Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Ο Κινέζος πολιτικός σκιτσογράφος Badiucao μιλάει μπροστά από μια σατιρική εικονογράφηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ (Carrie Lam) με τίτλο «Is the Bill Dead» κατά τη διάρκεια του «Be Water: Hong Kong v China» στο συνεδριακό κέντρο Melbourne City στις 04 Σεπτεμβρίου 2019 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. (Asanka Ratnayake/Getty Images)

Το Πεκίνο προσπαθεί να εμποδίσει έκθεση καλλιτέχνη στην Πολωνία

Ένας Κινεζοαυστραλός αντιφρονών σκιτσογράφος απευθύνεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για υποστήριξη μετά την απόπειρα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) να κλείσει την έκθεση τέχνης του στην Πολωνία.

Η έκθεση, προγραμματισμένη να εγκαινιαστεί στις 9 Ιουνίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κάστρου Ujazdowski (Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art ) στη Βαρσοβία της Πολωνίας, παρουσιάζει τα έργα του Badiucao.

Η ομώνυμη έκθεση, «Tell China’s Story Well» («Πες καλά την ιστορία της Κίνας»), είναι εμπνευσμένη από ένα κομματικό σύνθημα του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ που καλεί το ΚΚΚ να παρουσιάσει τη διεθνή εικόνα της Κίνας με θετικό τρόπο.

Το έκθεμα του Badiucao αναδεικνύει θέματα όπως η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιντζιάνγκ, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ, ο εκφοβισμός του ΚΚΚ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στα Στενά της Ταϊβάν, καθώς και η υποστήριξη του Σι στην εισβολή του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ένας πίνακας απεικονίζει τον Σι να τρώει ανθρώπινη σάρκα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας, ενός από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας μετά την εισβολή του Πούτιν, παρείχε χρηματοδότηση για την έκθεση.

Η κινεζική πρεσβεία στη Βαρσοβία έστειλε επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας, εκφράζοντας την οργή της για το περιεχόμενό της.

«Αυτές οι αφίσες αποτελούν σπίλωση της εικόνας της Κίνας και των Κινέζων ηγετών, πληγώνουν τα αισθήματα του κινεζικού λαού και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κίνας και Πολωνίας», αναφέρεται στην επιστολή που είδε το Australian Broadcasting Corporation.

«Το απορρίπτουμε σθεναρά».

«Δεν θέλουμε να πραγματοποιηθεί στην Πολωνία αυτού του είδους η έκθεση που υπονομεύει τις σχέσεις Κίνας-Πολωνίας».

Αφίσα για την έκθεση του Badiucao στη Βαρσοβία, Πολωνία. (ιστοσελίδα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κάστρου Ujazdowski)

 

Ο 37χρονος Badiucao απάντησε λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Πολωνία, Γιάο Ντόνγκι (Yao Dongye), είχε επισκεφθεί τον διοργανωτή δύο φορές για να συζητήσει την έκθεση.

«Ο κ. Γιάο, σύμβουλος του κινεζικού προξενείου στην Πολωνία, επισκέφθηκε ξανά σήμερα το μουσείο τέχνης στη Βαρσοβία @u_jazdowski όπου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ατομική μου έκθεση # Tell China’s Story Well».

«Ο σύμβουλος Γιάο εξέφρασε έντονα πώς η έκθεσή μου θα πλήξει την εικόνα της κινεζικής ηγεσίας και θα πληγώσει τα αισθήματα των «μικρών ροζ» και τόνισε ότι οι «πατριώτες» της Βαρσοβίας είναι χιλιάδες», έγραψε ο Badiucao σε ανάρτησή του στο Twitter (στα κινεζικά) στις 13 Ιουνίου.

«Πριν φύγει, απέρριψε την υπογεγραμμένη αφίσα της έκθεσης ως δώρο, γεγονός που επίσης πλήγωσε τα συναισθήματά μου ως καλλιτέχνη».

Έντονη αντίδραση από την πολωνική κοινότητα

Η παρέμβαση του ΚΚΚ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Πολωνία.

Ο διοργανωτής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει την παρέμβαση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία και την έκπληξή μας για τις ενέργειες της κινεζικής πρεσβείας στη Βαρσοβία κατά του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Κάστρο Ujazdowski, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές ημέρες και έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τα εγκαίνια της έκθεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ταυτόχρονα, η ιστοσελίδα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Κάστρο Ujazdowski μπλοκαρίστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

«Καλούμε όλους όσοι είναι προσηλωμένοι στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης να υποστηρίξουν εμάς και τον καλλιτέχνη στην αντίσταση αυτής της πίεσης, επισκεπτόμενοι την επερχόμενη έκθεση και γράφοντας επιστολές υποστήριξης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Ο Stan, γνωστός Πολωνός YouTuber, δήλωσε ότι οι ενέργειες των αξιωματούχων της κινεζικής πρεσβείας ενδέχεται να παραβίασαν το πολωνικό Σύνταγμα.

«Δεν έχει σημασία σε ποια χώρα βρίσκεται το ΚΚΚ, θέλει να ακούει μόνο εκείνες τις λέξεις όπως «Ζήτω ο αυτοκράτορας» που το υποστηρίζουν», δήλωσε στο Radio Free Asia. «Η εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης στην Πολωνία είναι επίσης κατοχυρωμένη στο Σύνταγμά μας. Το πολωνικό Σύνταγμα, ο ποινικός κώδικας και οι νόμοι που απαγορεύουν την ολοκληρωτική προπαγάνδα».

«Η πίεση της κινεζικής πρεσβείας είναι αντισυνταγματική, η οποία αγνοεί ευθέως την εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης στην πολωνική νομοθεσία. [Χαίρομαι] που ο διοργανωτής δεν συνεργάστηκε με την απαίτηση του ΚΚΚ».

Ο Badiucao λέει ότι η φιλοξενία μιας παρόμοιας έκθεσης στην Αυστραλία είναι δύσκολη

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΚ προσπαθεί να λογοκρίνει τον Badiucao, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του «τον λιγότερο αγαπημένο καλλιτέχνη του ΚΚΚ».

Έχοντας ασχοληθεί επί μακρόν με τη δημιουργία γελοιογραφιών και την πολιτική σάτιρα, ο Badiucao επρόκειτο να διοργανώσει έκθεση στο Χονγκ Κονγκ το 2018. Ωστόσο, ακυρώθηκε λόγω της πίεσης του Πεκίνου.

Ενώ έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για εκθέσεις στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ιταλία και το Βέλγιο, ο νεαρός καλλιτέχνης δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να συγκεντρώσει υποστήριξη στην Αυστραλία.

«Υπάρχει τόση αυτολογοκρισία που συμβαίνει στην καλλιτεχνική κοινότητα, ειδικά στην Αυστραλία, σε βαθμό που σπάνια έχω την ευκαιρία να εκθέσω, είτε πρόκειται για εμπορικό χώρο είτε για ίδρυμα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Badiucao στην εφημερίδα Sydney Morning Herald.

Επισκέπτης φωτογραφίζει το «Winnie the Trophies, 2017», έργο τέχνης του Κινέζου αντιφρονούντα καλλιτέχνη Badiucao στην έκθεση «Η Κίνα (δεν) είναι κοντά – έργα ενός αντιφρονούντα καλλιτέχνη», στο μουσείο Santa Giulia στην Μπρέσια της Ιταλίας στις 12 Νοεμβρίου 2021. (Piero Cruciatti/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Badiucao συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Πολωνία, Λόιντ Μπρόντρικ (Lloyd Brodrick) στις 14 Ιουνίου.

«Συζήτησαν το έργο του Badiucao, τις ανησυχίες του σε σχέση με την προσωπική του ασφάλεια και την υποστήριξη που παρέχει η αυστραλιανή κυβέρνηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου (Department of Foreign Affairs and Trade-DFAT) στην Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το DFAT δήλωσε ότι ο Μπρόντρικ είδε το έκθεμα του Badiucao με τον καλλιτέχνη και συζήτησαν για το έργο του και την ασφάλειά του.

Ο πρέσβης συζήτησε επίσης την ασφάλεια του Badiucao με Πολωνούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του κάστρου Ujazdowski.

«Είμαι ευτυχής που βλέπω την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στην ελευθερία του λόγου από την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Πολωνία», έγραψε ο καλλιτέχνης σε ανάρτηση στο Twitter την ίδια ημέρα.

Η Epoch Times επικοινώνησε με την κινεζική πρεσβεία στην Πολωνία και το Υπουργείο Πολιτισμού και Ιστορικής Κληρονομιάς της χώρας για σχόλια.

Από την Cindy Li

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε