Το Πεντάγωνο δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση από τη Ρωσία του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, μιας νέας προσθήκης στο πυρηνικό της οπλοστάσιο, δεν θεωρήθηκε «απειλή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, δήλωσε το Πεντάγωνο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε τον πύραυλο ως ένα «πραγματικά μοναδικό όπλο».
Το όπλο θα «ενισχύσει το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων μας δυνάμεων, θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα δώσει τροφή για σκέψη σε όσους, εν μέσω έξαλλης επιθετικής ρητορικής, προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.
«Το νέο σύστημα διαθέτει τις υψηλότερες προδιαγραφές από άποψη τακτικής και τεχνολογίας και είναι σε θέση να αντιπαρέλθει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν έχει ανάλογο στον κόσμο και δεν θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Πούτιν.
Το RS-28 Sarmat έχει χαρακτηριστεί από το ΝΑΤΟ ως «Σατανάς 2». Θεωρείται ο ισχυρότερος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας.
Σε απάντηση, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι είδε τη δοκιμή ως ρουτίνα.
«Οι δοκιμές είναι ρουτίνα και δεν αποτέλεσαν έκπληξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Κίρμπι είπε ότι το υπουργείο «δεν θεώρησε ότι η δοκιμή αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους».
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η Ρωσία αναμένεται να αναπτύξει τον Sarmat αργότερα φέτος με 10 ή περισσότερες κεφαλές σε κάθε πύραυλο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, που βρίσκεται περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας, στη βόρεια περιοχή του Αρχάγγελσκ. Έπληξε στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, σε απόσταση περίπου 6.000 χιλιομέτρων.
«Η εκτόξευση είναι η πρώτη στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος δοκιμών. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών, το δοκιμασμένο πυραυλικό σύστημα Sarmat θα αποτελέσει μέρος των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων», ανέφερε ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωσή του μετά τη δοκιμή του πυραύλου.
Απηχώντας τις δηλώσεις του Πούτιν, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ακόμη ότι ο Sarmat θα αυξήσει την ισχύ του πυρηνικού δυναμικού της Μόσχας.
«Ο πύραυλος Sarmat έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να ξεπεράσει αξιόπιστα κάθε υπάρχον και μελλοντικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας», ανέφερε το υπουργείο.
Η δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιείται σε μια στιγμή ακραίας γεωπολιτικής έντασης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Το Πεντάγωνο «παραμένει επικεντρωμένο στην παράνομη και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.
Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.