Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο στη Μόσχα στις 21 Μαρτίου 2023. (Alexey Maishev/ Sputnik/AFP via Getty Images)

Το Πεκίνο αποδυναμώνει τους ανταγωνιστές του για να «επεκτείνει τη δική του ισχύ, ενώ μοιάζει με ειρηνοποιό»

Η Κίνα μοιράζεται τακτικές ελέγχου του διαδικτύου με τη Ρωσία

Καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενη απομόνωση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει απλώσει χείρα βοηθείας στη Ρωσία, από τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική συνεργασία μέχρι τη διδασκαλία δικτατορικών τακτικών.

Ένας εμπειρογνώμονας της Κίνας πιστεύει ότι η στρατηγική πρόθεση του ΚΚΚ είναι να εντείνει τις παγκόσμιες συγκρούσεις, να αποδυναμώσει τα δημοκρατικά στρατόπεδα και τελικά να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιτύχει τη φιλοδοξία του για παγκόσμια κυριαρχία.

Το ΚΚΚ αποδυναμώνει τους ανταγωνιστές ενώ εμφανίζεται ως «ειρηνοποιός»

Ο Άντερς Κορρ, ιδρυτής της Corr Analytics Inc. και εκδότης του περιοδικού Journal of Political Risk, δήλωσε στην Epoch Times στις 8 Απριλίου ότι το ΚΚΚ «βλέπει τόσο τη Ρωσία όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εμπόδια στην απόκτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας από το ίδιο. Το ΚΚΚ έκρυψε με επιτυχία τη δύναμή του για δεκαετίες και χρησιμοποιεί τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τη Ρωσία … για να προωθήσει τη δική του ισχύ.

«Αλλά ποτέ δεν υπήρξε πραγματικός φίλος με καμία από τις δύο χώρες», τόνισε ο Κορρ.

Πιστεύει ότι το ΚΚΚ υπό τον Σι Τζινπίνγκ επαναλαμβάνει τα παλιά του κόλπα για τη διατήρηση της εξουσίας σε περιόδους πολέμου, όπως έκανε ο πρώην ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Μάο Τσετούνγκ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βλέποντας τους εθνικιστές να υφίστανται μεγάλες απώλειες όταν πολεμούσαν τους Ιάπωνες.

«Ο Μάο βγήκε τότε νικητής το 1949 εναντίον των αποδυναμωμένων εθνικιστών. Ο Σι προφανώς προσπαθεί να ακολουθήσει τη στρατηγική του Μάο σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η στρατηγική του Πεκίνου είναι να καλλιεργεί συγκρούσεις παγκοσμίως, μεταξύ άλλων στην Ουκρανία, την κορεατική χερσόνησο, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, ενώ το ίδιο μένει έξω από τις μάχες, γεγονός που διατηρεί την ισχύ του. Αφού οι μάχες αποδυναμώσουν τους ανταγωνιστές του, μπορεί να επεκτείνει τη δική του δύναμη σε αυτές τις περιοχές, ενώ παράλληλα θα φαίνεται ως ειρηνοποιός».

Λογοκρισία στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με το Radio Free Europe, από τότε που ο Σι επισκέφθηκε τη Ρωσία το 2013, οι δύο πλευρές είχαν στενή επαφή, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας για τη λογοκρισία στο διαδίκτυο. Με βάση έγγραφα και ηχογραφήσεις που διέρρευσαν, αξιωματούχοι της Διοίκησης Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) και της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών της Ρωσίας πραγματοποίησαν συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών το 2017 και το 2019 για την ενίσχυση της συνεργασίας.

Στις 4 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η πρώτη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας για τη λογοκρισία στο διαδίκτυο. Ο Αλεξάντερ Ζάροβ, τότε επικεφαλής της ρυθμιστικής υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας Roskomnadzor, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ρεν Σιανλιάνγκ, τότε αναπληρωτή υπουργό της CAC.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έμαθαν από τους Κινέζους ομολόγους τους πώς να διαταράσσουν τα VPN, το Tor και άλλα εργαλεία κατά της λογοκρισίας, να παρακολουθούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και μεθόδους αποκρυπτογράφησης δεδομένων δικτύου. Τον Ιούλιο του 2017, ο Ζάροφ ζήτησε επίσης τη βοήθεια του Ρεν για τη διοργάνωση επίσκεψης Ρώσων εμπειρογνωμόνων στην Κίνα προκειμένου να μελετήσουν τη λειτουργία του κινεζικού σχεδίου «Χρυσή Ασπίδα», ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποκλεισμού, λογοκρισίας και παρακολούθησης του διαδικτύου.

Ο έλεγχος του διαδικτύου στην Κίνα είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Freedom House για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 2014 (Liu Jin/AFP/Getty Images).

 

Σε αντάλλαγμα, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Διαδίκτυο που πραγματοποιήθηκε στην κινεζική επαρχία Ζετζιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2019, η Roskomnadzor και η CAC υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της διάδοσης «απαγορευμένων πληροφοριών».

Δύο μήνες αργότερα, επικαλούμενοι αυτή τη συμφωνία, Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να διαγράψει ένα δημοσίευμα του BBC με τίτλο «Ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να πραγματοποιήσει την “επανάσταση της τουαλέτας” μέχρι τέλους», μια ανάρτηση που συζητούσε τον τραυματισμό του Σι στην πλάτη και ένα άρθρο στον ιστότοπο GitHub που εξηγούσε πώς να παρακάμψει κανείς το «Μεγάλο Τείχος Προστασίας» της Κίνας.

Η «Επανάσταση της τουαλέτας» είναι μια εκστρατεία που υποστήριξε ο Σι για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, ιδίως σε τουριστικά αξιοθέατα, σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης χλεύασαν την κατάσταση.

Το ΚΚΚ ζήτησε επίσης από τη Ρωσία να μπλοκάρει την ιστοσελίδα της εφημερίδας The Epoch Times, σύμφωνα με το Radio Free Europe. Η The Epoch Times ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 2000 και είναι μια διεθνής πολύγλωσση εφημερίδα και διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι γνωστή για την αποκάλυψη των φρικαλεοτήτων του ΚΚΚ σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ολοκληρωμένη υποστήριξη του ΚΚΚ στη Ρωσία

Το ΚΚΚ έχει υποστηρίξει σθεναρά τη Ρωσία σε διπλωματικά πλαίσια, δικαιολογώντας την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα, όταν ο Λι Ζανσού, ο τρίτος ηγέτης του ΚΚΚ, επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022, ισχυρίστηκε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν ωθήσει άμεσα τη Ρωσία στο κατώφλι, γεγονός που αφορά την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και την ασφάλεια του λαού της» και «η Ρωσία ωθήθηκε στη γωνία και έπρεπε να αναλάβει αντεπιθέσεις για να διαφυλάξει τα βασικά της συμφέροντα».

Εκτός από τη μετάδοση της τεχνολογίας για την λογοκρισία στο διαδίκτυο, το ΚΚΚ υποστηρίζει επίσης την οικονομία και τον στρατό της Ρωσίας.

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε στο ύψος των 189 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Σι συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, επιβεβαιώνοντας την εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των χωρών τους. Ο Σι και ο Πούτιν υπέγραψαν 10 έγγραφα οικονομικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, Ρώσοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι οι δύο πλευρές προωθούν τα σχέδια για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Σιβηρία στην Κίνα. Η Ρωσία χρειάζεται να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή οι κύριοι Ευρωπαίοι πελάτες της έχουν σταματήσει να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Κίνα ενισχύει επίσης τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία. Από το 2003 έως το 2022, οι δύο χώρες διεξήγαγαν τουλάχιστον 78 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, περισσότερες από τις μισές εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν μετά το 2016.

Ο Κορρ δήλωσε ότι στον σημερινό κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ινδία είναι «τα τρία μεγάλα κέντρα ισχύος της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο». Το ΚΚΚ προμηθεύεται φθηνή ενέργεια και τεχνολογία από τη Ρωσία, ελπίζοντας να αναπτύξει τη Ρωσία εναντίον του δημοκρατικού στρατοπέδου.

«Εάν η Ρωσία πολεμήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αποδυναμώνοντας και τις τρεις, η Κίνα μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί στο κενό εξουσίας που προκύπτει», δήλωσε ο Κορρ.

Ελπίζει ότι ο ρωσικός λαός μπορεί να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που τον περιμένει και να αναλάβει δράση.

«Ο ρωσικός λαός θα πρέπει να δει την αυξημένη συνεργασία του Πούτιν με τον Σι και να ανησυχεί για το μέλλον του. Θα πρέπει να απομακρύνουν τον Πούτιν από την εξουσία τόσο για τον πόλεμό του όσο και για τον αυξανόμενο έλεγχο της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε