Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Κινέζοι καθολικοί προσεύχονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα σε μια υπόγεια εκκλησία στις 9 Απριλίου 2017. (Kevin Frayer/Getty Images)

Το Πεκίνο εντείνει την καταστολή της πίστης, χαρακτηρίζοντας τους πιστούς ως φορείς «νοητικών ιών»

Συνέντευξη του πρόεδρου της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει εντείνει την καταστολή όλων των θρησκειών, ενώ χαρακτηρίζει τους πιστούς ως ανθρώπους «που έχουν προσβληθεί από ιούς της σκέψης», σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ για τη θρησκευτική ελευθερία.

«Αντί να κάνει βελτιώσεις στη μεταχείριση της κινεζικής κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της πίστης, στους ανθρώπους των πεποιθήσεων, έχει εντείνει και μετατρέπει αυτό το καθεστώς σε καθεστώς γενοκτονίας», δήλωσε ο Αμερικανός-Ουιγούρος Νούρι Τερκέλ, πρόεδρος της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), σε συνέντευξή του στο αδελφό μέσο ενημέρωσης NTD της Epoch Times.

«Καταδιώκουν ανελέητα θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων, των Ουιγούρων, των Θιβετιανών βουδιστών, των χριστιανών [και] των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κίνα έχει «επιδεινωθεί σημαντικά από πέρυσι».

Ο Νούρι Τερκέλ, πρόεδρος της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, μιλάει σχετικά με τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας από την Κίνα στις 14 Δεκεμβρίου 2022. (USCIRF/screenshot μέσω NTD)

 

«Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτηρίζει δημοσίως ανοιχτά τους ανθρώπους της πίστης σε κάποιου είδους ανθρώπους που έχουν ψυχική ασθένεια, οι οποίοι προσβλήθηκαν από ιούς της σκέψης», είπε.

Αύξηση της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική πειθαρχία που περιλαμβάνει διαλογιστικές ασκήσεις και ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται στις βασικές αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Η πρακτική απέκτησε δημοτικότητα στην Κίνα κατά τη δεκαετία του 1990, με εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των ασκούμενών της σε 70 έως 100 εκατομμύρια εκείνη την εποχή.

Το κομμουνιστικό καθεστώς, φοβούμενο ότι ο αριθμός των ασκουμένων αποτελούσε απειλή για τον έλεγχό του, ξεκίνησε μια σαρωτική εκστρατεία με στόχο την εξάλειψη της πρακτικής. Η εκστρατεία κατά του Φάλουν Γκονγκ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1999 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εκατομμύρια ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν κρατηθεί σε φυλακές, στρατόπεδα εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν υποστεί βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα.

Η έκθεση του USCIRF αναφέρει 7.331 περιπτώσεις παρενόχλησης και σύλληψης ασκουμένων

του Φάλουν Γκονγκ, 633 καταδίκες σε φυλακές και 72 θανάτους εξαιτίας της δίωξης.

Ένας από τους ασκούμενους που πέθανε είναι ο Πανγκ Σουν, ένας 30χρονος ραδιοφωνικός παρουσιαστής για ένα κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στη νοτιοδυτική Κίνα. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια επειδή μοίραζε φυλλάδια που ευαισθητοποιούσαν για την εκστρατεία της δίωξης. Τον Δεκέμβριο, περίπου ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, ήταν νεκρός. Υπήρχαν μώλωπες και ίχνη αίματος στα χείλη, το στήθος και τα πόδια του.

«Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν υποβληθεί σε όλες τις μορφές βασανιστηρίων, σωματικής κακοποίησης, νοσηλείας με το πρόσχημα ότι είναι ψυχικά άρρωστοι», δήλωσε ο Τερκέλ, σημειώνοντας ότι το καθεστώς έχει υποβάλει τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ σε μια πρακτική εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία.

«Το θέμα αυτό κερδίζει έδαφος», είπε, αναφερώμενος την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νόμου «Stop Forced Organ Harvesting Act».

«Στο τέλος της ημέρας, η κινεζική ηγεσία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι της πίστης στην πραγματικότητα δεν αποτελούν απειλή για την κοινωνία», αλλά μια δύναμη που συμβάλλει σε μια υγιή κοινωνία, είπε.

«Οι χώρες που σέβονται τη θρησκευτική ελευθερία γίνονται φυσικά μια αρμονική και ειρηνική κοινωνία. Η χώρα ή το καθεστώς που καταπιέζει τη θρησκευτική ελευθερία δημιουργεί δυσαρέσκεια και σε ένα βαθμό, θέτει τα θεμέλια για βίαιες δραστηριότητες», είπε.

Πρόσθεσε ότι το καθεστώς της Κίνας «επενδύει τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια και επίσης καταπιέζει βάναυσα τους πιστούς, αυτό πρέπει να σταματήσει».

Καταστολή της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ

Ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής Φρανκ Γουλφ είναι ο σημερινός επίτροπος του USCIRF. Σε συνέντευξή του στην Epoch Times, ο Γουλφ τόνισε την καταστολή της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.

Ο Γουλφ επεσήμανε τη σύλληψη του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ που τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας, Τζιμι Λάι. Ο Λάι καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και εννέα μήνες φυλάκιση για απάτη, αφού καταδικάστηκε για παραβίαση σύμβασης μίσθωσης για την έδρα της εφημερίδας του τον περασμένο Δεκέμβριο. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο το 2020.

Ο επίτροπος επικαλέστηκε επίσης την περίπτωση του Τζόσουα Γουόνγκ, ιδρυτή του φιλοδημοκρατικού κόμματος Demosisto.

Ο νεαρός ακτιβιστής έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί πολλές φορές από το 2018 με κατηγορίες όπως παράνομη συνάθροιση, ασέβεια προς το δικαστήριο, συμμετοχή και υποκίνηση άλλων να συμμετάσχουν σε παράνομη συνάθροιση και παραβίαση του κανονισμού του Χονγκ Κονγκ περί μη μεταμφίεσης. Ο νόμος πριν από την COVID καθιστούσε παράνομη τη χρήση κάλυψης προσώπου σε διαμαρτυρία ή συνέλευση. Ο Γουόνγκ συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2019 για συμμετοχή σε «μη εξουσιοδοτημένη» διαμαρτυρία κατά του νόμου.

Στις αρχές Μαρτίου 2022, κατηγορήθηκε για ανατροπή της κρατικής εξουσίας επειδή συμμετείχε σε ανεπίσημες προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές του 2020 για το Νομοθετικό Συμβούλιο.

Ο Γουλφ μίλησε επίσης για τον πρώην επίσκοπο του Χονγκ Κονγκ καρδινάλιο Τζόζεφ Ζεν. Πέρυσι, ο καθολικός καρδινάλιος συνελήφθη και κρίθηκε ένοχος για ένα ταμείο που βοηθούσε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ «άσκησαν δίωξη κατά του καρδινάλιου Ζεν, ο οποίος είναι ενενήντα ετών. Και αν τον έστελναν στη φυλακή, πιθανότατα αυτό θα ήταν σχεδόν θανατική ποινή», δήλωσε ο Γουλφ στην Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε