Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
«Απομακρυνόμασταν από τα χωριά μας, περπατούσαμε ημέρες, εβδομάδες και όταν συναντούσαμε χωριά , ακούγαμε τους Τούρκους να τραγουδούν το “Γιασά Κεμάλ, γιασά” (“Ζήτω Κεμάλ, ζήτω”) και κρυβόμασταν.» (Σταύρος Κοντογιαννίδης/diaforetiko.gr)

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει τις «ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις»

Κατά την προεκλογική ομιλία του στην Κερασούντα, ο προέδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, εν μέσω άλλων, ότι «αυτά τα πάτρια εδάφη είχαν κατατροπώσει τις συμμορίες των Ποντίων. Έτσι πιστεύω πως και σήμερα η Κερασούντα θα κάνει κόλαση την πατρίδα για τους κλακαδόρους του όρους Καντρίλ (Κούρσους) και του Γκιουλενιστές».

Η αντίδραση στα παραπάνω του  Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού ήταν να καλέσει τον Τούρκο πρόεδρο και τα στελέχη της κυβέρνησής του «να σταματήσουν, με ανιστόρητες όσο και προκλητικές δηλώσεις σαν τις χθεσινές, να προκαλούν τους απογόνους 2.000.000 εκατ. θυμάτων της πολιτικής της Γενοκτονίας των Νεοτούρκων και των Κεμαλιστών, να συμβιβαστούν επιτέλους με το ιστορικό τους παρελθόν και να ζητήσουν συγνώμη για τα όσα τραγικά οι πρόγονοί τους έπραξαν σε βάρος των προγόνων μας, για να απαλλαγούν από το βάρος των εγκλημάτων των προγόνων τους».

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού υπενθυμίζει ότι η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, ομοφώνως αναγνώρισε ως πράξεις Γενοκτονίας, τα όσα την περίοδο 1914-1922 συνέβησαν αρχικά από τους Νεότουρκους και στην συνέχεια από τους Κεμαλιστές, σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης των 353.000 θυμάτων.

Αναφέρει επίσης ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2006, στην ετήσια έκθεσή του για την πρόοδο της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρητά επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει ότι όσα συνέβησαν την περίοδο 1914-1922, σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας.

Επίσης υπενθυμίζει πως βάσει

-των προφορικών μαρτυριών συγγενών και συμπολιτών που διασώθηκαν από την πολιτική των γενοκτονιών, χιλιάδων αθώων θυμάτων που έπεσαν θύματα Γενοκτονίας,

-των διπλωματικών εγγράφων και ντοκουμέντων ελληνικών και ξένων χωρών, που επιστήμονες, ερευνητές, δημοσιογράφοι και συγγραφείς έφεραν στο φως της δημοσιότητας

-των συμπερασμάτων δεκάδων επιστημονικών συνεδρίων, σχετικά με την ιστορία της περιόδου 1914-1923 στον Πόντο και την Μικρά Ασία

τα οποία μελετήθηκαν από την «I.A.G.S., Διεθνή Ένωση Μελετητών των Γενοκτονιών», η Ένωση αποφάνθηκε το 2007 ότι τα όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο εις βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, αρχικά από τους Νεότουρκους και στη συνέχεια από τους Κεμαλιστές, σύμφωνα με το άρθρο 2 της σύμβασης του 1948 του Ο.Η.Ε. αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε