από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεση.

Ανέφερε επίσης ουκρανικές «επιτυχίες» – χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω – κοντά σε δύο αμφισβητούμενα χωριά στη νότια περιοχή της Ζαπορίζια.

Το Κίεβο ελπίζει τελικά να προωθήσει τις δυνάμεις του προς τα νότια μέχρι τη στρατηγική πόλη Μελιτόπολη, αποκόπτοντας έτσι τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κα Μάλιαρ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει στην πρώτη γραμμή άμυνας της Ρωσίας, γεγονός που θα εξυπηρετήσει την επιτάχυνση της προέλασής τους.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κος Ρεζνίκοφ, ο απερχόμενος επικεφαλής της Άμυνας, υποστήριξε ότι «πάνω από το 50%» των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία «έχει ήδη απελευθερωθεί».

«Κάθε μέρα οι υπερασπιστές μας προχωρούν μπροστά», ανέφερε στην επιστολή, η οποία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ukrainian soldiers enter the embattled village of Robotyne, Zaporizhzhia region, Ukraine, in a screengrab released on Aug. 25, 2023. (Separate Assault Battalion 'Skala' of the Ukrainian Armed Forces/Handout via Reuters)
Ουκρανοί στρατιώτες μπαίνουν στο πολιορκημένο χωριό Ρομπότινε, στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, σε στιγμιότυπο που δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2023. (Ξεχωριστό τάγμα εφόδου «Σκάλα» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων/Handout μέσω Reuters).

 

Αριθμός απωλειών: Κρατικό μυστικό

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφισβητούν σταθερά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Λένε ότι οι μάχες παραμένουν σε εξέλιξη – σε διαφορετικό βαθμό έντασης – σε όλες τις θέσεις που το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης επανειλημμένα ισχυριστεί ότι τα μέτρια εδαφικά κέρδη του Κιέβου είχαν καταστροφικό κόστος τόσο σε άνδρες όσο και σε εξοπλισμό.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο στρατηγός Σαϊγκού δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε χάσει περισσότερους από 66.000 άνδρες, μαζί με χιλιάδες κομμάτια στρατιωτικού υλικού, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής της.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του κου Πούτιν, ο στρατηγός Σαϊγκού υποστήριξε περαιτέρω ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του «σε οποιονδήποτε τομέα», σύμφωνα με σχόλια που επικαλείται το TASS.

Σε ξεχωριστή δήλωση, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 5.600 άνδρες μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Η Epoch Times δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό και το Κίεβο τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με τους αριθμούς των απωλειών.

Οι ουκρανικές αρχές απαγόρευσαν πρόσφατα στους δημοσιογράφους να επισκέπτονται τις γραμμές του μετώπου, καθιστώντας τις ανεξάρτητες εκτιμήσεις σχεδόν αδύνατες.

Την περασμένη εβδομάδα, το BBC πήρε συνέντευξη από έναν Ουκρανό στρατιωτικό που υπηρετεί στο Ντονέτσκ, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται «κατά δεκάδες» κάθε μέρα.

Οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, προσδιόρισαν πρόσφατα τις συνολικές ουκρανικές απώλειες σε 70.000 νεκρούς και 120.000 τραυματίες – αριθμός πολύ υψηλότερος από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Μιλώντας στο Telegram τον περασμένο μήνα, η κα Μάλιαρ επανέλαβε ότι οι αριθμοί των απωλειών της Ουκρανίας αποτελούν «κρατικό μυστικό».

«Όχι επειδή προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι», είπε. «Αλλά επειδή πρόκειται για στρατιωτική αναγκαιότητα.»

Του Adam Morrow, με πληροφορίες από το Reuters

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε