Σάββατο, 14 Δεκ, 2024
Τρομοκράτες της Αλ Σαμπάμπ παρελαύνουν με τα όπλα τους κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στα περίχωρα του Μογκαντίσου, Σομαλία, στις 17 Φεβρουαρίου 2011. (AP Photo/Mohamed Sheikh Nor)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει 10 εκατ. δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον ηγέτη της Αλ Σαμπάμπ, υπεύθυνο για την τρομοκρατική επίθεση του 2020 στην Κένυα

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσφέρει αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των υπευθύνων για την τρομοκρατική επίθεση του 2020 στο αεροδρόμιο Μάντα Μπέι στην Κένυα, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί.

Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, πραγματοποίησε την επίθεση στις 5 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο, το οποίο αποτελεί μέρος στρατιωτικής βάσης των κενυατικών δυνάμεων άμυνας που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις για την παροχή εκπαίδευσης και αντιτρομοκρατικής υποστήριξης στους εταίρους της στην Ανατολική Αφρική.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο ειδικός του αμερικανικού στρατού Χένρι Μέιφιλντ Τζούνιορ και δύο συμβασιούχοι του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (DoD), ο Μπρους Τριπλέτ και ο Ντάστιν Χάρισον. Τραυματίστηκαν επίσης δύο άλλα μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας και ένας τρίτος εργολάβος του DoD, καθώς και ένας στρατιώτης από την Κένυα.

Η επίθεση κατέστρεψε επίσης έξι αμερικανικά αεροσκάφη, ένα αεροσκάφος που ανήκε στους Κενυάτες και αρκετά οχήματα.

Η Αλ Σαμπάμπ δημοσίευσε στη συνέχεια ένα βίντεο στο οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ειδικά καθορισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε δελτίο Τύπου στις 5 Ιανουαρίου ότι προσφέρει την αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή την καταδίκη σε οποιαδήποτε χώρα του Μααλίμ Αϊμάν, του αρχηγού μιας μονάδας της Αλ Σαμπάμπ που έχει πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κένυα και τη Σομαλία, ή οποιουδήποτε ατόμου που συνδέεται με την επίθεση του 2020.

Ο Αϊμάν ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία της επίθεσης του 2020, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο τον χαρακτήρισε ως Ειδικά Καθορισμένο Παγκόσμιο Τρομοκράτη (Specially Designated Global Terrorist-SDGT) τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Ξεχωριστά, η Αλ Σαμπάμπ έχει χαρακτηριστεί ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση (Foreign Terrorist Organization-FTO) και ειδικά καθορισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης (SDGT) από τον Μάρτιο του 2008.

Χάρτης με την κατά προσέγγιση τοποθεσία της τρομοκρατικής επίθεσης στην κομητεία Λάμου της Κένυας. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι οι τρομοκράτες της Αλ Σαμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο Μάντα Μπέι στην κομητεία Λάμου, στην Κένυα, στις 5 Ιανουαρίου 2020. (OpenStreetMaps)

 

«Με έδρα την Ανατολική Αφρική, η Αλ Σαμπάμπ είναι μία από τις πιο επικίνδυνες θυγατρικές της Αλ Κάιντα και είναι υπεύθυνη για πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κένυα, τη Σομαλία και τις γειτονικές χώρες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολίτες των ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο.

«Η τρομοκρατική ομάδα συνεχίζει να σχεδιάζει και να συνωμοτεί για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμφερόντων των ΗΠΑ και των ξένων εταίρων».

Η αμοιβή προσφέρεται μέσω του προγράμματος «Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη» (Rewards for Justice – RFJ) του υπουργείου.

Η Αλ Σαμπάμπ έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων στην Κένυα, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής το 2019 σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι. Η τρομοκρατική ομάδα είναι επίσης υπεύθυνη για την επίθεση του 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άνθρωποι κατά τη διάρκεια τετραήμερης πολιορκίας.

Το 2015, η ομάδα σκότωσε 148 ανθρώπους κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Πανεπιστήμιο Γκαρίσα της Κένυας. Η ομάδα έβαλε στο στόχαστρο τους χριστιανούς φοιτητές του πανεπιστημίου εν μέσω των πυροβολισμών, οι οποίοι αποτέλεσαν τους δεύτερους φονικότερους στην ιστορία της Κένυας.

Νοσηλευτές βοηθούν μια φοιτήτρια που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης των τρομοκρατών της Αλ Σαμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Σομαλία, στην πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα, στην Κένυα, στις 2 Απριλίου 2015. (Carl De Souza/AFP/Getty Images)

 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο Μάντα Μπέι, το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα τα πορίσματά του που προέκυψαν από ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό.

Αν και η έρευνα δεν βρήκε «κανένα μοναδικό σημείο αποτυχίας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών ή υλικές ζημιές» στην αεροπορική βάση κατά τη διάρκεια του συμβάντος -που φέρεται να οδήγησε στην καταστροφή περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής κυβέρνησης αξίας σχεδόν 71,5 εκατομμυρίων δολαρίων- εντόπισε πολλαπλό προσωπικό που φέρεται να ήταν «αμελής στις πράξεις ή τις αδράνειές του, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ευάλωτου αεροδρομίου».

Σύμφωνα με τον στρατηγό του στρατού Στιβ Τάουνσεντ, τον διοικητή της αμερικανικής Africom που διηύθυνε την έρευνα, για την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας ευθύνεται η εφησυχασμένη ηγεσία και η διοίκηση και ο έλεγχος σε τακτικό επίπεδο, η ανεπαρκής κατανόηση της πραγματικής απειλής για την εγκατάσταση, οι ελλείψεις στην οργάνωση, την προετοιμασία και την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας και τα προβλήματα στη διοίκηση της αποστολής.

«Δεν ήμασταν τόσο προετοιμασμένοι στο Μάντα Μπέι όσο έπρεπε να είμαστε», δήλωσε ο Τάουνσεντ. «Η ασφάλεια σε ένα βασικό τμήμα της βάσης αποδείχθηκε ανεπαρκής, με μια δύναμη ασφαλείας που δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για την αποστολή της».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε