Η Κίνα ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι προτίθεται να προωθήσει τις διεθνείς ανταλλαγές και τη συνεργασία στον τομέα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων μεταξύ των χωρών της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (BRI). Η δήλωση αυτή προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των παρατηρητών της Κίνας, οι οποίοι πιστεύουν ότι η πραγματική ατζέντα του καθεστώτος είναι η εξάπλωση της πρακτικής της βίαιης αφαίρεσης οργάνων.
Η 7η Διεθνής Διάσκεψη της Κίνας για τη δωρεά οργάνων και το Διεθνές Φόρουμ Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος»πραγματοποιήθηκε στο Νανίνγκ της επαρχίας Γκουανγκσί από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου. Στο συνέδριο, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Κίνα κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο και την πρώτη θέση στην Ασία στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων για επτά συνεχόμενα έτη.
Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Δρ Χουάνγκ Τζιεφού, πρόεδρος της Επιτροπής Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Ανθρωπίνων Οργάνων, δήλωσε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα θα προωθήσει τις διεθνείς ανταλλαγές και την πρακτική συνεργασία στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων μεταξύ των χωρών της BRI με βάση το μοντέλο της «αμοιβαίας διαβούλευσης, της αμοιβαίας οικοδόμησης και της αμοιβαίας ανταλλαγής».
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2005, ο Δρ Χουάνγκ πραγματοποίησε αυτόλογη μεταμόσχευση ήπατος στο Πρώτο Συνδεδεμένο Νοσοκομείο με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιντζιάνγκ. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αποτυχίας, ο Δρ Χουάνγκ ζήτησε τρία εφεδρικά συκώτια, ένα από τα νοσοκομεία που είναι συνδεδεμένα με τα ιατρικά πανεπιστήμια της Γκουανγκζού, ένα από το Τσονγκτσίνγκ και ένα από τη Σιντζιάνγκ.
Μετά από 15 ώρες χειρουργικής επέμβασης και 24 ώρες παρακολούθησης μετά τη μεταμόσχευση, ο Δρ Χουάνγκ δήλωσε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και τα εφεδρικά συκώτια πλέον δεν χρειάζονταν.
Για να είναι τρία εφεδρικά συκώτια έτοιμα για χρήση πριν από τη μεταμόσχευση και σε κατάσταση αναμονής για 39 ώρες, πιθανότατα προήλθαν από ζώντες ανθρώπους, καθώς τα συκώτια δεν μπορούν να διατηρηθούν σε υποθερμική κατάσταση για περισσότερο από 12 ώρες.
Η Κίνα παρέχει επίσης επί του παρόντος εκτεταμένη εκπαίδευση στους γιατρούς που πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις οργάνων σε ολόκληρη τη χώρα.
Το Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Νοσοκομείου Τονγκτζί στη Γούχαν εξέδωσε ανακοίνωση στις 4 Δεκεμβρίου για την πρόσληψη και την εκπαίδευση χειρουργών στη μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, νεφρών και παγκρέατος. Κάθε χρόνο, το ινστιτούτο εκπαιδεύει τέσσερις χειρουργούς μεταμοσχεύσεων καρδιάς, έξι χειρουργούς μεταμοσχεύσεων ήπατος, 16 χειρουργούς μεταμοσχεύσεων νεφρού και τρεις χειρουργούς μεταμοσχεύσεων παγκρέατος. Η περίοδος εκπαίδευσης είναι 12 μήνες.
Παρόμοιες ανακοινώσεις εκδόθηκαν από το Ίδρυμα Ανάπτυξης Μεταμοσχεύσεων Οργάνων της Κίνας, το Πρώτο Συνδεδεμένο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Xi’an Jiaotong, το Νοσοκομείο Sun Yat-sen Memorial του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen, το Νοσοκομείο Xiangya No. 2 του Κεντρικού Νοτίου Πανεπιστημίου, το Νοσοκομείο Φιλίας του Πεκίνου που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Πρωτεύουσας και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Νοσοκομείου της Δυτικής Κίνας.
Ο Λάι Τζιανπίνγκ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο διεθνές δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου της Κίνας, δήλωσε στους Epoch Times ότι η βίαιη αφαίρεση οργάνων στην Κίνα έχει συγκαλυφθεί επειδή δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου και του Τύπου υπό την εξουσία του ΚΚΚ.
Η ζωή και η υγεία των ισχυρών και των πλουσίων στην Κίνα έχουν καταστεί παράγοντας που τους δίνει το προνόμιο να υπερισχύουν έναντι των ζωών των άλλων ανθρώπων και το ΚΚΚ το έχει χρησιμοποιήσει αυτό για να βιομηχανοποιήσει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα, δήλωσε ο κ. Λάι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG) δημοσίευσε μια έκθεση τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) συνεχίζει το έγκλημα της αφαίρεσης οργάνων από μεγάλο αριθμό ανυποψίαστων δοτών και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τράπεζες οργάνων από εξαναγκαστική συγκομιδή στην Κίνα.
Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στα μεγάλα νοσοκομεία της Κίνας έχουν επεκταθεί λόγω της μαζικής αφαίρεσης οργάνων από τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ καθώς και από άλλους φυλακισμένους συνείδησης και εθνοτικές μειονότητες. Ο Δρ Χουάνγκ κατηγορείται επίσης από διεθνείς εμπειρογνώμονες ότι συμμετέχει στην πρακτική της βίαιης αφαίρεσης οργάνων.
Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, παρουσιάστηκε στο κοινό στις 13 Μαΐου 1992 από τον ιδρυτή του Λι Χονγκζί. Οι διδασκαλίες του Φάλουν Γκονγκ βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Οι πέντε σειρές ασκήσεων διαλογισμού της εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Κίνα από στόμα σε στόμα, καθώς οι άνθρωποι βίωσαν θαύματα υγείας και ηθικής βελτίωσης. Στις 20 Ιουλίου 1999, ο πρώην δικτάτορας του ΚΚΚ Τζιανγκ Ζεμίν ξεκίνησε διώξεις και μια εκτεταμένη προπαγανδιστική εκστρατεία κατά του Φάλουν Γκονγκ και των δεκάδων εκατομμυρίων οπαδών του, λόγω της δημοτικότητας της πρακτικής που δεν ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους.
Αγνοούμενοι μαθητές
Στις 14 Οκτωβρίου 2022, ένας 15χρονος μαθητής λυκείου με το όνομα Σου Σινιού από το Γυμνάσιο Ζιγιουάν στην πόλη Σανγκράο της επαρχίας Τζιανγκσί, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την σχολική του μονάδα και το πτώμα του ανακαλύφθηκε αργότερα. Οι κάτοικοι της περιοχής αποκάλυψαν ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος με μια σπάνια ομάδα αίματος είχε αρρωστήσει σοβαρά και ο τύπος αίματος του Σου Σινιού έτυχε να ταιριάζει, γεγονός που οδήγησε σε υποψίες ότι αυτός μπορεί να ήταν ο πραγματικός λόγος της εξαφάνισής του.
Έπειτα από αυτό το γεγονός, υπήρξαν αναφορές για περισσότερες από δέκα περιπτώσεις εξαφάνισης μαθητών γυμνασίου και λυκείου στις επαρχίες Χουμπέι, Τζιανγκσί, Γκουανγκντόνγκ και Χενάν, προκαλώντας ανησυχίες για την παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων.
«Η περίπτωση της εξαφάνισης και του θανάτου του Σου Σινιού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της περίεργης εξαφάνισης πολλών Κινέζων μαθητών και οι άνθρωποι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα της εμπορίας οργάνων. Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει στην Κίνα», δήλωσε ο κος Λάι.
Οι παρατηρητές της Κίνας φοβούνται ότι το μοντέλο της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» του ΚΚΚ για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων οργάνων θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμπλοκή περισσότερων χωρών στο έγκλημα της βίαιης αφαίρεσης οργάνων από το ΚΚΚ.
Στις 28 Νοεμβρίου, μια απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Τόκιο στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 100 Ιάπωνες εμπλέκονται εν αγνοία τους σε τέτοιου είδους εγκλήματα.
Ο Χιρομίτσι Κικούτσι, διαμεσολαβητής στην μεταμοσχευτική διαδικασία, καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση για παραβίαση του νόμου περί μεταμοσχεύσεων οργάνων. Παραδέχτηκε ότι είχε παραπέμψει περίπου 170 άτομα για μεταμοσχεύσεις τα τελευταία 20 χρόνια, το 90% των οποίων διεξήχθησαν σε κινεζικά νοσοκομεία.
Η υπόθεση έγινε μετά από συνέντευξη που παραχώρησε στους Epoch Times στις 25 Ιουνίου 2022 ο Ιάπωνας Ούσιο Σουγκαβάρα, ο οποίος έτυχε να γίνει από κοντά μάρτυρας της φρίκης της βίαιης αφαίρεσης οργάνων στην Κίνα.
Το 2007, όταν ο αδελφός ενός φίλου του κου Σουγκαβάρα πήγε με μεσάζοντα να κάνει μεταμόσχευση ήπατος στο Γενικό Νοσοκομείο της Ένοπλης Αστυνομίας στο Πεκίνο, στον κο Σουγκαβάρα ανατέθηκε η παράδοση ενός πρωτεϊνικού φαρμάκου που χρειαζόταν πριν από την επέμβαση.
Ο άνδρας ήταν αναίσθητος και ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Ο γιατρός είπε στον κ. Σουγκαβάρα ότι ο άνδρας ήταν ένας 21χρονος ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ που είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Οι τένοντες στα χέρια και τα πόδια του δότη είχαν αποκοπεί και ο γιατρός εξήγησε ότι αυτό έγινε «για να αποτραπεί η διαφυγή και για να μην τεντωθούν οι μύες του δότη και επηρεάσουν την ποιότητα του οργάνου όταν αυτό αφαιρεθεί».
Ο κος Σουγκαβάρα δήλωσε: «Ο αδελφός του φίλου μου πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης και φυσικά το άτομο του οποίου τα όργανα αφαιρέθηκαν πέθανε επίσης και δεν ξέρω τι συνέβη στο σώμα του».
Αυτά που είπε προκάλεσαν σοκ σε όλη την Ιαπωνία. Ο Χιροάκι Μαρουγιάμα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Καναγκάουα στο Αμάγκο, είπε στον Ντάικι ότι απαιτείται νομοθεσία για την απαγόρευση των μεταμοσχεύσεων οργάνων σε χώρες όπως η Κίνα, μια χώρα που παραβιάζει θρασύτατα τα ανθρώπινα δικαιώματα.