Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, παραδίδει ένα μήνυμα καλωσορίσματος την παραμονή της ετήσιας συνάντησης του WEF στο Νταβός της Ελβετίας, στις 20 Ιανουαρίου 2020. (AP Photo/Markus Schreiber)

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανακηρύσσει το 2023 «Έτος της Πολυκρίσης»

Η σύνοδος κορυφής του Νταβός διπλασιάζει τις πολιτικές ESG εν μέσω ελλείψεων, πληθωρισμού και αυξανόμενων διαφωνιών

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) Κλάους Σβαμπ ανακοίνωσε την έναρξη της 53ης ετήσιας συνάντησης πολιτικών ηγετών, στελεχών επιχειρήσεων και ακτιβιστών στο Νταβός της Ελβετίας, δηλώνοντας ότι η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί στον επαναπροσδιορισμό των μελών της σε μια προοδευτική ατζέντα για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη εν μέσω των «άνευ προηγουμένου πολλαπλών κρίσεων», όπως τις χαρακτήρισε.

«Το θέμα της συνάντησής μας στο Νταβός είναι η συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», δήλωσε ο Κλάους. Σε αυτό που το WEF αποκαλεί «Έτος της Πολυκρίσης», ο Κλάους δήλωσε ότι «οι οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές κρίσεις συγκλίνουν και συγχέονται, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά πολύπλευρο και αβέβαιο μέλλον».

«Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι σε μια νοοτροπία κρίσης», προειδοποίησε, αλλά διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι «η ετήσια συνάντηση στο Νταβός θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι ηγέτες δεν θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτή τη νοοτροπία κρίσης, αλλά θα αναπτύξουν μια πιο μακροπρόθεσμη, εποικοδομητική προοπτική για να διαμορφώσουν το μέλλον με πιο βιώσιμο, πιο περιεκτικό και πιο ανθεκτικό τρόπο».

Αυτή η σύνοδος κορυφής του WEF χαρακτηρίζεται από ρεκόρ προσέλευσης πολλών από τους πιο ισχυρούς κυβερνητικούς και εταιρικούς αξιωματούχους. Θα συμμετάσχουν 379 δημόσιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων 30 αρχηγών κρατών, 56 υπουργών Οικονομικών, 19 διοικητών κεντρικών τραπεζών, 39 επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Θα συμμετάσχουν επίσης 1.500 στελέχη από 700 εταιρείες, μεταξύ των οποίων 600 διευθύνοντες σύμβουλοι από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

«Έχουμε τους βασικούς παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Μπόργκε Μπρέντε, ένας από τους πολλούς διευθύνοντες συμβούλους του WEF, «για να δημιουργήσουμε συνεργασία ακόμη και σε αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο». Σημείωσε επίσης ότι το WEF αναμένει «μια υψηλού επιπέδου κινεζική αντιπροσωπεία».

Η φετινή ατζέντα περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και προτύπων διακυβέρνησης (ESG) για να καταστεί η συμμόρφωση πιο μετρήσιμη, τις «κοινωνικές και πράσινες θέσεις εργασίας για την οικοδόμηση χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμων οικονομιών» και τους «φάρους της ισότητας της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης [DEI]», καθώς και μια παγκόσμια έκθεση για τους κινδύνους.

«Πώς οικοδομούμε την χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη;» ρώτησε η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF. «Μια ομάδα ηγετών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτό το ερώτημα, να σχεδιάσουν ένα πλαίσιο και να αρχίσουν να ευθυγραμμίζονται γύρω από αυτή τη νέα ατζέντα».

Η Ζαχίντι δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες θα καθορίσουν επίσης την πολιτική σχετικά με την «ατζέντα για το ανθρώπινο κεφάλαιο». Χωρίς επαρκείς επενδύσεις στην εξειδίκευση και στην εκπαίδευση, καμία από αυτές τις ευκαιρίες δεν θα μπορέσει πραγματικά να αξιοποιηθεί, ούτε θα έχουμε το είδος της κοινωνικής ανθεκτικότητας που απαιτείται για να είμαστε προετοιμασμένοι για μελλοντικούς αναπόφευκτους κλυδωνισμούς», είπε. «Γι’ αυτό θα έχουμε μια συνάντηση των πρωταθλητών της επανάστασης της επανακατάρτισης».

Όσον αφορά την «πολυκρίση», το WEF συνέταξε ένα εκτεταμένο πλέγμα απειλών που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Οι πέντε κορυφαίοι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι ήταν «η κρίση του κόστους ζωής, οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η γεωοικονομική αντιπαράθεση, η αποτυχία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής και η κοινωνική πόλωση». Η έκθεση σημείωσε ότι, κοιτάζοντας πιο μακριά στο μέλλον, «οι τέσσερις κορυφαίοι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τα επόμενα 10 χρόνια είναι όλοι περιβαλλοντικοί».

Όσον αφορά τη DEI, η έκθεση ανέφερε ότι παρά τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για προγράμματα επανεκπαίδευσης της DEI, τα οποία θα αυξηθούν σε 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, «η πανδημία έχει προκαλέσει απώλεια γενεών στην ισότητα των φύλων, αυξάνοντας τον προβλεπόμενο χρόνο για την επίτευξη της παγκόσμιας ισότητας από 100 σε 132 χρόνια».

Μια φωτογραφία δείχνει μια γενική άποψη του θέρετρου του Νταβός, κατά την εναρκτήρια ημέρα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός στις 16 Ιανουαρίου 2023. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

 

Στο στόχαστρο οι παγκόσμιες φιλοδοξίες 

Ενώ οι προηγούμενες σύνοδοι κορυφής του WEF αντιμετώπισαν ελάχιστη εξωτερική αντίδραση, η φετινή σύνοδος κορυφής μπορεί κάλλιστα να λάβει χώρα σε έναν κόσμο που ο Σβαμπ αποκάλεσε πιο «κατακερματισμένο». Ο κατακερματισμός αυτός περιλαμβάνει όχι μόνο τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αλλά και τις διαφωνίες στο εσωτερικό των χωρών που έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν την ατζέντα του WEF.

Αυτό που αποτελούσε μια ενιαία, παρασκηνιακή συναίνεση υπέρ της ατζέντας ESG του WEF ήρθε πρόσφατα στο φως και αμφισβητήθηκε, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συντηρητικές πολιτείες αντέδρασαν με νομοθεσία κατά της ESG, μποϊκοτάζ, αντιμονοπωλιακές έρευνες και αγωγές.

«Όλες αυτές οι ελίτ έρχονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και βασικά το όραμά τους είναι ότι διοικούν τα πάντα και όλοι οι άλλοι είναι απλά δουλοπάροικοι», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Η ατζέντα του WEF για την ενέργεια και την κοινωνική δικαιοσύνη «αποδυναμώνει πραγματικά τη δυτική κοινωνία και τις δυτικές αξίες. Αλλά πίσω από πολλά από αυτά κρύβεται το ΚΚΚ [Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας]».

Η Ευρώπη βιώνει επίσης κάποιες τριβές. Στην Ιταλία, το συντηρητικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας ανέβηκε στην εξουσία το περασμένο φθινόπωρο υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, η ομιλία αποδοχής της οποίας ως πρωθυπουργού λογοκρίθηκε από το YouTube, δήθεν «κατά λάθος». Και στη Σουηδία, ένας συντηρητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του κόμματος των Μετριοπαθών κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Μεγάλο μέρος της αντίστασης στις παγκόσμιες φιλοδοξίες του WEF προέρχεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι αρχίζουν πλέον να αισθάνονται τις επιπτώσεις της ατζέντας ESG. Η συντονισμένη προσπάθειά της κατά των ορυκτών καυσίμων οδήγησε σε ελλείψεις και αυξήσεις τιμών, οι οποίες πέρασαν σε άλλους κλάδους, όπως η γεωργία, η μεταποίηση και οι μεταφορές, και, τελικά, οδήγησαν σε πληθωρισμό ρεκόρ στα παντοπωλεία και στα βενζινάδικα.

Ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τα τρισεκατομμύρια των προοδευτικών κυβερνητικών δαπανών για κοινωνικά προγράμματα, επιδόματα τόνωσης της οικονομίας και επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η πλημμύρα δολαρίων και ευρώ που κυνηγούσαν λιγότερα διαθέσιμα αγαθά ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες, ιδίως την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, να αυξήσουν τα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το κόστος του χρέους και απειλώντας να στείλει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του WEF Μίρεκ Ντούσεκ παραδέχτηκε ότι τα ζητήματα αυτά είχαν θέσει την ατζέντα ESG σε αμυντική θέση.

«Έχουμε αναπτύξει πολλά αμυντικά μέτρα ως απάντηση σε ορισμένες από αυτές τις αλυσιδωτές κρίσεις που εκδηλώνονται στο διεθνές σύστημα», δήλωσε ο Ντούσεκ. «Πώς λοιπόν θα βγούμε μπροστά και θα αρθρώσουμε και θα εφαρμόσουμε πραγματικά επιχειρηματικές στρατηγικές και κυβερνητικές πολιτικές με γνώμονα το όραμα και το μέλλον, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ανθεκτικοί στο μέλλον;»

Σε αυτή την κατεύθυνση, η σύνοδος κορυφής του Νταβός θα προσπαθήσει επίσης να ενισχύσει το αφήγημα ότι τα προβλήματα αυτά είναι κυρίως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

«Η κλιματική αλλαγή και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του WEF Γκιμ Χουάι Νέο. Οι πέντε τομείς στους οποίους εστιάζει είναι «η επίτευξη του καθαρού μηδενός, η οικοδόμηση μιας οικονομίας θετικής για τη φύση, η αναγέννηση των συστημάτων τροφίμων, του νερού και των ωκεανών, η κυκλική χρήση των πόρων και, τέλος, η αντιμετώπιση των αποβλήτων και της ρύπανσης».

Αντιδράσεις κατά των στόχων ESG

Το περασμένο έτος έφερε περισσότερες ενδείξεις ότι οι βαθμίδες των ESG μπορεί να παραπαίουν. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων BlackRock και State Street, οι οποίες υπέγραψαν δεσμεύσεις για να υποχρεώσουν τις εταιρείες των οποίων οι μετοχές κατείχαν να κινηθούν προς καθαρές μηδενικές εκπομπές, αρνήθηκαν κατηγορηματικά τον Δεκέμβριο του 2022 σε ακρόαση της πολιτειακής γερουσίας του Τέξας ότι χρησιμοποίησαν ποτέ τη δύναμή τους ως μέτοχοι για να επηρεάσουν τη διοίκηση προς την κατεύθυνση των στόχων ESG. Την ίδια στιγμή, η Vanguard, η τρίτη από τις «τρεις μεγάλες» εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αποσύρθηκε από τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων καθαρού μηδενός (NZAM).

Αντιμετωπίζοντας έρευνες και μποϊκοτάζ από άλλες συντηρητικές πολιτείες σχετικά με τις διακρίσεις κατά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, οι περισσότερες τράπεζες της Wall Street εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και διαφήμισαν τα δισεκατομμύρια που είχαν επενδύσει στον κλάδο. Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν δαπανήσει πολλά χρήματα για επιδοτήσεις για την αιολική, την ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχουν δημιουργήσει πολλά ρυθμιστικά εμπόδια για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, τα δικαστήρια έχουν συχνά ελέγξει τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας να καθορίσει τη βιομηχανική πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην υπόθεση Δυτική Βιρτζίνια κατά της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να θεσπίσει νόμους για τόσο σοβαρά ζητήματα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κλάους επαίνεσε τον «αυξανόμενο ρόλο του κράτους» στην ιδιωτική βιομηχανία και δήλωσε «Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι, όπως γνωρίζετε, ο διεθνής οργανισμός για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και οι συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθίστανται ακόμη πιο ουσιαστικές σήμερα». Όμως μπορεί να υπάρχουν και αντίξοες συνθήκες όσον αφορά αυτή τη συνεργασία.

Οι ανησυχίες σχετικά με την πολύ στενή συνεργασία κυβέρνησης και επιχειρήσεων ενισχύθηκαν από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι το FBI φαίνεται να συνεργάστηκε με το Twitter για να λογοκρίνει ειδησεογραφικές αναφορές που θα μπορούσαν να βλάψουν την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Στη λίστα των προσκεκλημένων του Νταβός αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνονται ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι και η διευθύντρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Άβιλ Χέινς, αν και δεν είναι σαφές ποια θα είναι η συμβολή των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των μυστικών υπηρεσιών σε αυτό που φαινομενικά είναι ένα οικονομικό συνέδριο. Και υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με την επέκταση του ρόλου του κράτους στη βιομηχανική πολιτική και την καθοδήγηση της παραγωγής ενέργειας, μετά την οριακή διαφυγή της Ευρώπης από τα ενεργειακά δελτία αυτό το χειμώνα χάρη μόνο στον ασυνήθιστα ζεστό καιρό. Επίσης, η φήμη των κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων δεν ενισχύθηκε από την καταστροφική κακοδιαχείριση της επιδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των lockdown, της λογοκρισίας και της προσπάθειας να εξαναγκαστούν οι εταιρείες να απολύσουν τους υπαλλήλους που αρνήθηκαν το εμβόλιο.

Η ατζέντα του 2023 αποτελεί απόκλιση από τη σύνοδο κορυφής του WEF του 2021, το θέμα της οποίας ήταν «η Μεγάλη Επανεκκίνηση»- ο όρος αυτός έχει έκτοτε χάσει την εύνοια των συντακτών του.

Φέτος, το WEF υπογραμμίζει την ανάγκη «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», αλλά μένει να δούμε αν αυτό σημαίνει ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα των προσκεκλημένων ή περιλαμβάνει και την εμπιστοσύνη του ευρύτερου κοινού, το οποίο φαίνεται να μην έχει κανένα ρόλο ή ψήφο στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Νταβός.

Σε ένα tweet σχετικά με τη σύνοδο κορυφής, ο Έλον Μασκ δήλωσε: «Υποθέτω ότι έχει αξία να υπάρχει ένα μικτό κυβερνητικό και εμπορικό φόρουμ κάποιου είδους. Το WEF όμως με ανατριχιάζει κάπως, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα είναι μια χαρά…».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε