Σάββατο, 01 Οκτ, 2022
Ο Ντι Ντονγκσένγκ, αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρένμιν της Κίνας στο Πεκίνο, μίλησε σε σεμινάριο που προβλήθηκε από την κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο Guan Video στις 28 Νοεμβρίου.

Το Πεκίνο χειραγωγούσε τη Γουόλ Στριτ για να καθοδηγήσει την πολιτική των ΗΠΑ, έως ότου ο Τραμπ έγινε πρόεδρος: Κινέζος καθηγητής

Κείμενο: Cathy He και Ling Yun

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς για δεκαετίες ασκούσε επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των «παλιών φίλων» του στη Γουόλ Στριτ, αλλά αυτό το σχέδιο διακόπηκε μετά την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αποκάλυψε πρόσφατα σε ένα σεμινάριο ένας Κινέζος καθηγητής.

Κατά τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) «εκμεταλλεύτηκε τον στενό κύκλο εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτείων», δήλωσε ο Ντι Ντονγκσένγκ, αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρένμιν της Κίνας στο Πεκίνο, σε μια ομιλία που δόθηκε σε μια εκδήλωση στη Σαγκάη, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στην κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο Guan Video στις 28 Νοεμβρίου. Από τότε το κλιπ έγινε ανάρπαστο και το αρχικό βίντεο διαγράφηκε.

Ο Ντι αναφερόταν στην Γουόλ Στριτ, έναν τομέα που τη δεκαετία του ‘70 άρχισε να έχει «ισχυρή επιρροή στις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ».

«Έτσι, μας έγινε ξεκάθαρο το μονοπάτι μας και αυτούς στους οποίους θα μπορούσαμε να βασιστούμε», είπε.

Ωστόσο, από το 2008, η επιρροή της Γουόλ Στριτ μειώθηκε καθώς ήρθε η χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε ο Ντι.

«Το πιο σημαντικό, από το 2016, η Γουόλ Στριτ δεν είχε καμία επιρροή στον Τραμπ», είπε, επικαλούμενος τις διαφορές που είχε ο πρώην επιχειρηματίας με τους χρηματοδότες της Γουόλ Στριτ.

Ωστόσο, με μια πιθανή διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, το Πεκίνο μπορεί και πάλι να βασιστεί στους ισχυρούς υποστηρικτές του στις ΗΠΑ, δήλωσε ο καθηγητής.

«Οι παραδοσιακές ελίτ, οι πολιτικές ελίτ και το κατεστημένο έχουν μια πολύ στενή σχέση με την Γουόλ Στριτ», δήλωσε ο Ντι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του Τζο Μπάιντεν, έχει εκτεταμένους δεσμούς με το κινεζικό καθεστώς και άλλες ξένες κυβερνήσεις μέσω επενδύσεων και επιχειρηματικών συναλλαγών.

Τον Οκτώβριο, ο Τόνι Μπομπουλίνσκι, πρώην συνεργάτης του Χάντερ, αποκάλυψε ότι ο νεότερος Μπάιντεν στις αρχές του 2017 του ζήτησε να πραγματοποιήσει συμφωνία με τον πλέον χρεοκοπημένο κινεζικό ενεργειακό όμιλο CEFC China Energy Company.

Ο Μπομπουλίνσκι διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της SinoHawk LLC, μιας επιχειρηματικής οντότητας που δημιουργήθηκε για να επισημοποιήσει την επενδυτική συνεργασία Μπάιντεν – CEFC με την κινεζική εταιρεία. Η SinoHawk υποτίθεται ότι είχε αρχικά χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. δολάρια, τα οποία στη συνέχεια θα αυξάνονταν σε δισεκατομμύρια επενδυτικών κεφαλαίων, δήλωσε ο Μπομπουλίνσκι εκείνη την εποχή. Ο τότε πρόεδρος της CEFC Ye Jianming είχε στενούς δεσμούς με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΚΚΚ.

Ο Ντι είπε: «Ποιος τον βοήθησε [τον Χάντερ] να δημιουργήσει τα κεφάλαια; Καταλαβαίνεις; Εμπλέκονται συναλλαγές».

Ο διαταράκτης

Το 2016, ο τότε υποψήφιος Τραμπ πραγματοποιούσε την εκστρατεία του με μια σκληρή αντζέντα απέναντι στην Κίνα, εστιάζοντας στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του καθεστώτος που έχουν κοστίσει χιλιάδες αμερικανικές θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης. Ως πρόεδρος, ο Τραμπ το 2018 ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο, βάζοντας δασμούς αξίας δισεκατομμυρίων σε μια σειρά κινεζικών εισαγωγών.

Αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο, ο Ντι ρώτησε: «Γιατί, λοιπόν, έχουμε πρόβλημα με τον Τραμπ, όταν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους προβλήματα μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1992 έως το 2016;»

Είπε ότι στο παρελθόν, «όλες οι κρίσεις» μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ο βομβαρδισμός των ΗΠΑ της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι το 1999, ήταν σε θέση να επιλυθούν «εντός δύο μηνών».

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το Πεκίνο είχε «ανθρώπους σε υψηλές θέσεις [στις Ηνωμένες Πολιτείες]», είπε ο Ντι.Η Γουόλ Στριτ είχε προσπαθήσει να βοηθήσει το κινεζικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, πρόσθεσε ο Ντι.

«Από όσο γνωρίζω, φίλοι από τις ΗΠΑ μου είπαν ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν, αλλά ήταν πολύ αδύναμοι», είπε.

Φίλοι σε υψηλές θέσεις

Ο Ντι μοιράστηκε μια ιστορία για να αποδείξει την άποψή του.

Πριν από την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015, όλα τα κλιμάκια του ΚΚΚ έπρεπε να βοηθήσουν «να ζεσταθεί» και να «χτίσουν δυναμική» για την υψηλού προφίλ εκδήλωση, είπε. Μια τέτοια προθέρμανση περιελάμβανε τη δημιουργία μιας θετικής κοινής γνώμης για το κινεζικό καθεστώς. Διοργανώθηκε μια εκδήλωση έκδοσης βιβλίου για τη δημοσίευση της πρώτης αγγλικής έκδοσης «Xi Jinping on State Administration» – ένα βιβλίο που περιέχει τις ομιλίες του Σι πάνω στην πολιτική ιδεολογία.

Ο Ντι είπε ότι του ανατέθηκε να βρει χώρο για την εκδήλωση.

Η τοποθεσία ορίστηκε σε ένα δημοφιλές ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στη Λεωφόρο Κονέκτικατ στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, λόγω της σύντομης ειδοποίησης, το βιβλιοπωλείο δεν μπόρεσε να κλείσει την αίθουσα για αυτή την χρονική περίοδο. Ο Ντι ισχυρίστηκε ότι ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου ήταν πρώην δημοσιογράφος με έδρα την Ασία και δεν ήταν πρόθυμος να ικανοποιήσει το αίτημα του Ντι λόγω των «προκαταλήψεων» του απέναντι στο ΚΚΚ.

Αλλά τελικά, είπε ο Ντι, οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τη συνέντευξη τύπου στο βιβλιοπωλείο επειδή ο ιδιοκτήτης του καταστήματος πιέστηκε από μια ηλικιωμένη γυναίκα εβραϊκής καταγωγής που είχε κάποια επιρροή στη Γουόλ Στριτ.

Η γυναίκα ήταν πρόεδρος του τμήματος Ασίας ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με τον Ντι. Είχε κινεζική ιθαγένεια και μόνιμη κατοικία εγγεγραμμένη στο Πεκίνο.

Μια αναφορά των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης επαίνεσε την εκδήλωση μετά: «Στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, το βιβλιοπωλείο φιλοξένησε τον Κινέζο Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τσούι Τιανκάι και έναν ανώτερο αξιωματούχο της κινεζικής κυβέρνησης για μια συζήτηση σχετικά με το βιβλίο του Σι πάνω στη διοίκηση της Κίνας».

Οι δεσμοί Γουόλ Στριτ-Κίνας

Μετά τον εμπορικό πόλεμο, πολλοί αμερικανικοί βιομηχανικοί κλάδοι άρχισαν να αποφεύγουν τις κινεζικές επενδύσεις, αλλά η Γουόλ Στριτ έχει εντείνει τους επιχειρηματικούς της δεσμούς μετά τις κινήσεις του Πεκίνου για άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο σύμβουλος εμπορίου του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο, σε συνέντευξη τον Οκτώβριο με την Epoch Times, χαρακτήρισε τη Γουόλ Στριτ ως «μεγάλη κοινωνιοπαθητική», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνεχή αύξηση των επενδύσεων της Γουόλ Στριτ στην Κίνα.

«Δεν έχουν καμία ηθική ή πατριωτισμό. Όλα είναι για τα λεφτά», είπε ο Ναβάρο.

Εν τω μεταξύ, οι κορυφαίοι δείκτες χρηματιστηριακών αγορών υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο επειδή συμπεριέλαβαν κινεζικές μετοχές – με ορισμένες κινεζικές εταιρείες να συνδέονται με το στρατό του καθεστώτος ή να έχουν βοηθήσει σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επειδή πολλά επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες, αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί χρηματοδοτούν άθελά τους τις κακοήθεις φιλοδοξίες του ΚΚΚ, έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο, ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστική εντολή που απαγορεύει τις επενδύσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται από το Πεντάγωνο «να ανήκουν ή να ελέγχονται» από τον κινεζικό στρατό, για να εμποδίσει τη ροή του αμερικανικού κεφαλαίου στη χρηματοδότηση των στρατιωτικών στόχων του ΚΚΚ. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου 2021. Οι επενδυτές των ΗΠΑ έχουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 να εκποιήσουν τα χρεόγραφα τους.

Σε απάντηση, ο δείκτης FTSE Russell ανακοίνωσε στις 4 Δεκεμβρίου ότι θα ρίξει μετοχές οκτώ κινεζικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα του Πενταγώνου. Οι μετοχές αυτών των εταιρειών θα αφαιρεθούν από το FTSE Global Equity Index Series και πολλών άλλων από τις 21 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του κύκλου των προεδρικών εκλογών του 2020, η Γουόλ Στριτ συνέβαλε περισσότερα από 70 εκατ. δολάρια στην πολιτική εκστρατεία του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν, πολύ περισσότερα από όσα έλαβε ο Τραμπ από αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και τράπεζες επενδύσεων, σύμφωνα με το CNBC. Αυτό είναι επίσης περισσότερο από ό,τι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνέλεξε αθροιστικά από τη Γουόλ Στριτ στις δύο προεδρικές του εκλογές.

Δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί συγκέντρωσαν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από τον κλάδο, «αυτό μου λέει ότι κάνουν συμφωνίες», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στις 3 Νοεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στη Βιρτζίνια.

«Αυτό που δεν έκανα είναι να καλέσω τη Γουόλ Στριτ και να πω, στείλε μου 25 εκατ. δολάρια… στον επικεφαλή κάθε εταιρείας. Θα μπορούσα να το είχα κάνει. Θα ήμουν ο βασιλιάς της συγκέντρωσης χρημάτων αν το έκανα αυτό. Αλλά μόλις το κάνεις αυτό, δεν μπορείς πλέον να συναλλάσσεσαι σωστά με αυτούς. Απλά δεν μπορείς», είπε.

H Emel Akan συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε