Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Χαρτονομίσματα αιγυπτιακής λίρας, βρετανικής λίρας στερλίνας και δολαρίου ΗΠΑ στις 25 Αυγούστου 2022. (Khaled DESOUKI/AFP via Getty Images)

Το παγκόσμιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 305 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο

Τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους εκτινάχθηκαν κατά 8,3 τρισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, ανεβαίνοντας στα 305 τρισ. δολάρια, σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Institute of International Finance (IIF).

Το ρεκόρ, 306,5 τρισ. δολάρια, είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η παγκόσμια ένωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου με έδρα την Ουάσιγκτον ανέφερε στην τελευταία έκθεσή της Global Debt Monitor ότι ο κόσμος, από τα νοικοκυριά έως τις κυβερνήσεις, συνεχίζει να αναλαμβάνει όλο και περισσότερο χρέος.

Τα στοιχεία του IIF δείχνουν ότι το παγκόσμιο κυβερνητικό χρέος αυξήθηκε κατά 2,2 τρισ. δολάρια, το χρέος των νοικοκυριών κατά 1,1 τρισ. δολάρια, το χρέος των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων κατά 2,1 τρισ. δολάρια και το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων κατά 3,1 τρισ. δολάρια. Οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά αυξημένοι, κατά περισσότερο από 17%, σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία COVID-19, καθώς το συνολικό παγκόσμιο χρέος ήταν 260,3 τρισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα σύνολα του χρέους θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι αυτό θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές χρέους, ιδίως εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

«Κοντά στα 305 τρισεκατομμύρια δολάρια, το παγκόσμιο χρέος είναι πλέον 45 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από το προ της πανδημίας επίπεδο και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς: Παρά τις ανησυχίες για πιθανή πιστωτική κρίση μετά την πρόσφατη αναταραχή στους τραπεζικούς τομείς των ΗΠΑ και της Ελβετίας, οι ανάγκες δανεισμού των κυβερνήσεων παραμένουν αυξημένες», αναφέρει το IIF.

Όμως, ένα άλλο ζωτικό ζήτημα είναι η δραματική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, σημειώνει το IIF.

«Ο συνδυασμός των υψηλών επιπέδων χρέους και των αυξανόμενων επιτοκίων έχει ωθήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της μόχλευσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρεται στην έκθεση.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει έναν κύκλο ποσοτικής σύσφιξης, ένα μείγμα αυξήσεων των επιτοκίων και μειώσεων του ισολογισμού. Ως αποτέλεσμα, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς Fed Funds κατά 500 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 5-5,25%, το υψηλότερο εδώ και περίπου 16 χρόνια.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις 22 Μαρτίου 2023, στην Ουάσινγκτον. (Alex Brandon/AP)

 

Οι καταναλωτές με χρέος από πιστωτικές κάρτες αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερες πληρωμές υπηρεσιών και η Fed Bank of New York ανέφερε ότι το χρέος από πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε στα 986 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Η έρευνα της WalletHub για την αύξηση των επιτοκίων της Fed εκτίμησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων του θεσμού κατά το προηγούμενο έτος θα κοστίσουν στους κατόχους χρεών από πιστωτικές κάρτες περισσότερα από 33 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους 12 μήνες.

Ανάπτυξη των επιχειρήσεων ζόμπι;

Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η τραπεζική αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχει επιβαρύνει τις πιστωτικές συνθήκες. Πολλές αμερικανικές εκθέσεις έχουν υποδείξει ότι η οικονομία αντιμετωπίζει πιστωτική στενότητα, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυστηροποιούν τα πρότυπα και τη ζήτηση επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων να διολισθαίνει.

Ένας συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων και συρρίκνωσης των πιστωτικών συνθηκών «θα προκαλούσε υψηλότερα ποσοστά αθέτησης και θα οδηγούσε σε περισσότερες “επιχειρήσεις-ζόμπι”», σύμφωνα με το IIF.

Οι επιχειρήσεις ζόμπι είναι γενικά επιχειρήσεις που διατηρούν τη λειτουργία τους και εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Ο όρος προήλθε από την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990 -γνωστή εκεί ως η χαμένη δεκαετία- καθώς οι τράπεζες διατηρούσαν τη στήριξή τους σε προβληματικές επιχειρήσεις αντί να τις αφήσουν να χρεοκοπήσουν.

Το IIF εκτιμά ότι το 14% των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ εμπίπτουν στην κατηγορία των ζόμπι.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε