Σάββατο, 13 Σεπ, 2025
Στιγμιότυπο από την εκπομπή China in Focus της Epoch TV, που αναμεταδίδει το επίμαχο βίντεο. (Epoch TV)

Το Πεκίνο κατεβάζει το βίντεο της συνομιλίας Σι-Πούτιν για μακροζωία και μεταμοσχεύσεις

Διεθνή θύελλα προκάλεσε το βίντεο με τη συνομιλία των Σι και Πούτιν για αθανασία μέσω μεταμοσχεύσεων, το οποίο λογοκρίθηκε από την Κίνα. Η υπόθεση αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιέζει τη διεθνή κοινότητα να δράσει – Έντονες οι αντιδράσεις και ανησυχίες για την ελευθερία του Tύπου

Η Κίνα προχώρησε στην αφαίρεση του βίντεο που κατέγραφε συνομιλία μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά στις 3 Σεπτεμβρίου 2025 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Πεκίνο. Το βίντεο έδειχνε τους δύο ηγέτες να συνομιλούν για τη μακροζωία και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, προκαλώντας διεθνή ανησυχία και συζητήσεις για την κρατικά επιβεβλημένη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους συνείδησης.

Στη συνομιλία που καταγράφηκε από ανοιχτό μικρόφωνο, ο Σι ανέφερε ότι «σήμερα, στα 70 είσαι ακόμα παιδί», με τον Πούτιν να απαντά ότι «τα ανθρώπινα όργανα μπορούν να μεταμοσχεύονται συνεχώς, οι άνθρωποι να παραμένουν νέοι και να επιτευχθεί ακόμα και η αθανασία». Ο Σι συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν προβλέψεις ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν μέχρι και 150 χρόνια αυτόν τον αιώνα.

Η ακύρωση του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Κίνας της πρόσβασης διεθνών πρακτορείων ειδήσεων στο συγκεκριμένο βίντεο που δείχνει τους δύο ηγέτες να συζητούν για τη μακροζωία και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων δείχνει τον φόβο του κινεζικού καθεστώτος για την προσοχή στο θέμα, λένε οι επικριτές.

Η λογοκρισία του βίντεο

Το επίμαχο στιγμιότυπο μεταδόθηκε αρχικά μέσω του κινεζικού κρατικού δικτύου CCTV, το οποίο αργότερα απέσυρε το βίντεο και αφαίρεσε τη σκηνή από τις επαναλήψεις.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, το Reuters – που είχε λάβει την άδεια να χρησιμοποιήσει το υλικό – ανακοίνωσε ότι απέσυρε το βίντεο από τα αρχεία του, αφού το CCTV, μέσω του δικηγόρου του τμήματος, Χε Ντανίνγκ, ισχυρίστηκε πως η χρήση και ο συντακτικός χειρισμός που έκανε το διεθνές πρακτορείο «παρέκλιναν από το συμφωνημένο πεδίο εφαρμογής» και «παραποίησαν τα γεγονότα».

Το Reuters δήλωσε επίσης ότι είχε ήδη διανείμει το βίντεο σε περισσότερους από 1.000 πελάτες μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών και τηλεοπτικών σταθμών.

Σε ανακοίνωσή του, στις 5 Σεπτεμβρίου, το πρακτορείο σημείωσε ότι αφαιρεί το περιεχόμενο επειδή δεν έχει πλέον τη νόμιμη άδεια να δημοσιεύσει αυτό το υλικό, που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Παρά την απόσυρση, το Reuters υπερασπίστηκε την ακρίβεια του ρεπορτάζ του, σημειώνοντας ότι παραμένει δεσμευμένο στην αμερόληπτη και ακριβή δημοσιογραφία. «Εμπιστευόμαστε την ακρίβεια των όσων δημοσιεύσαμε. Εξετάσαμε προσεκτικά το δημοσιευμένο υλικό και δεν βρήκαμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η μακροχρόνια δέσμευση του Reuters για ακριβή, αμερόληπτη δημοσιογραφία έχει διακυβευτεί», δήλωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το περιστατικό, ωστόσο, έφερε ξανά στο προσκήνιο τις κατηγορίες για τις συστηματικές εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα.

Οι αντιδράσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η διεθνής συμμαχία ETAC (International Coalition to End Transplant Abuse in China) δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από την κίνηση του CCTV, καθώς «οι μεταμοσχεύσεις στην Κίνα συνδέονται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το ETAC προειδοποίησε ότι η συνομιλία Σι-Πούτιν ανέδειξε την πιθανότητα χρήσης των μεταμοσχεύσεων όχι για θεραπεία ασθενών, αλλά για την παράταση της ζωής και ακόμη και την επιδίωξη αθανασίας, κάτι που εγείρει άμεσα το φάσμα της αφαίρεσης οργάνων από κρατούμενους συνείδησης χωρίς τη συναίνεσή τους.

Ο ιατρικός οργανισμός DAFOH (Doctors Against Forced Organ Harvesting) εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες. Σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι η αναφορά σε «συνεχή μεταμόσχευση» προϋποθέτει άφθονα διαθέσιμα όργανα, την ώρα που παγκοσμίως η δωρεά οργάνων καλύπτει μόλις το 1% των αναγκών. Η Κίνα, ωστόσο, δηλώνει ποσοστό 12%, αριθμός που σύμφωνα με τους DAFOH δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς την ύπαρξη ενός παράνομου μηχανισμού παροχής οργάνων.

Ο οργανισμός DAFOH υπενθύμισε ότι το China Tribunal, υπό τον Sir Geoffrey Nice, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων στην Κίνα λαμβάνει χώρα σε «σημαντική κλίμακα», με κύρια θύματα τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, ενώ στόχο αποτελούν και οι Ουιγούροι, οι Χριστιανοί και οι Θιβετιανοί.

«Η μεταμοσχευτική ιατρική δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μέσο συνεχούς αντικατάστασης οργάνων με σκοπό την αθανασία», τονίζει ο οργανισμός, καλώντας σε ανεξάρτητες διεθνείς έρευνες και σε ενιαία στάση του ιατρικού κόσμου ενάντια στη χρήση των μεταμοσχεύσεων για πολιτικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μοσχεύματα είναι σπάνια και οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο περιμένουν χρόνια για να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Ο σκοπός της ιατρικής είναι να θεραπεύει τους ασθενείς όχι να παρατείνει τις ζωές των πολιτικών ελίτ μέσω επαναλαμβανόμενων μεταμοσχεύσεων, δήλωσαν οι DAFOH, θέτοντας το ερώτημα: «Βρίσκεται η μεταμοσχευτική ιατρική στο χείλος της μεταμόρφωσης από θεραπευτικό επάγγελμα σε βιοτεχνολογικό κλάδο που μηχανεύεται μακροζωία εις βάρος άλλων ζωών;»

«Η μεταμοσχευτική ιατρική δεν πρέπει να μετατραπεί σε ‘εργαλείο ευεξίας’, με συνεχείς αντικαταστάσεις οργάνων που έχουν στόχο τη μακροζωία και την αθανασία.

Πολιτικές και νομοθετικές εξελίξεις

Το περιστατικό συνέπεσε με τη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες νέων νομοθετικών μέτρων. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη εγκρίνει τον νόμο Stop Forced Organ Harvesting και τον νόμο Falun Gong Protection, ενώ πρόσφατα εισήχθη ο νόμος Uyghur Genocide Accountability and Sanctions 2025, που επεκτείνει τις κυρώσεις του νόμου του 2020 για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Σιντζιάνγκ.

Οργανώσεις προειδοποιούν ότι η ταχεία υιοθέτηση των νομοθεσιών είναι κρίσιμη ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή της Δύσης σε εγκλήματα που συνδέονται με το κινεζικό μεταμοσχευτικό σύστημα.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε