Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Αστυνομικοί και μέλη της ασφάλειας ελέγχουν το πλήθος μετά την επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας δίπλα στην πλατεία Τιενανμέν και την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, Κίνα, την 1η Οκτωβρίου 2021. (Kevin Frayer/Getty Images)

Το Πεκίνο συνέλαβε 1,43 εκατ. ανθρώπους σε μια εκστρατεία ασφαλείας 100 ημερών ενόψει της εθνικής συνάντησης

Το Πεκίνο έχει θέσει υπό κράτηση 1,43 εκατομμύρια Κινέζους σε μια τρίμηνη εκστρατεία ασφαλείας ενόψει της εθνικής συνόδου του κόμματος. Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι συλληφθέντες εγκληματίες.

Απαιτείται αυστηρότερη ασφάλεια καθώς πλησιάζει το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Το καθεστώς έθεσε σε εφαρμογή μια «επιχείρηση 100 ημερών» που ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 27 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας εξήρε την επιτυχία της εκστρατείας: Μέχρι σήμερα, η επιχείρηση έχει επιλύσει περισσότερες από 640.000 ποινικές υποθέσεις και έχει συλλάβει περισσότερα από 1,43 εκατομμύρια άτομα.

Ωστόσο, πολλοί λεγόμενοι ύποπτοι είναι απλώς απλοί Κινέζοι πολίτες, όπως αντιφρονούντες, ακτιβιστές, χριστιανοί και ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ.

Εχθροί του λαού

Το καθεστώς ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση ήταν η σκληρή γροθιά που χρειαζόταν για την προστασία ευάλωτων ομάδων, όπως, οι γυναίκες, οι ανήλικοι, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι.

Η κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times έμαθε ότι η αστυνομία έβαλε στο στόχαστρο πολλούς μη εγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που τολμούν να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών που έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα, ο δικηγόρος Τσεν Τζιαχόνγκ (Chen Jiahong) αγνοείται από τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν η αστυνομία επισκέφθηκε το σπίτι του στην επαρχία Γκουνανσί στη νότια Κίνα.

Ο Τσεν είχε φυλακιστεί στο παρελθόν με την κατηγορία της «υποκίνησης υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας» επειδή εξέφρασε την υποστήριξή του στα θύματα της καταστολής 709, μιας μαζικής σύλληψης δικηγόρων και ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα το 2015.

Ο Σιάνγκ Τζιφένγκ (Xiang Jinfeng), ένας ακτιβιστής των δικαιωμάτων από την επαρχία Φουτζιάν στη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας, συνελήφθη από την τοπική αστυνομία την 1η Σεπτεμβρίου με άγνωστη κατηγορία. Η οικογένεια ενημερώθηκε μόνο ότι η κράτησή του θα διαρκούσε ένα μήνα, δήλωσε ο αδελφός του Σιάνγκ στην Epoch Times.

Ομαδική φωτογραφία έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πεκίνου την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ακτιβιστές από την Σαγκάη. Η φωτογραφία αναγράφει πάνω: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω από την εξουσία, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων είναι πατριωτική». 10 Δεκεμβρίου 2020 (Ευγενική προσφορά των ερωτηθέντων)

 

Η υποβολή αναφορών στην κυβέρνηση στο Πεκίνο έχει γίνει ρουτίνα για πολλούς Κινέζους που πιστεύουν ότι η φωνή τους πρέπει να ακουστεί από τις αρχές. Ωστόσο, έχουν γίνει και αυτοί στόχοι της τελευταίας εκστρατείας.

Ο Χου Τζιανγκούο (Hu Jianguo), για παράδειγμα, είναι ένας ακτιβιστής από τη Σαγκάη, ο οποίος είπε κάποτε: «Υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας, αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία και την ελευθερία, που είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας στη ζωή».

Αποκάλυψε στις 28 Σεπτεμβρίου στην Epoch Times ότι η αστυνομία είναι επί 24ώρου βάσεως στο γκαράζ του, παρακολουθώντας τον μέρα και νύχτα, εδώ και δύο εβδομάδες, μόνο και μόνο για να τον εμποδίσει να πάει στο Πεκίνο για να υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Χου, ορισμένοι από τους άλλους αιτούντες της Σαγκάης, όπως οι Γιάνγκ Γιονγλάν, Γκου Γκουπίνγκ και Πενγκ Μιαολίν και η κόρη της Πένγκ Τζαν, βρίσκονται επίσης υπό 24ωρη αστυνομική παρακολούθηση.

Είπε: «Είπα σε αυτούς τους κομμουνιστές ότι είναι όλοι τους καταχραστές και κλέφτες που κρατούν χρήματα στο εξωτερικό και εκφοβίζουν τον λαό. Γι’ αυτό, έστειλαν μερικούς ακόμη ανθρώπους [στο σπίτι μου], ακόμη και ένα φορτηγάκι ήταν σταθμευμένο ακριβώς απ’ έξω και μας παρακολουθούσε».

Από το 2005, ο ετήσιος αριθμός των αναφορών στην Κίνα έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έως και 10 εκατομμύρια, σύμφωνα με ένα βιβλίο του 2013 με τίτλο «Petitions, Democracy, and the Rule of Law: China Topics», από το City University of HK Press,

Στην πραγματικότητα, ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών για τη διακυβέρνηση του καθεστώτος έφτασε τα 10,24 εκατομμύρια σε εθνικό επίπεδο το 2000, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία του 2005 από τον Σιόνγκ Γίχαν (Xiong Yihan), ερευνητή στις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Fudan.

Μόνο το 2021, υπήρχαν περισσότερες από 3,8 εκατομμύρια καταγγελίες που απευθύνονταν ειδικά στα κρατικά γραφεία καταπολέμησης της διαφθοράς. Το καθεστώς ισχυρίστηκε ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι είναι η κύρια αιτία των μαζικών συλλήψεων.

Ο Γου Σαοπίνγκ (Wu Shaoping), δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι οι σκληροί έλεγχοι του ΚΚΚ θέτουν ολόκληρη την κοινωνία σε κατάσταση έντασης και ανησυχίας και η πανδημία ήταν ακόμη μια δικαιολογία για τον έλεγχο των ανθρώπων.

Πιστεύει ότι το ΚΚΚ έχει πλήρη επίγνωση ότι «η τρέλα [ο θυμός] του λαού και οι διαμαρτυρίες μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του καθεστώτος», είπε.

Οι Haizhong Ning και Chang Chun συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε