Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Σε αυτήν την φωτογραφία αρχείου στις 2 Νοεμβρίου 2020, μια αμερικανική σημαία κυματίζει μπροστά από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον. (Patrick Semansky / AP Photo, File)

Το Τέξας ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να θεωρήσει αντισυνταγματικές τις εκλογές τεσσάρων αμφίρροπων πολιτειών

Η πολιτεία του Τέξας κατέθεσε την Τρίτη μια εκλογική αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εναντίον της Πενσυλβάνιας, της Γεωργίας, του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, ισχυριζόμενη ότι οι αλλαγές που έκαναν οι πολιτείες αυτές στους εκλογικούς νόμους είναι αντισυνταγματικές, αντιμετώπισαν με άνισο τρόπο τους ψηφοφόρους και προκάλεσαν σημαντικές εκλογικές παρατυπίες χαλαρώνοντας τα μέτρα ακεραιότητας της ψηφοφορίας.

«Η ενάγουσα πολιτεία υποστηρίζει με σεβασμό ότι οι προαναφερθέντες τύποι εκλογικών παρατυπιών υπερβαίνουν το ιστορικό των εκλογών του 2000 στον βαθμό απομάκρυνσής τους τόσο από την πολιτειακή όσο και από την ομοσπονδιακή νομοθεσία», αναφέρει η αγωγή στο Ανώτατο Δικαστηρίο (pdf). «Επιπλέον, αυτά τα ψεγάδια, αθροιστικά, αποκλείουν από το να γνωρίζουμε ποιος κέρδισε νόμιμα τις εκλογές του 2020 και απειλούν να θολώσουν όλες τις μελλοντικές εκλογές».

Η αγωγή επιδιώκει από το δικαστήριο να θεωρήσει ότι οι τέσσερις αυτές αμφίρροπες πολιτείες διεξήγαγαν τις εκλογές του 2020 κατά παράβαση του Συντάγματος. Το Τέξας ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει στις τέσσερις πολιτείες την καταμέτρηση των ψήφων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων. Για τις πολιτείες που έχουν ήδη διορίσει εκλέκτορες, η αγωγή ζητά από το δικαστήριο να κατευθύνει τους πολιτειακούς νομοθέτες να διορίσουν νέους εκλέκτορες σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον υπέβαλε την αγωγή την ημέρα της λεγόμενης προθεσμίας «ασφαλούς λιμένα», η οποία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο η προθεσμία ορίζεται έξι ημέρες πριν συναντηθούν οι εκλέκτορες σε όλη τη χώρα για να ψηφίσουν για τον πρόεδρο. Οι εκλεκτορικές ψήφοι και στις τέσσερις πολιτείες αθροιστικά είναι αρκετές για να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

«Η εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα των εκλογικών μας διαδικασιών είναι ιερή και δεσμεύει τους πολίτες μας και τις πολιτείες αυτής της Ένωσης. Η Γεωργία, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν κατέστρεψαν αυτήν την εμπιστοσύνη και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ακεραιότητα των εκλογών του 2020», δήλωσε ο Πάξτον σε δήλωση.

«Οι πολιτείες παραβίασαν καταστατικά που θεσπίστηκαν από τους δεόντως εκλεγμένους νομοθέτες τους, παραβιάζοντας έτσι το Σύνταγμα. Παραβλέποντας τόσο το πολιτειακό όσο και το ομοσπονδιακό δίκαιο, αυτές οι πολιτείες όχι απλά μόλυναν την ακεραιότητα της ψήφου των πολιτών τους, αλλά και του Τέξας και κάθε άλλης πολιτείας που διεξήγαγε νόμιμες εκλογές», πρόσθεσε. «Η αποτυχία τους να τηρήσουν το κράτος δικαίου δημιουργεί μια σκοτεινή σκιά αμφιβολίας για το αποτέλεσμα ολόκληρων των εκλογών. Ζητάμε τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο να διορθώσει αυτό το τρομερό σφάλμα».

Η εκστρατεία Τραμπ καθώς και ανεξάρτητες ομάδες έχουν εκκρεμείς νομικές υποθέσεις σε όλες τις πολιτείες, αλλά μέχρι σήμερα, μόνο μια αγωγή που ασκήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους της Πενσυλβάνιας έχει μεταφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του έθνους. Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Σάμουελ Αλίτο διέταξε μια σύντομη ενημέρωση της υπόθεσης έως την Τρίτη το πρωί, θεωρώντας επικείμενη την απόφαση για μια προσωρινή περιοριστική εντολή.

Το πρωταρχικό επιχείρημα του ενάγοντα επικεντρώνεται στη θέσπιση εκλογικών νόμων, κανόνων και διαδικασιών από τις τέσσερις πολιτείες που φέρεται να παραβίασαν την εκχώρηση εξουσίας από το Σύνταγμα να διορίζουν εκλέκτορες σε πολιτειακούς νομοθέτες.

Για παράδειγμα, οι υπουργοί Εσωτερικών της Πενσυλβάνιας και της Γεωργίας «ακύρωσαν» τα καταστατικά της πολιτείας που απαιτούν «επαλήθευση υπογραφής για τα επιστολικά ψηφοδέλτια», αναφέρει η αγωγή.

Στο Ουισκόνσιν, η εκλογική επιτροπή της πολιτείας «και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι τροποποίησαν αντισυνταγματικά τους εκλογικούς νόμους του Ουισκόνσιν – κάθε φορά λάμβαναν μέτρα που αποδυνάμωναν, ή καταργούσαν καθιερωμένες διαδικασίες ασφαλείας» καθιερωμένες «για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της επιστολικής ψηφοφορίας». Η Εκλογική Επιτροπή του Ουισκόνσιν, για παράδειγμα, ξεκίνησε μια εκστρατεία για το στήσιμο καλπών σε όλη την πολιτεία, περιλαμβάνοντας και τις μη επανδρωμένες.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε