Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), υπέρμαχος της «Μεγάλης Επανεκκίνησης του καπιταλισμού», τοποθετήθηκε πάνω στην κριτική θεωρία της φυλής (CRT), δίνοντας τιμητική στους υποστηρικτές της μαρξιστικής ιδεολογίας.
Σε ένα βίντεο που έχει συνταχθεί για να μοιάζει με ουδέτερο επεξηγηματικό υλικό, το WEF ορίζει την CRT ως νομική θεωρία, υποστηρίζοντας ότι «οι νόμοι, οι κανόνες και οι ρυθμίσεις που διέπουν την κοινωνία σήμερα έχουν διαμορφωθεί από την ιστορική υποταγή των έγχρωμων ανθρώπων και ότι αυτό αποτελεί κινητήρια δύναμη πίσω από τη φυλετική ανισότητα σήμερα».
Για να καταδείξει τον ισχυρισμό ότι ο ρατσισμός δεν είναι απλώς ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, αλλά είναι συνυφασμένος με τους θεσμούς της Αμερικής, το WEF επισημαίνει το υψηλό ποσοστό φυλάκισης μεταξύ των μαύρων Αμερικανών.
«Πάρτε για παράδειγμα το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ», αναφέρει. «Ενώ όλοι θεωρούνται ίσοι βάσει του νόμου, οι μαύροι Αμερικανοί φυλακίζονται σε ποσοστό 5 φορές μεγαλύτερο από τους λευκούς. Η CRT λέει ότι αυτή η ανισότητα είναι κληρονομιά του ρατσιστικού παρελθόντος της Αμερικής».
Οι αντίπαλοι της CRT «χάνουν το νόημα» όταν παραπονιούνται πως «παρουσιάζει όλους τους λευκούς ανθρώπους ως φανατικούς», λέει το βίντεο, προσθέτοντας ότι από την άποψη της CRT, ένα σύστημα «δεν χρειάζεται ρατσιστές να εργάζονται μέσα σε αυτό για να παράγει φυλετικά ανισομερή αποτελέσματα».
Το WEF δημοσίευσε το βίντεο στο Twitter μαζί με έναν σύνδεσμο σε ένα άρθρο που επίσης παίρνει απολογητική στάση υπέρ της CRT. Όσον αφορά τη συζήτηση σχετικά με την «εμφύτευση» της CRT στα αμερικανικά σχολεία, το άρθρο του WEF ισχυρίζεται ότι οι πολιτείες ψήφισαν νόμους κατά της CRT για να «περιορίσουν τη διδασκαλία της ιστορίας των μαύρων και του ρατσισμού», παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους νόμους λένε ρητά ότι δεν περιορίζουν τις συζητήσεις στην τάξη σχετικά με αυτά τα θέματα.
Η «κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη» αποτελεί μέρος της ατζέντας του WEF από την αρχή της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), την οποία οι παγκοσμιοποιητικές ελίτ του οργανισμού με έδρα το Νταβός της Ελβετίας θεωρούν ως ένα «σπάνιο αλλά στενό παράθυρο ευκαιρίας» για την αναθεώρηση της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής δομής. Η Μεγάλη Επανεκκίνηση, σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο του WEF, Κλάους Σβαμπ, θα απαιτήσει από τις κοινωνίες να μην επιστρέψουν στην προ της πανδημίας κανονικότητά τους, αλλά να υιοθετήσουν τις αλλαγές που τους επιβάλλονται και να καταπολεμήσουν αυτό που αποκάλεσε «συστημικό ρατσισμό».
«Η κρίση της COVID-19 μας έδειξε ότι τα παλιά μας συστήματα δεν είναι πλέον κατάλληλα για τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Σβαμπ τον Ιούνιο του 2020 στην 50ή ετήσια συνάντηση του WEF. «Αποκάλυψε τη θεμελιώδη έλλειψη κοινωνικής συνοχής, δικαιοσύνης, ένταξης και ισότητας».
Παρόλο που δεν είναι μυστικό ότι το WEF έχει προωθήσει ενεργά μια ατζέντα για να «συνδέσει απευθείας την κοινωνική δικαιοσύνη στις οικονομίες», η συμπαθητική του στάση απέναντι στην CRT εξακολουθεί να προκαλεί πολλές επικρίσεις, ιδίως από τους συντηρητικούς.
«Τρελό βίντεο προπαγάνδας υπέρ της CRT», έγραψε ο συγγραφέας και κινηματογραφιστής Κρίστοφερ Ρούφο, ο οποίος έγινε γνωστός για το έργο του που αποκάλυψε την αθόρυβη διείσδυση της CRT στα σχολεία και τις επιχειρήσεις.
«Γιατί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να υποστηρίζει την Κριτική Φυλετική Θεωρία;» ρώτησε ο Τζέιμς Λίντσεϊ, συγγραφέας και επικριτής του αριστερού ακτιβισμού. «Επειδή είναι αυτοί που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία μας με αυτή τη Μαρξιστική Θεωρία ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σπάσουν τον κόσμο και να καταλάβουν την εξουσία».
«Τρέξτε μακριά από το WEF, άνθρωποι της εργατικής τάξης», προειδοποίησε ο Καναδός καθηγητής ψυχολογίας Τζόρνταν Πίτερσον.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ατζέντα της Μεγάλης Επανεκκίνησης του WEF προκαλεί αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πέρυσι, το WEF αποκαλέστηκε εκτός πραγματικότητας και κουφό, αφού ισχυρίστηκε ότι τα lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας «βελτίωναν αθόρυβα τις πόλεις» σε όλο τον κόσμο.
«Υπήρξε πτώση ρεκόρ στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθαρίζοντας τους ουρανούς των πόλεων από την Ασία έως την Αμερική. Αλλά μέχρι τα τέλη του 2020, είχε επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα», δήλωσε το WEF σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. «Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν επίσης κατά 7% πέρυσι, αλλά η πτώση αυτή δεν θα επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή αν δεν επιμείνουμε στις μειώσεις των εκπομπών».
Το WEF διέγραψε αργότερα το βίντεο και παραδέχτηκε ότι τα lockdown δεν βελτίωσαν στην πραγματικότητα τις πόλεις, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη.
«Διαγράφουμε αυτό το tweet. Τα lockdown δεν “βελτιώνουν αθόρυβα τις πόλεις” σε όλο τον κόσμο», ανέφερε. «Αποτελούν όμως σημαντικό μέρος της αντίδρασης της δημόσιας υγείας στην COVID-19».