Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται Ευρωπαϊκός Κόμβος Αριστείας για την Προσβασιμότητα.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας φιλοξενεί δύο νέες ειδικότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διεθνή πιστοποίηση

Δύο νέα επαγγέλματα, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με διεθνή πιστοποίηση, θα «γεννηθούν» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο γίνεται Ευρωπαϊκός Κόμβος Αριστείας για την Προσβασιμότητα, καθώς τον Ιούνιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το μοναδικό στην Ευρώπη AccessCoVE (European Centre of Vocational Excellence in Accessibility- Ευρωπαϊκό Κέντρο Επαγγελματικής Αριστείας στο πεδίο της Προσβασιμότητας).

Πρόκειται για τον «σύμβουλο προσβασιμότητας» και τον «πιστοποιητή της προσβασιμότητας», δύο νέες ειδικότητες που θα συμβάλουν ενεργά στην κάλυψη των αναγκών και των στόχων που θέτουν οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την αναψυχή και γενικότερα στην καθημερινή διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία.

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχει ηγετικά ως βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο στο πεδίο της προσβασιμότητας. Ένα σημαντικό ζητούμενο για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι επιστημονικά υπεύθυνος για τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επαγγελματικής Αριστείας για την Προσβασιμότητα, πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, με 3,3 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τετραετία.

«Ο νεοϊδρυθείς Ευρωπαϊκός Κόμβος Επαγγελματικής Αριστείας θέτει τις βάσεις για περαιτέρω βελτίωση της προσβασιμότητας σε διεθνές επίπεδο την επόμενη εικοσαετία», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι το Κέντρο θα συνεχίσει τη λειτουργία του και μετά τη λήξη του έργου ως ΜΚΟ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «προβάλλοντας το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τη χώρα σε διεθνές επίπεδο, καθώς αποτελεί τον μοναδικό Ευρωπαϊκό Κόμβο Αριστείας για την Προσβασιμότητα».

Σε ό,τι αφορά τις δύο νέες επαγγελματικές ειδικότητες – των συμβούλων προσβασιμότητας και των πιστοποιητών της προσβασιμότητας – ο καθηγητής εκτίμησε ότι «θα αλλάξουν τα δεδομένα στο πεδίο της προσβασιμότητας», ενώ για τη διαδικασία της διεθνούς πιστοποίησής τους διευκρίνισε ότι «το Κέντρο Επαγγελματικής Αριστείας, μέσα από τη στοχευμένη έρευνα, θα αναπτύξει τεχνογνωσία, προδιαγραφές, εκπαιδευτικό υλικό και προγράμματα εκπαίδευσης».

Εταίροι του έργου είναι 22 φορείς/οργανισμοί από την Ελλάδα και την Ευρώπη (Σουηδία, Ιταλία και Ισπανία), όπως πανεπιστήμια αναγνωρισμένου κύρους (KTH Royal Institute of Technology, Polytechnic University of Turin), κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιμελητήρια, εταιρίες με εξειδίκευση στην προσβασιμότητα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Περαιτέρω, το Κέντρο φιλοδοξεί να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια στο μεγαλύτερο δίκτυο, σε διεθνές επίπεδο, συνδεδεμένων φορέων που θα λειτουργούν ως μέλη σε μια «παγκόσμια κοινότητα προσβασιμότητας».

Της Σμαρώς Αβραμίδου

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε