Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Το καταφύγιο Μπούφφα ντι Περρέρο στις ιταλικές Δολομιτικές Άλπεις. (Alxcrs/Shutterstock)

Το πιο μοναχικό καταφύγιο του κόσμου

Αλπικό καταφύγιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σκαμμένο στα βράχια των Δολομιτικών Άλπεων

Ένα απομονωμένο καταφύγιο σκαμμένο και χτισμένο στον γυμνό βράχο μιας βουνοκορφής των ιταλικών Δολομιτικών Άλπεων, στο βουνό Κριστάλλο, είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ο μοναδικός τρόπος να πάει κανείς εκεί είναι είτε να ακολουθήσει ένα επικίνδυνο μονοπάτι είτε με ελικόπτερο. Ενώ την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε προστασία στους στρατιώτες, το καταφύγιο Μπούφφα ντι Περρέρο ανακαινίστηκε πρόσφατα, κάνοντας την εμφάνισή του στον χάρτη των προορισμών.

Η ονομασία του οφείλεται στον Συνταγματάρχη Κάρλο Μπούφφα ντι Περρέρο, διοικητή του τάγματος Καντόρε. Κατά τη διάρκεια του πολέμου χρησίμευε ως αποθήκη στρατιωτικού εξοπλισμού και ως καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης για τις ταξιαρχίες των Ιταλών Αλπινιστών που μάχονταν κατά των αυστριακών στρατευμάτων.

Η θέση και η κατασκευή του του παρέχουν ιδανική κάλυψη καθώς, ενσωματωμένο όπως είναι απόλυτα στη βουνοπλαγιά, σε υψόμετρο 2.760 μέτρων, είναι ορατό μόνο από μπροστά.

Epoch Times Photo
Το καταφύγιο Μπούφφα ντι Περρέρο στο βουνό Κριστάλλο ήταν αρχικά καταφύγιο για τις ταξιαρχίες των αλπινιστών, που μάχονταν κατά των Αυστριακών κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (Nicram Sabod/Shutterstock)

 

Η θέση και η κατασκευή του του παρέχουν ιδανική κάλυψη καθώς, ενσωματωμένο όπως είναι απόλυτα στη βουνοπλαγιά, σε υψόμετρο 2.760 μέτρων, είναι ορατό μόνο από μπροστά. (Nicram Sabod/Shutterstock)

 

Έχει πέτρινους τοίχους, κεκλιμένη σκεπή, δύο πόρτες, τέσσερα παράθυρα με σκούρα και μερικά απότομα σκαλοπάτια σκαμμένα στον βράχο, που οδηγούν κάτω στην κοιλάδα. (Nicram Sabod/Shutterstock)

 

Η κατασκευή του περιλαμβάνει πέτρινους τοίχους, κεκλιμένη σκεπή, δύο πόρτες, τέσσερα παράθυρα με σκούρα και μερικά απότομα σκαλοπάτια σκαμμένα στον βράχο, που οδηγούν κάτω στην κοιλάδα.

Το καλοκαίρι του 2022, το 6ο Σύνταγμα Αλπινιστών ανέβηκε στο βουνό Κριστάλλο για να επισκεφθεί το καταφύγιο και να το επισκευάσει, αφού η σκεπή του είχε καταρρεύσει κατόπιν δυνατής χιονόπτωσης 18 μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαδικτυακής εφημερίδας Il Dolomiti.

Για να φτάσουν στο καταφύγιο, πέρασαν από το «Σιδερένιο Μονοπάτι» (Via Ferrata Ivano Dibona), χρησιμοποιώντας σκοινένιες σκάλες, σκαλοπάτια και συρματόσκοινα, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με τους Αλπινιστές του 20ου αιώνα.

Η διαδρομή φημίζεται για την κρεμαστή γέφυρα που περιλαμβάνει, μήκους 30 μέτρων. Το πέρασμα της γέφυρας προκαλεί «μοναδικά συναισθήματα», σύμφωνα με την Cortina Dοlomiti. Το μονοπάτι και η γέφυρα φέρουν ακόμα ίχνη των μαχών.

Το ανακαινισμένο καταφύγιο εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, ημερομηνία που αναγράφεται σε αναμνηστική πλακέτα.

18 μήνες μετά από την κατάρρευση της σκεπής του εξαιτίας δυνατής χιονόπτωσης, το καταφύγιο επισκευάστηκε από το 6ο Σύνταγμα Αλπινιστών το 2022. (Evelyne Chassagneux-Bonini/CC BY-SA 4.0)

 

Ορειβάτες στο «Σιδερένιο Μονοπάτι Ίβανο Ντιμπόνα» των ιταλικών Δολομιτικών Άλπεων, στις 26 Ιουνίου 2015. (StentorIII/Shutterstock)

 

Ο Ματέο Περόνι, ορειβάτης και YouTuber, έκανε μια κυκλική διαδρομή περίπου 20 χλμ. μέχρι το καταφύγιο, μαζί με δύο φίλους και ένα GoPro και μοιράστηκε στο YouTube κάποια από τα πλάνα που τράβηξε.

Περνώντας από απόκρημνα χιονισμένα μονοπάτια και γραφικές κορυφές, οι τρεις φίλοι κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους. Πέρασαν μια νύχτα στο καταφύγιο, απολαμβάνοντας τη φιλόξενη ζέστη της ξυλόσομπας και τον ύπνο τους στις ξύλινες κουκέτες. Επέστρεψαν στην αφετηρίας τους 13 ώρες αργότερα.

Το Μπούφφα ντι Περρέρο είναι ένα πραγματικά μοναδικό καταφύγιο. Ίσως είναι ένας καλός προορισμός για τους περιπετειώδεις τύπους, αλλά όχι και τόσο κατάλληλος για τους άπειρους και τους λιγόψυχους.

Στο Μπούφφα ντι Περρέρο μπορείτε να φτάσετε μόνο ακολουθώντας απόκρημνα μονοπάτια – ή με ελικόπτερο. (Inu/Shutterstock)

 

(Alxcrs/Shutterstock)

 

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε