Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν άρχισαν τον Ιούνιο του 2022 διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο, αψηφώντας την Κίνα.

Το Πεκίνο καταδικάζει την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ταιβάν στις ΗΠΑ

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα τη σύντομη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον αυτονομιστή και ταραχοποιό και δηλώνοντας ότι το Πεκίνο θα λάβει ισχυρά μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία του.

Ο Λάι, που θεωρείται φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ταϊβάν στις εκλογές του Ιανουαρίου, έφθασε στην Νέα Υόρκη αργά χθες, η οποία επισήμως αποτέλεσε στάση στο ταξίδι του προς την Παραγουάη όπου θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του προέδρου της χώρας.

Η Κίνα, που υποστηρίζει ότι η Ταιβάν είναι δικό της έδαφος, έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει το ταξίδι του Λάι, που περιλαμβάνει μια ακόμα στάση, αυτή τη φορά στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη κατά την επιστροφή του στην Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν είναι γεγονός ότι είναι ανεξάρτητη χώρα, με δικό της στρατό, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και σύνταγμα. Το κινεζικό καθεστώς διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της εθνικής του επικράτειας και λέει ότι η αυτοδιοικούμενη νησιωτική δημοκρατία δεν πρέπει να έχει επίσημες κυβερνητικές ανταλλαγές με άλλες χώρες. Η Ταϊβάν, ωστόσο, έχει εντείνει τις ανταλλαγές με χώρες που δεν την αναγνωρίζουν επίσημα ως χώρα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά την άφιξη του Λάι στη Νέα Υόρκη με προγραμματισμένη πτήση από την Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι αντίθετο σε κάθε είδους επίσκεψη στις ΗΠΑ από «αυτονομιστές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Ο Λάι εμμένει πεισματικά στην αυτονομιστική θέση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και είναι απολύτως ταραχοποιός», ανέφερε το υπουργείο.

Η Ταϊβάν βρίσκεται στον «πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας» και τα γεγονότα έχουν καταδείξει επανειλημμένα ότι ο λόγος για την αύξηση της έντασης στο Στενό της Ταϊβάν είναι το γεγονός ότι η Ταϊβάν προσπαθεί να «στηριχτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιδιώξει την ανεξαρτησία της», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε